Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μέσω...Ελλάδας ο διάλογος Κύπρου - Τουρκίας
Μέσω...Ελλάδας ο διάλογος Κύπρου - Τουρκίας Εκτύπωση E-mail
11.12.14

Λευκωσία-Ανταπόκριση

Τοποθέτηση από την τουρκική κυβέρνηση αναμένει η Λευκωσία, μέσω Αθηνών, για τις θέσεις της όσον αφορά το θέμα της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση ετοίμασε τη γραπτή θέση της, βάσει όσων συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο Αρχηγών, και εστάλη στον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τη μετέφερε στην Τουρκία.

Επίσης ανέφερε πως η Τουρκία δέχεται να συζητήσει επί της θέσης της Λευκωσίας και αναμένεται να δώσει τις δικές της απόψεις στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε, ακόμη, πως η μεταφορά των κυπριακών θέσεων συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο. Πρόσθεσε πως όποιες και να είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας, οι χειρισμοί θα γίνουν και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μόλις θα είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντα του.

Φόρειν Όφις: Κυριαρχικά τα δικαιώματα της ΚΔ στην ΑΟΖ

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα ορυκτά αποθέματα στην ΑΟΖ της. Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του Φόρεϊν Όφις που απεστάλη στον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πήτερ Δρουσιώτη.

Ο αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις που υπογράφει την απαντητική επιστολή αναφέρει παράλληλα ότι παραμένει θέση της βρετανικής κυβέρνησης πως τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος «όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο».

Η Βρετανία, προσθέτει, έχει καταστήσει σαφή την ανησυχία της ότι πρόσφατα περιστατικά, όπως η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, διακινδυνεύουν την πρόκληση εντάσεων. Έχουμε συνεχίσει να καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις, σημειώνει.

Ο αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις επισημαίνει αυτή η συνεχιζόμενη διαμάχη θέτει σε κίνδυνο της προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού και εκφράζει την ελπίδα οι συνομιλίες να επαναρχίσουν το συντομότερο και να προχωρήσουν επιτυχώς.
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι ο πρέσβης της Βρετανίας στην Άγκυρα έχει μεταφέρει τις ανησυχίες της κυβέρνησής του στην Τουρκία, η οποία τακτικά προτρέπεται από το Λονδίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9078&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote