Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέο «ντελίριο» Grexit στο διεθνή Τύπο
Νέο «ντελίριο» Grexit στο διεθνή Τύπο Εκτύπωση E-mail
07.01.15

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκονται για μία ακόμη ημέρα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το κατά πόσο μπορεί να οδηγήσουν σε μία έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την παραμονή της στο ευρώ» τιτλοφορεί δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times. «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, μετά την αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που πριν από τρία χρόνια μετά βίας υπήρχε στον εθνικό -εκλογικό- χάρτη, τώρα είναι το φαβορί για να σχηματίσει τον πυρήνα της επόμενης κυβέρνησης. Ίσως είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην Ελλάδα στη μεταπολιτευτική ιστορία της», αναφέρει το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας οφείλουν την άνοδό τους στη σθεναρή αντίστασή τους στο Μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση το 2012. Κατά το παρελθόν, ο κ.Τσίπρας είχε προωθήσει μία εναλλακτική πολιτική που περιελάμβανε διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, αναστολή περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ακόμη και έξοδο από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Τρία χρόνια πριν τέτοιες απειλές προκαλούσαν τρόμο στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης. Σήμερα, το τείχος προστασίας που έχει δημιουργήσει η ΕΕ για να περιορίσει την μετάδοση της κρίσης φαίνεται να λειτουργεί. Ενώ οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα εκτοξεύτηκαν, τα αντίστοιχα της Ισπανίας και της Ιταλίας τώρα κυμαίνονται κάτω από το 2%».

«Η πιθανότητα της ανόδου στην εξουσία έχει μετριάσει αυτήν την επιθετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ κατά των προγραμμάτων διάσωσης. ο ίδιος ο κ.Τσίπρας τώρα δηλώνει ότι θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αντί να δηλώνει υπέρ της διαγραφής μέρος του χρέους, μιλά πλέον πιο συγκρατημένα για αναδιαπραγμάτευση (...)», προσθέτει η εφημερίδα.

«Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι κάτι περισσότερο από έτοιμη να εξετάσει ένα Grexit, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που όντως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν μπορεί να ρισκάρει τηρώντας επιθετική στάση κατά την αναδιαπραγμάτευση του χρέους», σημειώνει το άρθρο.

Το αμερικανικό Bloomberg φιλοξενεί με τη σειρά του δημοσίευμα με τίτλο «Όπως πάει η Ελλάδα θα πάει και το ευρώ», τονίζοντας: η «Γερμανίδα Καγκελάριος βλέπει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι στην καλύτερη περίπτωση λανθασμένη και στη χειρότερη επικίνδυνη».

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα προβάλλει ως ο μικρότερος οικονομικός κίνδυνος για την υπόλοιπη ευρωζώνη σε σχέση με το 2009, δεδομένου ότι μόλις το 1/5 του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών και ο δανεισμός σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των δανείων που δόθηκαν από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπη», σύμφωνα με την JP Morgan.

«Αν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου φέρουν στο προσκήνιο μία νέα κυβέρνηση η οποία κηρύξει στάση πληρωμών όντως οι οικονομικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι περιορισμένες. Κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι η μετάδοση, καθώς και άλλα ευάλωτα κράτη-μέλη μπορεί να αποχωρήσουν», υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph τονίζει, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα,ενώ η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος μίας νέας κρίσης καθώς η Αθήνα φέρνει αντιμέτωπους Βρυξέλλες και Βερολίνο.

«Η ανησυχία είναι ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ρίξει τη μάσκα που καλύπτει όλα αυτά τα προβλήματα, εκθέτοντας την πραγματικότητα ότι η νομισματική ένωση είναι λιγότερο βιώσιμη οικονομικά από ποτέ, περισσότερο χρεωμένη από ποτέ και μόλις ένα βήμα πιο κοντά σε μία ενιαία δημοσιονομική και οικονομική ένωση. Ο κ.Τσίπρας κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα».

Ο Economist σε άρθρο του διερωτάται: «Πώς η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει ένα Grexit;», αναλύοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που επικείμενες ελληνικές εκλογές προκαλούν εκνευρισμό στόυς Ευρωπαίους. Οι πρόωρες που προκήρυξε για τις 25 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει επαναφέρει τους φόβους ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, μία συνέπεια που είχε αποφευχθεί στο παραπέντε το 2012 και που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική τόσο για τη χώρα, όσο και για το ενιαίο νόμισμα».

«Ενα Grexit μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, που εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις κερδίσει τις εκλογές εν μέσω απαιτήσεων που οι πιστωτές θα θεωρήσουν ασυμβίβαστες με το να παραμείνει η χώρα στη νομισματική ένωση. Μία πολιτική απόφαση για έξοδο της Ελλάδας μπορεί να εξαναγκαστεί από την ΕΚΤ, εάν απέκλειε τις ελληνικές τράπεζες από τη ρευστότηα και τα συστήματα πληρωμών της. Μπορούν όμως οι ελληνικές εκλογές να προκαλέσουν Grexit;», επισημαίνει το άρθρο.

«Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορεούσε να είναι συνέπεια ενός παιχνιδιού μπλόφας τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από τους Ευρωπαίους πιστωτές, και την γερμανική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα υποχωρήσουν ώστε να αποφύγουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που θα έπληττε την ευρωζώνη στο σύνολό της, καταρρίπτοντας την αρχή ότι η ένταξη στο ευρώ είναι αμετάκλητη. Απέναντι σε αυτή την μπλόφα, η γερμανική κυβέρνηση έχει την δική της: θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσει σε αυτό που θεωρεί εκβιασμό, αν μη τι άλλο διότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε πολιτικούς σε άλλες χώρες με πρόγραμμα διάσωσης, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αλ. Τσίπρα», υπογραμμίζει ο Economist.

Σε δημοσίευμα της, η Wall Street Journal, υποστηρίζει ότι «Βερολίνο και Παρίσι πιέζουν την Ελλάδα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, προειδοποιώντας την ότι τίθεται σε κίνδυνο η θέση της στην ευρωζώνη».

Όπως τονίζεται, «με τις επικείμενες εκλογές στο τέλος αυτού του μήνα και με το ενδεχόμενο νίκης του ριζοσπαστικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν εκβιασμό για να προσφέρει παραχωρήσεις για το ελληνικό χρέος ή ακόμα και αλλαγές των όρων του διεθνούς προγράμματος διάσωσης. Η σκληρή ρητορική τους αντανακλά το γεγονός πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να βυθιστεί σε μια υπαρξιακή κρίση παρόμοια με αυτή του 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να διασώσει την Ελλάδα και αργότερα άλλες χώρες. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και διαβουλεύσεις για το πώς και εάν θα έπρεπε να βοηθήσουν τις χώρες που αγωνιζόντουσαν».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «το σενάριο μιας νέας κρίσης συμπίπτει χρονικά και μια δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, με μία μέτρια ανάπτυξη και με την άνοδο των αντικαθεστωτικών κομμάτων, που αποτελούν πρόκληση για τις κυβερνήσεις πολλών χωρών...»

Γερμανικός Τύπος: Ο φόβος επέστρεψε (Πηγή: Deutsche Welle-ΑΠΕ)
Η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit παρατηρεί ότι «ο φόβος επέστρεψε» στην Ελλάδα. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «οι Έλληνες αμφιταλαντεύονται μεταξύ πανικού για το ευρώ και απελπισίας από την κρίση. Ποιον να πιστέψουν αυτές τις μέρες πριν από τις εκλογές; Οι άνθρωποι γίνονται παίγνιο της πολιτικής». Η εφημερίδα εκτιμά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία «έξωθεν αλλά και εσωτερική εκστρατεία, η οποία -δικαιολογημένα ή όχι- προειδοποιεί για κατάρρευση της Ελλάδας και, ακόμη χειρότερα, πιθανόν ολόκληρης της ευρωζώνης».

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί στρατηγική εκβιασμού για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους εταίρους της Ελλάδας σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, ποντάροντας στους κινδύνους που συνεπάγεται ενδεχόμενη έξοδος της χώρας του από το ευρώ. Μία στρατηγική που «απέτυχε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις», διαπιστώνει ο σχολιαστής και επισημαίνει ότι το αν θα πετύχει αυτή τη φορά θα εξαρτηθεί από «το πόσο πιεστική είναι πραγματικά η ανέχεια των ανθρώπων στη χώρα».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται για το σύνολο της ευρωζώνης ενδεχόμενο «Grexit». Όπως επισημαίνει, «η στάση που φέρεται να τηρεί η Άγκελα Μέρκελ έναντι ενός 'Grexit' μπορεί να είναι περισσότερο μία απειλητική χειρονομία και μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη να είναι εξαιρετικά απίθανη. Ωστόσο, και μόνο η σχετική συζήτηση είναι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι στην ασταθή ακόμη ευρωζώνη».

«Μια έξοδος θα έλθει» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt, στο οποίο επισημαίνεται ότι, αν πράγματι η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα πρόκειται για «συνέπεια σφαλμάτων στην αναπτυξιακή βοήθεια, τα οποία έχουν προ πολλού αναγνωριστεί ως τέτοια».

«Όποιος θέλει να βοηθήσει, πρέπει να αφυπνίσει το αίσθημα ατομικής ευθύνης, διαφορετικά χάνονται όλα τα χρήματα», εκτιμά ο αρθρογράφος και παρομοιάζει την κρίση με καρχαρία, ο οποίος έρχεται από πίσω και από κάτω για να αιφνιδιάσει το θύμα του. Αναγνωρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη όσο το 2011 ή το 2012, επισημαίνει την πρόοδο που έχουν σημειώσει η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά θεωρεί ότι το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές ο «αριστερός λαϊκιστής» Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύει ότι ένα βασικό πρόβλημα παραμένει άλυτο:

«Πώς καταφέρνει κανείς βιώσιμα οι χώρες υπό κρίση να ασκούν διαρκώς μια πολιτική που θα είναι συνεπής με το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της Νομισματικής Ένωσης;».

Ο αρθρογράφος επιχειρεί μια αναδρομή στην εμπειρία από την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων μετά τον πόλεμο ή κατά την δεκαετία του '80 με το ΔΝΤ, για να καταλήξει στην Ελλάδα. «Ίσως οι Έλληνες αντισταθούν στον πειρασμό στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να ανεβάσουν στην πρωθυπουργία έναν άνθρωπο που τους υπόσχεται ότι μπορεί να ξεσκίσει στον αέρα τους δανειακούς όρους, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο τα ίδια τα δάνεια. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, αντιθέτως από ό,τι αναμένεται, να γίνει πιο συνετός αφού κερδίσει τις εκλογές. Μπορεί, με άλλα λόγια, όλα, για άλλη μια φορά να πάνε καλά. Αλλά αργά ή γρήγορα θα υπάρξει στην Αθήνα μια κυβέρνηση, η οποία δεν θα τηρεί πλέον τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών και θα προκαλέσει έτσι το Grexit -ο,τιδήποτε άλλο, θα αποτελούσε, βάσει ιστορικών μέτρων, μια έκπληξη».

Η ίδια εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για «καρότο και μαστίγιο» από το Βερολίνο ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι μια πιθανή νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφράζονταν περίπου σαν...πυρηνικό ατύχημα για την για την πολιτική διάσωσης του ευρώ από το Βερολίνο.

Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν περί αμετάκλητου χαρακτήρα της συμμετοχής των χωρών στην ευρωζώνη, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά: «Ένα 'Grexit' είναι πολιτική απόφαση, για την οποία θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί ένα νομικό θεμέλιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σαφές στους έλληνες ψηφοφόρους ότι οι εκλογές έχουν συνέπειες. Δεν μπορούν να ξεσηκώνονται περήφανα ενάντια στην πίεση και τον 'εκβιασμό', αλλά να μην περιμένουν ότι το 'σκίσιμο' των συμφωνιών με την ΕΕ, την ΕΚΤ, και το ΔΝΤ δεν θα έχει επιπτώσεις».

Γαλλικός τύπος: Παραμένει αχίλλειος πτέρνα η Ελλάδα
Με τίτλο: «Η Ευρώπη ναρκοθετημένη από την Ελλάδα και τον αποπληθωρισμό;» η εφημερίδα Le Monde, υπογραμμίζει επιγραμματικά στο πρωτοσέλιδο της τα οικονομικά δεδομένα των ημερών: την πτώση του ευρώ, την ανησυχητική μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία καθώς και στην ευρωζώνη, και την ταραχή που προκαλεί στις αγορές η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Στις οικονομικές σελίδες, με τίτλο : «Η Ελλάδα παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης» η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «το ενιαίο νόμισμα έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάρτιο του 2006, οπότε και εμφανίσθηκε το σενάριο για το « Grexit».

«Ο ελληνικός κίνδυνος τρομάζει εκ νέου την Ευρώπη», υπογραμμίζει η συντάκτης Μαρί Σαρέλ, τονίζοντας ότι «οι εντάσεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο που η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια άλλη απειλή: τον αποπληθωρισμό».

Το 2015, δεν θα μπορούσε να είχε χειρότερο ξεκίνημα, από οικονομικής απόψεως, για την ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα, δίνοντας στοιχεία από τις πτώσεις που υπέστησαν τα χρηματιστήρια.

Για την Monde, η υπόθεση ενός Grexit που ταράσσει σήμερα τα πνεύματα, προωθήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο από το Spiegel, με τη δημοσίευση ότι η Α. Μέρκελ θεωρούσε «αναπόφευκτη» την έξοδο της Ελλάδας στην περίπτωση ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από την Ελλάδα, ένας άλλος κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, ο όποιος στη Γερμανία έπεσε στο 0,2% τον Δεκέμβριο, που είναι η χαμηλότερη τιμή του μετά τον Οκτώβρη του 2009.

«Αν δεν δράσει, η ΕΚΤ στη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου ρισκάρει να απογοητεύσει», υποστηρίζουν οι αναλυτές στη Saxo Banque.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει ομόλογα από την Πορτογαλία, την Ιταλία και κυρίως την Ελλάδα, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης της ανόδου των επιτοκίων.

Παρ' όλα αυτά κανείς δεν πιστεύει ότι ο Μάριο Ντράγκι μόνος του μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Όσο για την Αθήνα, μεταξύ 2015 και 2047 πρέπει να αποπληρώνει από 4 δισ.- 18 δισ. ευρώ το χρόνο στους πιστωτές της, πέρα από την αποπληρωμή των τόκων, ποσά που θα απορροφήσουν όλο το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας κάτι που θα δεν θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις για το μέλλον της χώρας.

Γι' αυτό ο Α. Τσίπρας ζητά διαγραφή χρέους, τονίζει η συντάκτης, αναφέροντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως επιμήκυνση των δανείων.

«Η Αθήνα όμως θα έχει δυσκολία να διαπραγματευθεί αν δεν συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία» καταλήγει η Monde.

Σε ένα άλλο ρεπορτάζ που έχει τίτλο τη δήλωση του οικονομολόγου Κώστα Μελά: «Το παιγνίδι του Βερολίνου είναι επικίνδυνο», η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στη χώρα η έξοδος από το ευρώ.

Με ρεπορτάζ στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας η συντάκτης Α. Γκιγιό μεταφέρει την ανησυχία των επιχειρηματιών ιδιαίτερα όσων έχουν εμπορικές σχέσεις με το εξωτερικό.

Κατά την άποψη του καθηγητή της Παντείου Κώστα Μελά, το σενάριο του Grexit είναι «απίθανο και καθαρή πράξη πολιτικής χειραγώγησης για την υποστήριξη των συντηρητικών στην Ελλάδα».

«Το πολιτικό παιγνίδι του Βερολίνου, να διατηρήσει πάσει θυσία τη γραμμή λιτότητας στην Ευρώπη, η οποία δέχεται επικρίσεις και από άλλες χώρες εκτός Ελλάδας και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα επικίνδυνο παιγνίδι» καταλήγει ο Κ. Μελάς.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9150&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote