Αρχική arrow ΑΛΛΗ ΟΨΗ arrow «ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ» ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟI
«ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ» ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟI Εκτύπωση E-mail
12.12.07
Σε τροχιά σύγκρουσης οδηγούνται και πάλι στο ΠΑΣΟΚ μετά το μήνυμα που έστειλαν στον Παπανδρέου οι Βενιζελικοί στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Η σκληρή γραμμή που κράτησαν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του είχε έναν και μόνο στόχο: τη διατήρηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο γνωστό κλίμα της αμφισβήτησης. Μέχρι το συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο, το παιχνίδι που θα παίζεται στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ο κλεφτοπόλεμος ανάμεσα στα στελέχη των δύο στρατοπέδων. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη το μήνυμα το έλαβαν, αλλά επιχείρησαν να το υποβαθμίσουν, κάνοντας λόγο για προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες προς το πρόσωπο του Δημήτρη Ρέππα, που έχουν αναπτυχθεί εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί απέναντι στους βουλευτές και γιʼ αυτό έλαβε λιγότερες ψήφους από τις αναμενόμενες κατά την εκλογή του στη θέση του γραμματέα της ΚΟ. 

 Ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς βλέπουν ότι ο κύκλος της αμφισβήτησης του Παπανδρέου όχι μόνο δεν έκλεισε μετά την επανεκλογή του, αλλά ορισμένοι θέλουν να τον κρατήσουν ανοικτό μέχρι το τελικό ξεκαθάρισμα…

 Οι λόγοι είναι προφανείς, κατά τις εκτιμήσεις συνεργατών του κ. Παπανδρέου:

 • Οι προσωπικές πικρίες από τις εσωκομματικές εκλογές. 

• Η αίσθηση ορισμένων ότι είναι αποκλεισμένοι από τις επιλογές του κ. Παπανδρέου. 

• Η απογοήτευση από την πρόσφατη επιλογή προσώπων στα κομματικά όργανα που ανακοίνωσε ο Παπανδρέου για το συνέδριο (ΚΟΕΣ).

 Όσοι υπερασπίζονται τις επιλογές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν ο Γιώργος να αξιοποιήσει τον… υβριστή του, και παραπέμπουν σʼ αυτό που είπε πρόσφατα ο Παπανδρέου, ότι από τη στάση τους θα εξαρτηθεί ο ρόλος που θα έχουν στο κόμμα. 

 Και το εννοεί αυτό.

Έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες των επιλογών του και βήμα βήμα θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο επικρατέστερος στις επόμενες εκλογές, μέσα από τη δυνατή αντιπολίτευση που σκοπεύει να ασκήσει στην κυβέρνηση.

 Οι συνεργάτες του επιμένουν: Δεν είναι στόχος του τα εσωκομματικά, αλλά η αποδόμηση του πρωθυπουργού και των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν όλοι οι βουλευτές θα συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.  Φαίνεται όμως πως οι βουλευτές που απηχούν τις απόψεις Βενιζέλου, αλλά και ορισμένοι από το μπλοκ που υποστήριξε τον Παπανδρέου στην επανεκλογή του, δεν είναι της ίδιας άποψης.

 Όπως παρατηρούν και κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτήν την ώρα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί ένα είδος «λευκής απεργίας». Κανένα από τα στελέχη που αισθάνονται πικραμένα δεν θέλει να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ στη Βουλή και αφήνουν άλλους βουλευτές να αναδείξουν την αντιπολιτευτική τακτική που χαράζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί διαφωνούν ριζικά και προτιμούν τις αποστάσεις. «Ας βγάλουν οι άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά» λένε, και περιμένουν τα λάθη του Παπανδρέου για να τον θέσουν στη γωνία.  

Το επικείμενο συνέδριο άλλωστε θα είναι η απαρχή για νέες συμμαχίες και συσχετισμούς στο εσωτερικό της παράταξης. Με αυτούς τους όρους η οριστική σύγκρουση με όσους διαφωνούν δεν θα αργήσει, καθώς ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος, ή έτσι δείχνει τουλάχιστον, να μην ανεχθεί παραφωνίες. 

 Ο Βενιζέλος δεν μιλά.

Προτιμά τη σιωπή, μια σιωπή όμως που αποκαλύπτει προθέσεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό για να τον ακούσουν από το βήμα της Βουλής και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Το ίδιο περιμένουν και οι βουλευτές που έχουν ταυτιστεί μαζί του. Μόνοι τους δεν οδηγούνται πουθενά γιʼ αυτό πιέζουν να ηγηθεί του 38%. Και ο ίδιος ο Βενιζέλος πάντως δεν θέλει να χάσει αυτήν τη «μαγιά» και εν όψει του συνεδρίου οργανώνει την αντιπολιτευτική του τακτική. 

 Από την άλλη ο Παπανδρέου επιδιώκει να δώσει έμφαση σε ένα νέο αρχηγικό ύφος απέναντι στον Καραμανλή και η εντολή του είναι η έντονη αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως το Ασφαλιστικό αλλά και τα ζητήματα που προέκυψαν στον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή εξαιτίας των χειρισμών των κ. Μαγγίνα και Χατζηδάκη.

 Στο γραφείο του εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει ένας φάκελος, τεκμηριωμένος από τον βουλευτή Χάρη Τσιόκα, με όλα τα στοιχεία που αφορούν την πώληση της Ολυμπιακής αλλά και του ΟΤΕ, και οι οδηγίες είναι σαφείς: σφυροκόπημα της πολιτικής της ΝΔ.

 Εκτός αυτού, σε συνεργασία με τον κ. Μαγκριώτη, υπεύθυνο στον τομέα οικονομίας, το γραφείο του κ. Παπανδρέου οργανώνει, αύριο Δευτέρα, εξόρμηση όλου του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, με ομιλίες πανελλαδικά, ώστε να υποστηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με αποκορύφωμα την απεργία στις 12 Δεκεμβρίου που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. 

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει οπωσδήποτε μέχρι το συνέδριο να αποδείξει ότι το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ του και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

ΠΑΡΟΝ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=920&Itemid=39

Τελευταία ανανέωση ( 08.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote