Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δεύτερο φάλτσο Μαγγίνα
Δεύτερο φάλτσο Μαγγίνα Εκτύπωση E-mail
10.12.07

Μόλις δέκα ημέρες μετά την αποκάλυψη-βόμβα του «Εθνους» για την προνομιακή πρόσληψη της κόρης του υπουργού Απασχόλησης στον ΟΤΕ - τη χρονική στιγμή μάλιστα που ο ίδιος κατέθετε στη Βουλή τις προτάσεις του για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων, ο κ. Μαγγίνας υποπίπτει σε δεύτερο φάλτσο, απασχολώντας ανασφάλιστους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός για την απασχόληση, την ασφάλιση και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, απασχολεί στην εξοχική κατοικία του στο Κορωπί τρεις ανασφάλιστους αλλοδαπούς (Πακιστανούς), χωρίς να τους κολλάει ένσημα.

 Καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους «σε μετρητά», όπως οι ίδιοι οι αλλοδαποί ομολογούν, την ώρα που η μαύρη εργασία στη χώρα μας προκαλεί σε ετήσια βάση στα ασφαλιστικά ταμεία απώλειες που αγγίζουν το ποσό-ρεκόρ των 5,8 δισ. ευρώ.

Η αποκάλυψη αυτή -που συνδέεται και με ακραίες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας- πλήττει βάναυσα την αξιοπιστία του υπουργού Απασχόλησης και της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα εγείρει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα όρια της αποπομπής - αν βεβαίως δεν επικρατούσαν κανόνες πλήρους ανοχής και ασυλίας.

Οι παραβάσεις στις οποίες υποπίπτει ο υπουργός Απασχόλησης -σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας- έχουν να κάνουν με την παράνομη απασχόληση αλλοδαπού και την εισφοροδιαφυγή.

Η πρώτη παράβαση επισύρει πρόστιμο 5.000 ευρώ και καταβολή όλων των ενσήμων προσαυξημένων κατά 110%, ενώ η δεύτερη παράβαση εμπίπτει στα ποινικά αδικήματα και επισύρει ποινή φυλάκισης από πέντε μέρες έως δέκα χρόνια, ανάλογα με τις εισφορές που διαφεύγει να καταβάλει ο εργοδότης στο ασφαλιστικό ταμείο του υπαλλήλου.

Και ενώ ο θεσμικά αρμόδιος για τη διασφάλιση της νομιμότητας στα εργασιακά υποπίπτει σε δύο βαρέα και... ανθυγιεινά παραπτώματα -σε διάστημα μόλις δέκα ημερών- η κυβέρνηση επικροτεί με τη σιωπή της τον υπουργό Απασχόλησης που είναι αρμόδιος για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

«Ουδέν σχόλιον»
Ο κ. Μαγγίνας αρκέστηκε στη δήλωση «ουδέν σχόλιον», την ώρα που οι συνεργάτες του διαδίδουν την αιτιολογία ότι οι αλλοδαποί είναι ήδη ασφαλισμένοι από άλλη απασχόλησή τους...

Οι νέες αποκαλύψεις που αφορούν στο πρόσωπο του κ. Μαγγίνα προκαλούν αμηχανία στο Μαξίμου και «παγωμάρα» στη ΝΔ. Χθες, πάντως, ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Ζαγορίτης, ερωτηθείς αν θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένοι οι τρεις Πακιστανοί δήλωσε, «καρφώνοντας» τον υπουργό Απασχόλησης, ότι «η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι αυτονόητη...».

Ακόμη πιο δηκτικός όμως για τα παραπτώματα του κ. Μαγγίνα εμφανίζεται με δήλωσή του στο «Εθνος» ο Γιάννης Μανώλης, ο οποίος ευθέως κάνει λόγο για «πολιτικό ζήτημα».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως «εάν αποδειχθεί ότι ο υπουργός Απασχόλησης δεν είχε ασφαλίσει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στην οικία του και είχε παρανομήσει, τότε πράγματι υπάρχει πολιτικό ζήτημα, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι η εισφοροδιαφυγή».

Για το ίδιο θέμα η υπεύθυνη του τομέα κοινωνικών θεμάτων του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι «τίθεται θέμα ηθικής και πολιτικής αξιοπιστίας για τον υπουργό Απασχόλησης» συμπληρώνοντας πως «ο κ. Μαγγίνας οφείλει άμεσα να δώσει πλήρεις εξηγήσεις».

Επιστάτες οι δύο στη βίλα και κηπουρός ο τρίτος

Οι τρεις αλλοδαποί, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», εργάζονται στη βίλα του κ. Μαγγίνα και είναι ανασφάλιστοι.

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής για την εργασία τους: «Ενα ανδρόγυνο Πακιστανών και ένας ομοεθνής τους κηπουρός έχουν προσληφθεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου κ. Μαγγίνα για όλες τις δουλειές. Οι δύο πρώτοι είναι επιστάτες της κατοικίας και υπεύθυνοι για τη συντήρησή της.

Ο υπουργός τούς έχει παραχωρήσει ένα μικρό οίκημα που βρίσκεται εντός του οικοπέδου, ακριβώς δίπλα από το κλειστό γκαράζ, στο οποίο και διαμένουν καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις υποχρεώσεις του άνδρα είναι να φροντίζει τα δύο σκυλιά του υπουργού ράτσας ροτβάιλερ, να φυλάει το σπίτι και να επιδιορθώνει μικροβλάβες.

Η σύζυγός του έχει την ευθύνη της καθαριότητας... Οταν το υπουργικό ζεύγος είναι στο σπίτι, τότε το ζευγάρι των Πακιστανών εκτελεί και χρέη υπηρετικού προσωπικού. Το ωράριο του πρώτου αλλοδαπού, ονόματι Κουμάρ Σόνο, ξεκινάει από το μεσημέρι, καθώς το πρωί εργάζεται σε εταιρεία επίπλων και ψάθινων ειδών στο Κορωπί».

«Ο τρίτος Πακιστανός», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο σπίτι, όμως δεν κατοικεί εκεί μόνιμα. Δουλειά του είναι να φροντίζει τον κήπο, χρησιμοποιώντας ένα από τα ειδικά μηχανήματα αποψίλωσης που υπάρχουν στο γκαράζ...».

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

 

Εισφοροδιαφυγή
Τα Ταμεία χάνουν 5,8 δισ. ετησίως από τη μαύρη εργασία

Εκτός ελέγχου είναι η μαύρη εργασία στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι ετήσιες απώλειες των Ταμείων να φτάνουν το ποσό ρεκόρ των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η μία στις εννιά επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη, δηλαδή έχει διακόψει την «επικοινωνία» της με το ΙΚΑ.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι πως το 2001 η εισφοροδιαφυγή αποτελούσε το 15% - 16% περίπου των εσόδων των Ταμείων, δηλαδή ήταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σήμερα με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, η εισφοροδιαφυγή στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων ανέρχεται στο 20% - 21%.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, καθώς πάνω από 500.000 άτομα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ταμείου έχουν στραφεί στη μαύρη εργασία. Με βάση τα στοιχεία των εργαζομένων, στα Ταμεία, ακολουθεί ο ΟΓΑ, που υπολογίζεται πως έχει... χάσει 400.000 ασφαλισμένους.

Επιπλέον 110.000 με 130.000 αυτοαπασχολούμενοι έχουν γυρίσει την «πλάτη» στον ασφαλιστικό τους φορέα, ενώ 100.000 με 130.000 ανασφάλιστοι θα έπρεπε να «καλυφθούν» από άλλα Ταμεία.

Μόνο το ΙΚΑ χάνει κάθε χρόνο περίπου 2 με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της μαύρης εργασίας, με αποτέλεσμα να δίνει τη μάχη με τα ελλείμματα. Αρκεί να αναφερθεί πως το πρώτο οκτάμηνο του έτους από ελέγχους σε επιχειρήσεις προέκυψε πως ο ένας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος

Με βάση τα στοιχεία το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής είναι συχνότερο στους εργαζομένους σε οικοδομικές εργασίες, στις οικιακές βοηθούς και όσους δουλεύουν περιστασιακά σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κυρίως εποχιακές (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.ά.). Οσον αφορά στο «προφίλ» των ανασφάλιστων, δύο στους τρεις είναι Ελληνες, ενώ το πρόβλημα είναι εντονότερο στους νέους.

Πάντως, παρά την ανεξέλεγκτη πορεία της εισφοροδιαφυγής, τα Ταμεία δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό για να προχωρήσουν στους ελέγχους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ΙΚΑ λειτουργούν μόνο 4 από τις 13 ελεγκτικές υπηρεσίες (στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο) και μάλιστα υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό (σύμφωνα με τους συνδικαλιστές σχεδόν οι μισές θέσεις δεν έχουν... καλυφθεί).

Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ Βασίλης Κόκκαλης σημειώνει πως «η εισφοροδιαφυγή παραμένει εκτός ελέγχου στο Ιδρυμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια σημαντικών εσόδων, που θα βελτίωνε τις παροχές και τις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή αφαιρούνται ασφαλιστικά δικαιώματα από τους εργαζομένους και προωθείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων». Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «παρά την ανεξέλεγκτη πορεία της εισφοροδιαφυγής δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των μονάδων του Ταμείου» και αποκαλύπτει πως «σε ετήσια βάση δεν ελέγχεται ούτε το 10% των επιχειρήσεων».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ
Πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ και σε προνομιακό πόστο

Μόλις δέκα μέρες πριν ξεσπάσει το θέμα της ανασφάλιστης απασχόλησης των τριών αλλοδαπών στη βίλα του κ. Μαγγίνα, το «Εθνος» είχε φέρει στη δημοσιότητα την απόφαση του ΟΤΕ με την οποία η κόρη του υπουργού προσλαμβανόταν στη Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ.

Η εκτός ΑΣΕΠ πρόσληψη της Καλλιόπης - Λίνας Μαγγίνα στον Οργανισμό, στις 15 Νοεμβρίου 2007, επικυρωνόταν την ίδια ακριβώς ημέρα που ο υπουργός Απασχόλησης κατέθετε στη Βουλή τις προτάσεις του για τις «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό.

Η κόρη του υπουργού βολεύτηκε στο προνομιακό πόστο του ΟΤΕ «με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για έργο υποστήριξης θεμάτων εσωτερικής επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων και εταιρικής εικόνας...».

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=911&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 10.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote