Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στην Ιντρακόμ μέσω Μόσχας με αγάπη
Στην Ιντρακόμ μέσω Μόσχας με αγάπη Εκτύπωση E-mail
09.12.07
Σε υπόθεση «ΟΠΑΠ Νο 2» προς όφελος της Intracom φαίνεται πως εξελίσσεται η αγορά των 415 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ), καθώς η προμήθεια συνοδεύεται από αντισταθμιστικά οφέλη με συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευή τμημάτων των ηλεκτρονικών συστημάτων τους.

 *Οπως διευκρινίζουν κυβερνητικά στελέχη, τα 415 ΤΟΜΑ είναι συνοδευτικά των αρμάτων Leopard που είχαν αγοραστεί το 2002 και των οποίων μέρος των ηλεκτρονικών συστημάτων και επικοινωνίας είχε αναλάβει η Intracom Defense Electronics (IDC).

Τα ρωσικά οχήματα, λοιπόν, υποχρεωτικά θα έχουν τα ίδια συστήματα επικοινωνίας με τα Leopard.

Αυτά, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Αμυνας, θα αναλάβει μεν μία κρατική εταιρεία (όπως π.χ. η ΕΑΒ), αλλά θα τα αναθέσει, στη συνέχεια, στην «αρμόδια» Intracom που έχει φτιάξει και εκείνα των Leopard. Απόδειξη; 

 Αμέσως μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ και πριν στεγνώσει το... μελάνι της, εταιρείες εξειδικευμένες στις κατασκευές αυτές έχουν σπεύσει για διαπραγματεύσεις με την Intracom προκειμένου να δουλέψουν ως υπεργολάβοι του έργου. 

*Η συγκεκριμένη «παραγγελία», όπως εκτιμούν στελέχη επιχειρήσεων που θα εμπλακούν στην εκτέλεσή της, θα διασφαλίσει κύκλο εργασιών τουλάχιστον για μία δεκαετία για την IDC και τους υπεργολάβους της, καθώς, πέραν της κατασκευής, θα καλύπτει και τη συντήρησή τους. 

 Η Intracom Defense Electronics, άλλωστε, δεν έχει καμία συνεργασία με τη συνεργάτιδα της Intracom τη ρωσική Systema, ώστε να αποφευχθεί ΝΑΤΟϊκή απαγόρευση συμμετοχής στα έργα που αφορούν στρατιωτικές επικοινωνίες. 

*Ενδεικτικό του μεγέθους της συμφωνίας είναι ότι το κόστος της «παραγγελίας», που κινείται μεταξύ 1,2-1,3 δισ. ευρώ, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικά υπολογιζόμενου. Οπως είχε αποκαλύψει η «Οικονομία» (18/11/2007), η συγκεκριμένη αγορά είχε προγραμματισθεί από την κυβέρνηση, με στόχο να ξεμπλοκαριστεί η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

 Ομως, κοινοτικοί και ΝΑΤΟϊκοί κύκλοι φέρονται δυσαρεστημένοι σε δύο μέτωπα από τις συγκεκριμένες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης: 

**Η «ανταλλαγή», αγορά ρωσικών όπλων για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έρχεται σε αντίθεση με τη «γραμμή» της Κομισιόν και των ΗΠΑ για εναλλακτικές πηγές (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

 **Το ΝΑΤΟ βλέπει με «μισό μάτι» την παρουσία, μέσω Ελλάδας, ρωσικών εξοπλιστικών συστημάτων στις (ελληνικές) ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς τα οχήματα αυτά θα στέλνονται και σε αποστολές της Συμμαχίας εκτός Ευρώπης, «νομιμοποιώντας» έτσι την αγορά ρωσικών όπλων και από άλλες δυτικές χώρες.  Κοινοτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας στην «Κ.Ε.» υποστήριξαν ότι η διεύρυνση προς Ανατολάς έχει μεταθέσει στο εσωτερικό της Ε.Ε. το κέντρο βάρος υπέρ των ΗΠΑ, καθώς στην πλειονότητά τους οι νέες χώρες έχουν φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις.

 Αντίθετα, στο «ρεύμα» αυτό κινούνται η Ελλάδα, η Κύπρος και πρόσφατα η Ιταλία, οι οποίες θεωρούνται, λόγω των κινήσεών τους στα ενεργειακά και εξοπλιστικά θέματα, «φιλορωσικές».      

 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=910&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 09.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote