Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι
Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι Εκτύπωση E-mail
12.01.15

Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στη μεγαλειώδη πορεία κατά της τρομοκρατίας, παρουσία δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο, κι ενώ η χώρα πασχίζει να επουλώσει τις πληγές της από το τριήμερο που συγκλόνησε τη Γαλλία, με το φάντασμα του φονταμενταλισμού να πλανάται πλέον πάνω από τη Δύση.

Μια πραγματική λαοθάλασσα πλημμύρισε από νωρίς το πρωί την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν τη γαλλική σημαία και πανό με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί».

Συνολικά, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

"Μεγαλειώδης Γαλλία! Μού λένε ότι μπορεί να έχουν κατεβεί 1,3 έως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στο Παρίσι", δήλωσε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Λαμί, εκ των οργανωτών της πορείας.

Tο υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για μία πρωτοφανή κινητοποίηση, ο όγκος της οποίας είναι αδύνατον να υπολογισθεί. Η γαλλική αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα εκτίμηση για τον όγκο των διαδηλωτών. Μετά το πέρας της επίσημης διάρκειας της διαδήλωσης, τεράστια πλήθη παρέμειναν στους δρόμους.

«Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο» - το χρονικό
"Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός", "Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε", "Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης"... περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έκαναν σήμερα μέτωπο στο Παρίσι κατά του φόβου της τρομοκρατίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Πολύ πριν από τις 15.00, ώρα της προγραμματισμένης έναρξης της μεγαλειώδους, πρωτοφανούς πορείας που θα μείνει στην Ιστορία, η Πλατεία της Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης, είχε ήδη καταληφθεί από μεγάλο πλήθος. Κρατώντας γαλλικές σημαίες, χιλιάδες αφισέτες "je suis Charlie". Η Μασσαλιώτιδα ακουγόταν από παντού. Δύο μικρά πανό "Je suis Charlie" γραμμένα στα αραβικά έγιναν δεκτά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.


Στη μία πλευρά της πλατείας συγκεντρώθηκαν οι "επιζώντες" του Charlie Hebdo, οι οικογένειες των θυμάτων, 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ενός λεπτού σιγή, φωτογραφίες και οι ηγέτες αποχωρούν.

Πίσω τους, μαζί τους, από τις τέσσερις γωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας, πυκνά πλήθη διαδηλωτών κατευθύνονται προς την Πλατεία.

"Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο", "Είμαι η ελευθερία της ζωής", "Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι", "Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα" , "Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία". Κυριαρχεί η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός. Ολοι μιλάνε για , "ελπίδα", "ενότητα", "αδελφοσύνη", "ανεκτικότητα".


"Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αυτό είναι η Γαλλία", λέει μία ηλικιωμένη γυναίκα.

«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας, ανέφερε το περιβάλλον του.

Παρόντες δεκάδες ηγέτες
Η πορεία πραγματοποιείται παρουσία περίπου 60 ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων ξένων κρατών καθώς και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ανάμεσά τους, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και 8 αφρικανοί πρόεδροι.

Από την Ελλάδα, το «παρών» δίνουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και μια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή.


Διαψεύδοντας τις φήμες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα παραστεί στην πορεία, ωστόσο οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας Έρικ Χόλντερ.

Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας Γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.


Στη γαλλική προεδρία, χαιρετίζουν τη «σπάνια διεθνή κινητοποίηση» και την «εθνική ενότητα». Πρωτίστως όμως πρόκειται για τη «συσπείρωση του γαλλικού λαού», προσθέτουν. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop Paris Match που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα: ύστερα από τρεις τραγικές μέρες, το 97% των Γάλλων θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να επιδείξει εθνική ενότητα.

Στα Ηλύσια Πεδία οι ξένοι ηγέτες
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ηγέτες ξένων χωρών, έφθασαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προτού μεταβούν στη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επίσης μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ όλοι μαζί θα συμμετάσχουν στην πορεία, που αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους.

«Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ρέντσι.
Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.

«Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια».


Οι οικογένειες των θυμάτων πρωτοστατούν στην πορεία. Ακολουθούν ο πρόεδρος Ολάντ και οι ξένοι ηγέτες, στη συνέχεια προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα θα μετάσχουν, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του οποίου η πρόεδρος Μαρίν Λε Πεν καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από τις προετοιμασίες της πορείας στο Παρίσι κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν στην περιφέρεια.

Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας -700.000 συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών- προοιωνίζουν ακόμη μεγαλύτερες στην πρωτεύουσα, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς να κάνει λόγο για «εκατομμύρια».

Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι
Το ρεκόρ συμμετοχής στη χώρα παραμένει η πορεία των περίπου 1,5 εκατομμύριου πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 1998.

Ο Βαλς δεσμεύτηκε για τη λήψη ισχυρών μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα είναι δρακόντεια: 2.200 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί, 10 σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί, απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων.
Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι
Αυτή η τεράστια διαδήλωση πραγματοποιείται ενώ το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας Vigipirate έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και είναι στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει «συναγερμός για επίθεση» στην περιοχή του Παρισιού. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, 2.000 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες θα προστατεύουν επίσης τα ευαίσθητου χαρακτήρα σημεία στο Παρίσι και τα προάστιά του: κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης, χώρους λατρείας, θρησκευτικά σχολεία, δημόσια κτίρια, διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Η δημοσιογραφική κάλυψη αναμένεται επίσης να είναι ιδιαίτερα εκτενής, όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης που χαρακτηρίστηκε ως η γαλλική «11η Σεπτεμβρίου».

Μετά την πορεία, οι απαντήσεις
Ο Ολάντ υποδέχτηκε το πρωί τον πρωθυπουργό του, τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία, με τους οποίους συζήτησε για την «αποτρόπαια αντισημιτική ενέργεια», όπως είχε χαρακτηρίσει την Παρασκευή την ομηρεία σε μεγάλο εβραϊκό παντοπωλείο με τη δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων.

Αργά το απόγευμα θα μεταβεί στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού, στο 9ο διαμέρισμα, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Εσωτερικών εκτός από την ευθύνη του για την ασφάλεια της πορείας, θα μετάσχει σε διεθνή συνεδρίαση για την τρομοκρατία όπου θα λάβουν μέρος 11 ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ. Η Λετονία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Βρετανία θα εκπροσωπηθούν σε αυτή.

Μετά τις εκδηλώσεις μνήμης, πένθους και περισυλλογής, θα ακολουθήσουν σίγουρα συζητήσεις, επιρρίψεις ευθυνών, αμφισβητήσεις για τα συστήματα ασφαλείας, στα οποία όπως παραδέχθηκε ο Βαλς υπήρξαν «κενά».

Bild: Το Παρίσι ήταν μόνο η αρχή
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός κύματος επιθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση των επικοινωνιών της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, γράφει στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, εντός των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχει υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά "ανακοίνωσαν" ένα νέο κύμα επιθέσεων.

Σε αυτές τις υποκλαπείσες συνομιλίες, το Παρίσι μνημονεύεται ως το σήμα για μια σειρά επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την Bild δεν υπάρχει πάντως αναφορά σε συγκεκριμένο σχέδιο επιθέσεων.

Σύμφωνα επίσης με τη γερμανική εφημερίδα τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, που ήταν οι δράστες τη σφαγής στη γαλλική σατιρική εβδομαδιαία Charlie Hebdo όπου βρήκαν το θάνατο 12 άνθρωποι πριν τις επιθέσεις είχαν επαφές στην Ολλανδία.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9163&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 12.01.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote