Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Διεθνή ΜΜΕ: Το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά
Διεθνή ΜΜΕ: Το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά Εκτύπωση E-mail
10.12.14

Η Ελλάδα επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου με το πολιτικό στοίχημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά γύρω από την προεδρική εκλογή, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και την κατάρρευση του χρηματιστηρίου Αθηνών να απασχολούν τις εφημερίδες.

Στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τόσο τη χώρα όσο και ολόκληρη την Ευρωζώνη δεδομένων των πιθανοτήτων να αναδειχτεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζει δε “πολιτικά ανώριμο” και μη έχοντα κυβερνητική εμπειρία τόσο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα όσο και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. “Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν πρέπει να αμφιβάλλει ποια κατεύθυνση να πάρει. Πρέπει να αποφύγει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα αποσταθεροποιήσουν έντονα την Ελλάδα, πιθανώς και την Ευρωζώνη. Αν και ο κ. Τσίπρας έχει μετριάσει την αντιμνημονιακή του ρητορική τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο ίδιος και το κόμμα του είναι πολιτικά ανώριμοι και δεν διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία”.

Κατά τους FT ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιστώνεται με το γεγονός ότι “έβαλε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης τα τελευταίας δύο χρόνια... Όμως ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό και για την κρίση. Η ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Οκτώβριο ήταν λανθασμένη απόφαση. Σχεδιασμένη ως δόλωμα προς μια κοινή γνώμη κουρασμένη από τη λιτότητα, η ανακοίνωση το μόνο που πέτυχε ήταν να θορυβήσει τους επενδυτές που θεώρησαν την έξοδο πρόωρη”. Αλλά και η τρόικα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα αν ο Σαμαράς μείνει στην εξουσία, συνεχίζουν οι FT.

Αντί να εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην δημοσιονομική πειθαρχία η τρόικα θα πρέπει να αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία και θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. “Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα κερδίσει την ερχόμενη προεδρική ψηφοφορία και ότι την άνοιξη θα συμφωνήσει την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης μαζί με ένα προληπτικό χρηματοδοτικό πακέτο”, καταλήγει το κύριο άρθρο των Financial Times.

“Εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε την Τρίτη με την απόφαση του να επιταχύνει την προεδρική εκλογή”, αναφέρει το ρεπορτάζ των New York Times. “Μια ζαριά που εκθέτει την κυβέρνηση του σε κίνδυνο και προσφέρει μια ευκαιρία στο αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι αντίθετο με τους όρους της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας”. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Δήμας θα καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης ώστε να αποτραπούν οι βουλευτικές εκλογές.

Κατά τους Financial Times η μεγαλύτερη υποχώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 1987 οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν από την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει στην εξουσία. “Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει μια εκλογική αναμέτρηση, κάτι που θα μετατρέψει σε ανοιχτή κρίση μια σχέση μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών που είναι ήδη τεταμένη”, εκτιμούν οι FT. “Επισπεύδοντας την εκλογή προέδρου ο κ. Σαμαράς στοιχηματίζει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές και αυτοί των μικρότερων κομμάτων θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο του αντί να αντιμετωπίσουν το πολιτικό και οικονομικό χάος που θα πυροδοτήσει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ” καταλήγει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η επιστροφή της συζήτησης περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. “Η Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί τις επόμενες έξι εβδομάδες πιο σημαντική για τις παγκόσμιες αγορές απ' ό,τι ήταν το 2014 η Ρωσία/Ουκρανία. Μια πιθανή εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να επιλέξει μεταξύ δημοσιονομικής ένωσης (κούρεμα του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου από το ευρώ”, λέει στους FT ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.

Η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal επικεντρώνεται περισσότερο στην κατάρρευση του ΧΑΑ και στην άνοδο του επιτοκίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο δημοσιεύει αρκετές εκτιμήσεις επενδυτών σχετικά με την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. “Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η Ευρωζώνη είναι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε γενικές εκλογές”, εκτιμάει ο Φίλιπ Λόουλορ, επικεφαλής οικονομολόγος της Smith & Williamson. Για τον Λόουλορ η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τόσο προβληματική ώστε δεν θέλει πολύ ώστε να ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Κατά τον Γιώργο Σαραβέλο, αναλυτή της Deutsche Bank, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αυξάνουν τη νευρικότητα στις αγορές. “Ο συνδυασμός πολύ μεγάλης εκλογικής αβεβαιότητας και η έλλειψη επίσημου μηχανισμού διάσωσης οδηγούν σε περίοδο αβεβαιότητας (για τα ελληνικά ομόλογα)”. Ο Τόργκεϊρ Χόιεν, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην νορβηγική Skagen Funds, λέει ότι “θα αποφύγει την Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”.

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Χόιεν είχε τοποθετήσει το 5% του χαρτοφυλακίου του συνολικού ύψους 17,5 δισ. δολαρίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία πούλησε μετά από ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αθήνα. Κατά τον κ. Χόιεν το πιθανότερο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και να “ακολουθήσει πολύ σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις” με την τρόικα. Κατά τον ίδιο κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9075&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote