Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας
Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας Εκτύπωση E-mail
04.02.15

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στο ταραγμένο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, είναι το μήνυμα που έστειλε από τη Λευκωσία, στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας συγχρόνως την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν σε αυτό το πρώτο ταξίδι από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους προήδρευσαν σε διευρυμένες συνομιλίες, κατά τις οποίες εξετάσθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και επαναβεβαίωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί τη «λυδία λίθο» τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επισημαίνοντας ότι η παρουσία του Barbaros συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί ο σεβασμός εκ μέρους της Τουρκίας της αρχής της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου για την εξεύρεση λύσης στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει θετικά τις τριμερείς συνεργασίες που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση με Ισραήλ και Αίγυπτο, αποσυνδέοντας πάντως τη σχέση με το Ισραήλ από τη διαφορετική αντίληψη που έχει για το Παλαιστινιακό.

Σε ερώτηση για το θέμα της ΑΟΖ και αν προτίθεται να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα είναι «προσεκτικά και όχι βήματα στον αέρα».

Στα ενεργειακά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όπως είπε στη συνάντηση δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τους σχετικούς φακέλους, συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λευκωσία ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο και συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η συνάντησή του χθες το απόγευμα με εκπροσώπους 3 ελληνοκυπριακών και 3 τουρκοκυπριακών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9215&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote