Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέο τελεσίγραφο Ντεϊσελμπλούμ: «Eως τις 16 Φεβρουαρίου ζητήστε παράταση του προγράμματος, αλλιώς...»
Νέο τελεσίγραφο Ντεϊσελμπλούμ: «Eως τις 16 Φεβρουαρίου ζητήστε παράταση του προγράμματος, αλλιώς...» Εκτύπωση E-mail
06.02.15

«Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, έτσι ώστε η Ευρωζώνη να συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν0 Ντεϊσελμπλούμ.

Όπως ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου, το ελληνικό σχέδιο για να καταστεί η Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη, καθώς ο χρόνος τελειώνει για τη νέα κυβέρνηση.

«Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της και πως θέλουν να κινηθούν με πρόγραμμα» τόνισε.

Αιτιολογώντας το γιατί η 16η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για να αιτηθεί παράταση, υποστήριξε ότι είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για να εξασφαλίσουν ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων τους.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα χρειαστεί χρόνο έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες.

«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα είναι βραχύς εάν έως τότε δεν έχουν ζητήσει παράταση» είπε ο Ντεϊσελμπλούμ.

Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τυπικά ολοκληρώνεται την 28η Φεβρουαρίου.

«Αλλά φυσικά αυτό θα απαιτούσε το να υπάρξει συμφωνία για τους όρους που συνοδεύουν το όποιο πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που απλά είναι κανόνας μας», ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δεν θα ληφθούν μείζονος σημασίας αποφάσεις την Τετάρτη, πρόσθεσε ο Ντεϊσελμπλούμ, εξηγώντας πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διευθετηθεί το ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με πρόσωπα-κλειδιά της ελληνικής κυβέρνησης για να «γνωριστεί» μαζί τους, όπως υπενθύμισε.

Ο Ντεϊσελμπλούμ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για φέτος, περιοριζόμενος να πει μόνο ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη, εάν λάβει συνετές αποφάσεις όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες.

«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από... τη στάση που θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Ντεϊσελμπλούμ.

«Εάν επιδείξουν σύνεση στον προϋπολογισμό τους, εάν προωθήσουν τα σωστά μέτρα, είμαι βέβαιος ότι οι αγορές, οι νομισματικές αρχές και οι πολιτικοί θα τους δείξουν μεγάλη εμπιστοσύνη».

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ακόμη ότι αν και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου είχαν επιζήμιες συνέπειες στην Ελλάδα από κοινωνική άποψη, από οικονομική άποψη έφεραν καρπούς, επικαλούμενος το ότι η χώρα επανήλθε σε οικονομική ανάπτυξη και σε πρωτογενές πλεόνασμα.

tanea.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9221&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.02.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote