Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τζόνσον: Τρελή απόφαση να δανείσουμε το γλυπτό, αλλά... αυτό μας κάνει σπουδαίους
Τζόνσον: Τρελή απόφαση να δανείσουμε το γλυπτό, αλλά... αυτό μας κάνει σπουδαίους Εκτύπωση E-mail
09.12.14

Τη δική του άποψη για την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο μουσείο Ερμιτάζ εξέφρασε ο εκκεντρικός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph με τίτλο «Τρελή απόφαση, αλλά αυτό δείχνει το μεγαλείο της Βρετανίας», δεν δίστασε να συνδέσει πολιτικά την κίνηση αυτή, δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Την επόμενη μέρα, είδα από κοντά τη γενναιότητα και τον επαγγελματισμό των μελών του πληρώματος της Malaysia Airlines να καταπιάνονται με έναν "δύσκολο" επιβάτη. Και τους παρατήρησα -ήρεμους, υπομονετικούς, αξιοπρεπείς- δεν θα θα μπορούσα να σκεφτώ ότι ένα τέτοιο πλήρωμα πέντε μήνες πριν το άλλο πλήρωμα σε πανομοιότυπο αεροπλάνο και πανομοιότυπο ταξίδι. Το πλήρωμα της πτήσης MH17 δεν είχε χρόνο να δείξει το θάρρος του ή να ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες. Είχαν μόνο μερικά δευτερόλεπτα τρόμου», σημειώνει ο Τζόνσον αναφερόμενος στην κατάρριψη του μπόινγκ στην Ανατολική Ουκρανία.

«Ανασύροντας στη μνήμη αυτές τις στιγμές δεν έχουμε ακόμη καμία συγγνώμη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή το Κρεμλίνο για τις ενέργειες των φιλορώσων και των αυτονομιστών. Ούτε μία στάλα μεταμέλειας έχει περάσει από τα κέρινα και απαθή χαρακτηριστικά του Ρώσου ηγέτη...», συνεχίζει

«Στην όψη μίας τέτοιας βαρβαρότητας, πώς στο καλό μπορούμε να πείσουμε τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη; Και πρέπει να αναρωτηθείτε αν κάποια από αυτές τις σκέψεις πέρασαν από το μυαλό των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου, όταν συμφώνησαν να στείλουν έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς μας έξω από τη χώρα για πρώτη φορά σε δύο αιώνες και να στείλουν αυτό το ανεκτίμητο έργο, απ' όλους τους πιθανούς προορισμούς, στη Ρωσία του Πούτιν», αναφέρει ο δήμαρχος του Λονδίνου.

«Εκ πρώτης όψεως η απόφαση αυτή μοιάζει εντελώς χαοτική. Φαίνεται σαν το δεξί και το αριστερό χέρι της κυβέρνησης να είναι σε πλήρη άγνοια του τι κανει το ένα και το άλλο. Η Ρωσία έχει εισβάλει και προσαρτήσει μέρος της επικράτειας μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις. Υπάρχουν απαγορεύσεις εξαγωγών πετρελαίου και τεχνολογίας φυσικού αερίου. Περίπου 130 Ρώσοι είναι στη μαύρη λίστα και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα. Η Ρωσία απάντησε με εμπάργκο στα τρόφιμα από την ΕΕ», συμπληρώνει.

«Και όπως συμβαίνει συνήθως, οι κυρώσεις δεν κάνουν καλό σε καμία πλευρά: η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου βλάπτει τη Ρωσία, η κατάρρευση του ρουβλίου πλήττει τις βρετανικές εξαγωγές στη χώρα, για παράδειγμα των πολυτελών αυτοκινήτων. Κόσμος κάνει λόγο για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, για "πίεση στον Πούτιν"», τονίζει.

«Ναι μπορεί να ασκούμε πίεση και πρέπει όλοι να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει λύση στην Ουκρανία. Αλλά τι είδους πίεση είναι αυτή όταν του στέλνουμε ένα αριστούργημα του Φειδία; Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, αν όχι το σπουδαιότερο και το άγαλμα του θεού Ιλισσόυ ένα από τα πιο εκπληκτικά κομμάτια της άθηναϊκής γλυπτικής του 5ου αιώνα. Γιατί το στέλνουμε τώρα; Γιατί στη Ρωσία; Γιατί στον Πούτιν; Οι Γάλλοι έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα πολεμικά πλοία που έχουν κατασκευάσει για τους Ρώσους και εμείς τους στέλνουμε Ελγίνεια Μάρμαρα», σημειώνει.

Στη συνέχεια ωστόσο επιδοκιμάζει την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου, λέγοντας: «Η ιδέα της αποστολής ενός μέρους των Ελγίνειων Μαρμάρων στο Ερμιτάζ δεν θα πρέπει να διευκρινιστεί από την κυβέρνηση. Το Βρετανικό Μουσείο δεν χρειάζεται την έγκριση της κυβέρνησης και σε αυτό το απλό γεγονός έγκειται η διαφορά μεταξύ της Βρετανίας και τόσων άλλων χωρών στη Γη και ειδικά της Ρωσίας. Δεν έχουμε τυραννία. Δεν έχουμε την εξουσία αγκιστρωμένη σε ένα σημείο. Εχουμε και προστατεύουμε την ιδέα της καλλιτεχνικής, πολιτισμικής και πνευματικής ελευθερίας και αυτή είναι η τεράστια οικονομική αξία αυτής της χώρας».

«Μπορείτε να φανταστείτε μία άλλη χώρα όπου ένα εθνικό μουσείο θα λάμβανε μία τέτοια πολιτική απόφαση χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης; Την Ελλάδα; Τη Γαλλία; Τη Ρωσία; Ας γελάσω».

Ειρωνευόμενος τον Τζορτζ Κλούνεϊ επισημαινει: «Γι' αυτό ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι λάθος στο πλάνο του να αποκαταστήσει τα Μάρμαρα στο... «Πάνθεον», όπως λέει ο ίδιος. Είναι η ελευθερία του Βρετανικού Μουσείου να δανείζει τον Ιλισσό στη Ρωσία - ακόμη και σ' αυτήν την άθλια περίοδο - που δείχνει ακριβώς γιατί τα «Ελγίνεια» ανήκουν και θα παραμείνουν στο Λονδίνο», καταλήγει.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9074&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote