Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αυτοί δυνατά, εμείς χαλαρά
Αυτοί δυνατά, εμείς χαλαρά Εκτύπωση E-mail
09.12.07
Η τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, στην Αθήνα αποκάλυψε το νέο πλαίσιο στο οποίο κινούνται, μέσω μυστικής διπλωματίας, επί μία διετία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Οσα ανακοινώθηκαν ήταν απλώς η εφαρμογή των προαποφασισμένων (από την περασμένη άνοιξη) από τις δύο κυβερνήσεις και τα οποία επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν κατά την αναβληθείσα επίσκεψη Γκιούλ στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, Αθήνα και Αγκυρα κράτησαν καλά φυλαγμένα στα συρτάρια τους τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Κάτι που σημαίνει ότι οι δύο κυβερνήσεις είχαν δώσει τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο «νέα πνοή» στις ομιχλώδεις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν για τις διμερείς διαφορές στο Αιγαίο. 

 Οι επαφές αυτές δείχνουν τώρα να καταλήγουν σε νατοϊκές «επιχειρησιακές συμφωνίες», υπερβαίνοντας ή «εξαλείφοντας», τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο.

 Οι «διαπραγματεύσεις» αυτές έγιναν από την αρχή του 2007, υπό την ανεπίσημη, αλλά ισχυρή «αιγίδα» του ΝΑΤΟ, και οριστικοποιήθηκαν με μυστικές επαφές υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αγκυρα, την άνοιξη. 

 Ετσι, λοιπόν, η κυβέρνηση Καραμανλή, από τα μέσα της προηγούμενης θητείας της, έχει ήδη αποφασίσει στροφή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με βασικό χαρακτηριστικό την πλήρη χαλάρωση της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στις ογκούμενες αξιώσεις της Αγκυρας, και στο Αιγαίο, αλλά και στη Θράκη.

 *Νατοϊκές επιχειρήσεις Ελλάδας-Τουρκίας εκτός ορίων ΝΑΤΟ σημαίνει στην πράξη ότι αυτές οι ελληνοτουρκικές μονάδες θα μεταφέρονται, θα εκπαιδεύονται και θα συνδιοικούνται (από νατοϊκό διοικητή;) μέσω του «ελεύθερου» χώρου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή και στο Αιγαίο.

 Θα χρειαστεί μεγάλη φαντασία για να πιστέψει κανείς ότι η τουρκική πλευρά (με νατοϊκό ή όχι καπέλο) θα σέβεται τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου ή θα αποδέχεται τα όρια του FIR Αθηνών.

 *Αντιθέτως , η τουρκική κυβέρνηση, μπροστά στην πλήρη ελληνική χαλάρωση, με δυο διαδοχικές ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια της παραμονής Μπαμπατζάν στην Αθήνα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και παρενοχλεί τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο. 

*Επιπροσθέτως, ο κ. Μπαμπατζάν έθεσε εμμέσως αλλά σαφώς θέμα συνδιαχείρισης του Αιγαίου σε θέματα έρευνας και διάσωσης με αφορμή τους λαθρομετανάστες που προσπαθούν να περάσουν με πλοία στα ελληνικά νησιά, ενώ παράλληλα παραπονέθηκε για την παρενόχληση τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο, θέτοντας θέμα διαχείρισης οικονομικών θαλάσσιων ζωνών. 

*Το σοβαρότερο, όμως, είναι η τουρκική ανταπόκριση στη χαλαρότητα και υπερβολική ευγένεια με την οποία η Αθήνα αντιμετώπισε την «ιδιωτική επίσκεψη» Μπαμπατζάν στη δυτική Θράκη, μια επίσκεψη που κάθε άλλο παρά ιδιωτική ήταν.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισκέφθηκε επισήμως την μειονότητα και δεν άφησε παράνομη οργάνωση με την οποία να μη συνεδριάσει, ζητώντας μάλιστα από τους ντόπιους να προσφεύγουν στα Δικαστήρια των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ως Τούρκοι.

 Είναι εμφανές ότι η Αγκυρα επιχειρεί πλέον να εγκατασταθεί στη Θράκη ως συν-διοικητής και συν-διαχειριστής της περιοχής με την Ελλάδα.

 *Το ερώτημα που πλανάται είναι τι ακριβώς αποκόμισε η Ελλάδα από την επίσκεψη Μπαμπατζάν. Δύσκολα θα βρει κανείς ουσιαστική απάντηση πέραν των μεγαλόστομων δηλώσεων για λόγους δημόσιας διπλωματίας.

Και το ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι επιπλέον θα δώσει στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός στην επικείμενη επίσκεψή του. Γιατί το «τι θα πάρει από την Αγκυρα» φαίνεται ότι έχει βγει προ πολλού από την ελληνική ατζέντα.    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=909&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 09.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote