Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Γενική συνέλευση στην ιστορική κοινότητα Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κορώνα Νέας Υόρκης
Γενική συνέλευση στην ιστορική κοινότητα Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κορώνα Νέας Υόρκης Εκτύπωση E-mail
23.12.14

Νέα Υόρκη-Του Σάκη Σερέτη

 

Άστραψε και βρόντηξε ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κορώνας π. Γεώργιος Αναστασίου: Εάν δεν ήμουν ξεκάθαρος και πεντακάθαρος, τα ταμεία σας θα ήταν άδεια”

 

Ένταση, διαπληκτισμοί και διάλογοι απείρου κάλους που δεν συμβαδίζουν με την Ελληνορθόδοξη πίστη , ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της προχθεσινής επαναληπτικής γενικής συνέλευσης στην κοινότητα της Κορώνας , της οποίας τα 45-50 μέλη που έδωσαν το παρών, έδειξαν την υπάρχουσα διαφωνία και την διαίρεση τους σε δυο στρατόπεδα, κυρίως , εξ αιτίας της προτεινόμενης πολύχρονης ενοικίασης των κτηριακών εγκαταστάσεων του σχολικού συγκροτήματος της ιστορικής κοινότητας.

 

Ως γνωστό, το ημερήσιο σχολείο της κοινότητας Κορώνας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα ημερήσια Ελληνικά σχολεία, τα οποία υπαγόμενα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ιδιαίτερα στην άμεση Αρχιεπισκοπική περιφέρεια Νέας Υόρκης, σταμάτησαν να λειτουργούν για τους γνωστούς, οικονομικούς κυρίως λόγους, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες κτηριακές τους εγκαταστάσεις να προωθούνται προς ενοικίαση.

 

 

Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα της Κορώνας έχει αρχίσει εδώ και τρία χρόνια να ενοικιάζεται από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, γεγονός που απέφερε στην κοινότητα ένα σεβαστό χρηματικό ποσό και το οποίο βοήθησε στην εμφανή πλέον ανάκαμψη των οικονομικών της.

 

Ωστόσο, η σημερινή διοίκηση της κοινότητας προφανώς για να εξοικονομήσει περισσότερους οικονομικούς πόρους, αποφάσισε μέσω των εξειδικευμένων διαπραγματευτών που προσέλαβε, να βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο μιας μακροχρόνιας (20-25 έτη) μίσθωσης, η οποία θα αποφέρει μια σημαντική αύξηση των εσόδων της κοινότητας, ενώ παράλληλα έχοντας σαν μέρος της συμφωνίας, την άνευ εξόδων πραγματοποίηση των άμεσα απαραίτητων και αξίας περίπου 3.000.000 δολαρίων εργασιών ανακατασκευής που θα αναλάβει η πολιτεία Νέας Υόρκης, έχει αρχίσει να θεωρεί την μακροχρόνια εκμίσθωση του σχολικού συγκροτήματος, αρκετά ελκυστικό στόχο προς υλοποίηση.

 

Όμως, αυτού του είδους η μίσθωση του σχολικού συγκροτήματος, αναμένεται να αποτελέσει ταφόπλακα των ονείρων που τρέφει μια μεγάλη μερίδα των μελών της κοινότητας σχετικά με την επαναλειτουργία του ημερήσιου Ελληνικού σχολείου, ή και ακόμη, την προοπτική δημιουργίας ενός τύπου Charter σχολείου στο οποίο όμως θα διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα.

 

Το 2011 είχατε δηλώσει δημόσια, ότι το σχολείο θα νοικιαστεί για 2-3 χρόνια και περίμενα αφού πρώτα επισκευαστεί το οίκημα, να επαναλειτουργήσει σαν Ελληνικό σχολείο ή σαν σχολείο τύπου Charter” ανέφερε στην προχθεσινή γενική συνέλευση ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος αφού κατήγγειλε τη ελλιπή καταγραφή των πρακτικών της προηγούμενης γενικής συνέλευσης,στην συνέχεια επεσήμανε, “ δεν είναι δυνατόν 16-18 άτομα να λαμβάνουν αποφάσεις που θα δεσμεύουν την κοινότητα για πολλά χρόνια” ενώ υπερασπιζόμενος την αντίθεση του στην επιχειρούμενη προσπάθεια πολυετούς ενοικίασης του σχολικού συγκροτήματος τόνισε ότι “η μακροχρόνια μίσθωση του σχολείου, ισοδυναμεί με πώληση”.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του ομογενή επιχειρηματία Γεώργιου Αλμυρούδη, ο οποίος υπενθυμίζοντας ότι “όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγουν δυο φυλακές” στην συνέχεια τόνισε ότι, “η κοινότητα εισπράττει αρκετά χρήματα που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της και το φιλανθρωπικό της έργο και για αυτό, σας καλώ να ξανασκεφθείτε το οριστικό κλείσιμο του σχολείου, το οποίο θα έπρεπε να επαναλειτουργήσει , έστω και για ένα, ή δυο παιδιά

 

Το σχολείο της Κορώνας έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που είχε 37 μαθητές” υποστήριξε στην απάντηση του ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Γεώργιος Αναστασίου, ενώ υπενθυμίζοντας τις σοβαρές προσπάθειες στήριξης που κατέβαλλε ο ίδιος προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο του, αναφέρθηκε επίσης και στις τρεις προσπάθειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν για την δημιουργία σχολείου τύπου charter, όπου το κόστος δαπάνης άγγιξε κάποιες δεκάδες χιλιάδες δολάρια, χωρίς όμως να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα .

 

Στην συνέχεια ο ιερέας της κοινότητας Γεώργιος Αναστασίου, αναφέρθηκε (ανώνυμα )στους διάφορους κατά καιρούς “ανησυχούντες” για την Ελληνική παιδεία Ομογενείς επιχειρηματίες , οι οποίοι θα μπορούσαν, εάν ήθελαν, να κρατηθεί το σχολείο ανοιχτό, ενώ παράλληλα, ανέφερε ότι εφόσον βρεθούν 5.000.000 δολάρια, τότε θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις ενοικίασης του σχολικού συγκροτήματος…..

 

Εγώ έκανα τις προσπάθειες μου σαν ιερέας να αποτρέψω το κλείσιμο του σχολείου και παράλληλα να νοικοκυρέψω τα οικονομικά της κοινότητας, έκλεινα τα ξεχασμένα ανοικτά φώτα και παρόλο που έχω δυο μάστερ σπουδών στην κατοχή μου, σκούπιζα και καθάριζα, ενώ κάποιοι άλλοι ερχόντουσαν και ζητούσαν να τους δώσω θέση δωρεάν παρκινγκ” ανέφερε σε ένα ξέσπασμα του ο π. Γεώργιος Αναστασίου, ενώ ακολούθως, εξαπολύοντας ανώνυμα και γενικά μύδρους, (προφανώς εναντίων όσων αντιτίθενται στην μακροχρόνια μίσθωση του σχολικού συγκροτήματος), εστιάστηκε στην υπάρχουσα διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων της κοινότητας.

 

Εάν δεν ήμουν ξεκάθαρος και πεντακάθαρος, τα ταμεία σας θα ήταν άδεια ” τόνισε ο ιερέας και εστιάζοντας στο ποσόν των 659.000 δολαρίων που υπάρχει σήμερα στο ταμείο της κοινότητας, απευθύνθηκε προς τον κ. Γεωργιάδη και τον ρώτησε “εάν την περίοδο της δικής του παρουσίας στο διοικητικό συμβούλιο, υπήρχαν αυτά τα ποσά , ή έστω  και 200.000δολάρια”, χωρίς ωστόσο να πάρει καμία απάντηση….

 

Κάποιοι πήγαιναν στις Ντάϊνερς και ζητούσαν μίζες για να δώσουν χαμηλό ενοίκιο, ενώ κάποιοι σύμβουλοι της κοινότητας πήγαιναν και εισέπρατταν ενοίκια” τόνισε με νόημα ο ιερατικώς προϊστάμενος Γεώργιος Αναστασίου, ενώ αποτυπώνοντας την ζοφερή οικονομική εικόνα της κοινότητας την οποία αντιμετώπισε με τον ερχομό του, απευθύνθηκε και πάλι γενικά και αόριστα προς όλους τους παρόντες και τους υπενθύμισε με καταγγελτικό ύφος, “βρήκα το ταμείο άδειο και με πολλές οικονομικές εκκρεμότητες, βρήκα ένα σωρό ψεύτικες αποδείξεις ,ενώ το I.R.S. ήταν έτοιμο να σας κατάσχει λόγω οφειλών την ακίνητη περιουσία , τόσα χρόνια είχατε ρημάξει την κοινότητα”.

 

Ωστόσο παρά την σοβαρότητα και αυτής της δημόσιας καταγγελίας, κανένας, μα κανένας από το ακροατήριο δεν απάντησε, γεγονός που παραπέμπει σε συνειρμούς και εγείρει εύλογα ερωτηματικά, σχετικά με την χρηστή διαχείριση των οικονομικών πόρων της κοινότητας, ιδιαιτέρως για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο ωστόσο δεν διευκρίνισε λεπτομερώς ο ιερατικώς προϊστάμενος π.Γεώργιος Αναστασίου.

 

Άραγε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής γνωρίζει για όλα αυτά που καταγγέλθηκαν δημόσια στην πρόσφατη γενική συνέλευση ;

 

Υπερασπιζόμενος την σύναψη συμφωνίας με επαγγελματίες διαπραγματευτές, οι οποίοι θα διασφαλίσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της κοινότητας, ο κ. Κώστας Πρέντζας, τάχθηκε υπέρ της μακροχρόνιας μίσθωσης του σχολικού συγκροτήματος, ενώ παράλληλα εστιάζοντας στις πολυέξοδες επιβεβλημένες επισκευές των κτηριακών εγκαταστάσεων του σχολείου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζουν το ποσόν των 3.000.000 δολαρίων, ζήτησε σαν εκλεγμένος πρόεδρος της γενικής συνέλευσης, να επικρατήσει ψυχραιμία και με οδηγό την σύνεση, να εξευρεθεί η καλύτερη λύση για την κοινότητα.

 

Σύμφωνα δε με δηλώσεις που έκανε στον γράφοντα, υπενθύμισε ότι η κοινότητα έχει υποχρεώσεις αποπληρωμής ενός δανείου ύψους 800.000 δολαρίων περίπου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να αποπληρωθούν παλαιότερες δανειακές υποχρεώσεις .

 

 

 

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο δικηγόρος Alex Constantopes ο οποίος ανέφερε στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, ότι “όλα αυτά που γράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία απολύτως συμφωνία ενοικίασης του σχολικού συγκροτήματος της κοινότητας” .

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Alex Constantopes, παραβρέθηκε στην γενική συνέλευση σαν εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρίας Sacco&Fillas, η οποία έχει προσληφθεί από την κοινότητα της Κορώνας, σαν σύμβουλος διαπραγμάτευσης του προτεινόμενου ενοικιοστασίου μεταξύ της κοινότητας και της πολιτείας την Νέας Υόρκης.

 

Σε ένα πολύ σοβαρό “λάθος” αξίας 600.000 δολαρίων, το οποίο θα πλήρωνε η κοινότητα, εφόσον δεν το ανακάλυπτε ο ίδιος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Λεωνίδας Κοραχάης και εξηγώντας, εστιάστηκε στην αναγραφή αμοιβής ύψους 7% στο μισθωτήριο μεταξύ της κοινότητας της Κορώνας και της εταιρίας που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις ενοικίασης του σχολικού συγκροτήματος.

 

Αποδίδοντας σε τυπογραφικό λάθος την αναγραφή του 7% στο εν λόγω μισθωτήριο, η πρόεδρος της κοινότητας Παναγιώτα Βιέννα ευχαρίστησε τον κ. Λ.Κοραχάη για την συμβολή του στην ανακάλυψη του “λάθους”, ενώ διευκρινίζοντας ότι το επίμαχο μισθωτήριο δεν είχε δοθεί στην δικηγορική εταιρία προκειμένου να το μελετήσει, ανέφερε ότι τελικά το νούμερο διορθώθηκε και ότι από εδώ και στο εξής οι δικηγόροι θα μελετούν όλα τα έγγραφα που αφορούν στο ενοικιοστάσιο .

 

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθεί, ότι στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση που περιλαμβάνονταν στην επιστολή πρόσκλησης, την οποία απέστειλε στα μέλη της η κοινότητα για την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης, αναφέρονταν και η Ανανέωση σχολικού μισθωτηρίου, γεγονός που δεν συμβαδίζει με όσα δήλωσε στην δημόσια αναφορά του ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την κοινότητα Alex Constantopes.

Επιδεικνύοντας δε την επίμαχη επιστολή στον κ. Alex Constantopes, ο δικηγόρος μας παρέπεμψε στο προεδρείο της κοινότητας, ενώ σύμφωνα με διευκρίνηση που μας παρέθεσε ο κ. Κώστας Πρέντζας, η αναγραφή της φράσης "Ανανέωση σχολικού μισθωτηρίου", οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9101&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 23.12.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote