Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τα βασανιστήρια της CIA πληγώνουν την Αμερική
Τα βασανιστήρια της CIA πληγώνουν την Αμερική Εκτύπωση E-mail
15.12.14

Αμηχανία στο εσωτερικό και έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ για τα βασανιστήρια της CIA σε μυστικές φυλακές-κολαστήρια ανά τον κόσμο στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που κήρυξε η κυβέρνηση Μπους την επταετία 2002-2009.

Το αιματοβαμμένο πρόσφατο παρελθόν της αμερικανικής παρουσίας σε Ιράκ και Αφγανιστάν, το οποίο αποκαλύπτεται στην ολότητά του από την έκθεση της Γερουσίας, κατάφερε, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Λευκό Οίκο, να πλήξει την εικόνα των ΗΠΑ διεθνώς και σύμφωνα με κάποιους αναλυτές να δώσει ώθηση στον ισλαμικό εξτρεμισμό που με την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) παρατείνει την περίοδο αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή.

Πρόσφατο δημοσίευμα μάλιστα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αποκάλυψε ότι η ηγετική ομάδα του ISIS δημιουργήθηκε εντός ενός κέντρου κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία το οποίο λειτουργούσε στο Ιράκ. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ηγέτες ξένων χωρών οι οποίες στο παρελθόν βοήθησαν τις ΗΠΑ στο οργανωμένο πρόγραμμα μεταφοράς- φυλάκισης- βασανισμού κρατουμένων, ηγέτες χωρών που παραδοσιακά βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, αλλά και ηγέτες χωρών που ιστορικά έχουν καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασαν μέσα σε αυτή την εβδομάδα τον αποτροπιασμό τους για το πρόγραμμα και έκαναν έκκληση για την τιμωρία των υπευθύνων.

Πιο συγκεκριμένα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζαΐντ Ραάντ Αλ Χουσεΐν ζήτησε την άμεση τιμωρία των ανθρώπων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα των «ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης». Κατά του προγράμματος καταφέρθηκαν επίσης οι ηγεσίες της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Ταϊλάνδης, στο έδαφος των οποίων έγινε γνωστό ότι λειτουργούσαν κέντρα κράτησης και βασανισμού υπόπτων για τρομοκρατία.

Επίσημη ενημέρωση
Συγκεκριμένα ο Λιθουανός πρωθυπουργός Αλτζίντρας Μπουτκεβίτσιους ζήτησε ενημέρωση από τις αμερικανικές αρχές και ζήτησε να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση στο Κοινοβούλιο της χώρας του. Παρόμοια εντολή έδωσε η πολωνική κυβέρνηση, καθώς ο πρώην πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι έχει παραδεχθεί ότι είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο πρόγραμμα αυτό, αρνούμενος όμως ότι ήξερε τι συνέβαινε εντός της φυλακής που είχε παραχωρήσει στην CIA.

Η Ταϊλάνδη από την πλευρά της αρνήθηκε ότι γνώριζε πως στο έδαφός της λειτουργούσε κέντρο κράτησης-βασανισμού, ενώ ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γανί, δήλωσε σοκαρισμένος και ζήτησε εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Στον χορό των επικρίσεων μπήκαν φυσικά η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να προχωρούν σε σκληρές δηλώσεις ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών από τις ΗΠΑ. Αντιδράσεις όμως σημειώθηκαν και από παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως από τη Γερμανία.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε «αναστατωμένη» από τις αποκαλύψεις, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής της, Χέικο Μας, ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον όσων εμπλέκονται. Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση, δια στόματος του αντιπροέδρου της, Νικ Κλεγκ ανέφερε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το εάν στα βασανιστήρια συμμετείχαν ή όχι Βρετανοί πράκτορες, όμως λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι οι βρετανικές υπηρεσίες συμμετείχαν στις συζητήσεις με τις αντίστοιχες αμερικανικές για το ποια κομμάτια της έκθεσης είναι δημοσιεύσιμα και δεν πλήττουν την εθνική ασφάλεια. Οι περίπου 500 σελίδες που δημοσιοποιήθηκαν αποτελούν μόνο ένα μέρος της συνολικής έκθεσης της Γερουσίας η οποία αποτελείται από 6.700 σελίδες.

Τα δεδομένα πάντως που περιέχονται στη... συντομευμένη έκδοση της έκθεσης είναι αρκετά για να παρέχουν μια πλήρη εικόνα για τα φρικτά βασανιστήρια και για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη «βιομηχανία βασανισμού» υπόπτων για τρομοκρατία που είχε στήσει η CIA και η κυβέρνηση Μπους με τη βοήθεια ειδικών και ψυχολόγων. Οι τουλάχιστον 119 για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία, υποβάλλονταν στο γνωστό βασανιστήριο του «εικονικού πνιγμού», σε εικονικές εκτελέσεις, σε στέρηση ύπνου πέραν των 180 ωρών, σε υποχρεωτικό παρατεταμένο κάθισμα σε άβολες στάσεις, σε δέσιμο των χεριών τους πάνω από το κεφάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε σίτιση με κλύσμα, σε χτύπημα του κεφαλιού στους τοίχους, σε «μπάνια» με παγωμένο νερό και σε εγκλεισμό σε κουτιά-φέρετρα.

Σε ένα από τα κέντρα κράτησης- βασανισμού, οι κρατούμενοι έμεναν κλεισμένοι σε κελί απομόνωσης, αλυσοδεμένοι, σε απόλυτο σκοτάδι ενώ παράλληλα βομβαρδίζονταν συνεχώς με θορύβους σε υψηλή ένταση. Από τα βασανιστήρια τουλάχιστον ένας κρατούμενος έχασε τη ζωή του, ενώ υπάρχουν αναφορές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί όμως και για άλλα θύματα. Αρκετοί πάντως όπως ο Αμπού Ζουμπέιντα, ο οποίος κρατείται ακόμη στο Γκουαντάναμο χωρίς όμως και τα δύο μάτια του, αφού έχασε το ένα κατά τη διάρκεια του βασανισμού του, έχουν μόνιμες βλάβες στον οργανισμό τους.

Οι δικαιολογίες
Ολα αυτά, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του προγράμματος των «ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης», όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπους, Ντικ Τσένι, ο εγκέφαλος του προγράμματος, Ελληνοαμερικανός διευθυντής της CIA τότε Τζορτζ Τένετ, ο Πόρτερ Τζέι Γκρος, ο Μάικλ Χέιντεν και άλλοι, έγιναν για τη λήψη κρίσιμων πληροφοριών που βοήθησαν μέχρι και στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν. Βέβαια δεν είναι λίγες οι αναφορές και οι έρευνες που καταδεικνύουν πως οι κρατούμενοι είχαν δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες πριν χρησιμοποιηθούν οι «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης».

Οι άνθρωποι που έφτιαξαν το πρόγραμμα των «ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης» με την εντολή της CIA και τη νομική κάλυψη από τον διευθυντή του Λευκού Οίκου, Αλμπέρτο Γκονζάλες, και των δικηγόρων του υπουργείου Δικαιοσύνης Τζον Γιου και Τζέι Μπάιμπι, ήταν οι δύο ψυχολόγοι Ελμερ Μίτσελ και Μπρους Τζένσεν. Αυτοί είχαν φτιάξει μια επιχείρηση που είχε κλείσει συμβόλαιο με τη CIA ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά οι δύο ψυχολόγοι δεν εισέπραξαν όλο το ποσό, αφού το πρόγραμμα καταργήθηκε το 2009 από τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως έλαβαν συνολικά για τις υπηρεσίες τους 81 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ ο Ομπάμα παρακολουθεί αμήχανος
Επιμένουν οι αμετανόητοι του Μπους

Eνα βαθύ ρήγμα έχει δημιουργηθεί στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Γερουσίας. Από τη μία ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μπαράκ Ομπάμα και οι δημοκρατικοί που θεωρούν πως τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Μπους εκθέτουν τις ΗΠΑ «στερώντας τους την ηθική πρωτοκαθεδρία τους ανά τον κόσμο» και «αποτελούν κηλίδα για την Ιστορία της χώρας».

Από την άλλη οι υποστηρικτές του προγράμματος που έχουν ξεκινήσει έναν λυσσαλέο βομβαρδισμό με ανακοινώσεις και άρθρα για να υποστηρίξουν τις αποφάσεις τους και τις πράξεις τους.

Η αντεπίθεση ξεκίνησε πριν ακόμη τελειώσει την αγόρευσή της η επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φάινσταϊν, με το άνοιγμα της ιστοσελίδας ciasavedlives.com (η CIA έσωσε ζωές) της οποίας διαχειριστής σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης είναι ο Μπιλ Χάρλοου, ο εκπρόσωπος δηλαδή του πρώην αρχηγού της CIA και εμπνευστή του προγράμματος, του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Τένετ. Με την ιστοσελίδα αυτή όλοι οι αξιωματούχοι που είχαν κάποια σχέση με το πρόγραμμα άρχισαν να «πυροβολούν». Το πρώτο κείμενο που ανέβηκε υπέγραφαν μεταξύ άλλων ο Μάικλ Χέιντεν, διευθυντής της CIA από το 2006 μέχρι και το 2009, ο Πόρτερ Γκος, που ήταν διευθυντής της CIA από το 2004 μέχρι το 2006, καθώς και πολλοί άλλοι. Εν συνεχεία ήρθαν ο Ντικ Τσένι και ο ψυχολόγος του προγράμματος Τζέιμς Μίτσελ, οι οποίοι αρκέστηκαν σε φράσεις όπως «η έκθεση είναι γεμάτη μαλ...ίες» και «είναι ένα μάτσο ανοησίες».

Την πλήρη του υποστήριξη προς το πρόγραμμα εξέφρασε όμως και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος (ο οποίος σύμφωνα με τον Τσένι ήξερε τα πάντα) πριν τη δημοσίευση της έκθεσης, δηλώνοντας πως: «Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτούς του άνδρες και τις γυναίκες να εργάζονται σκληρά για τη CIA υπηρετώντας όλους εμάς».

Σε δύσκολη θέση
Στη μέση των «διασταυρούμενων πυρών» βρίσκεται ο νυν διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, ο οποίος στο παρελθόν ήταν το δεξί χέρι του Τζορτζ Τένετ και είναι και ο άνθρωπος που ο Μπαράκ Ομπάμα εμπιστεύτηκε για να αναλάβει τα ηνία της CIA. Ο Μπρέναν προσπάθησε να ισορροπήσει παίρνοντας απόσταση από το πρόγραμμα της CIA, αξιολογώντας το θετικά ως σύνολο, με την επισήμανση όμως ότι έγιναν και φρικαλέα βασανιστήρια, τα οποία όμως «δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν ευθύνονται για τα θετικά αποτελέσματα».

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9084&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 15.12.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote