Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Καρδιολόγοι για έμβρυα
Καρδιολόγοι για έμβρυα Εκτύπωση E-mail
08.12.07
Φανταστείτε μια επέμβαση σε ελαττωματική καρδιά όχι παιδιού αλλά εμβρύου που βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι δυνατή χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

Η εμβρυϊκή καρδιολογία, νέα επιστήμη που αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς, εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό και στην Ελλάδα από μετρημένους στα δάχτυλα επιστήμονες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα που εμφανίζονται κατά την εμβρυογένεση.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο: να μειωθεί η ενδομήτρια νοσηρότητα και θνησιμότητα των εμβρύων και των νεογνών από εκ γενετής καρδιακές βλάβες. Οι γιατροί με τη συγκεκριμένη εξειδίκευση διαγιγνώσκουν εγκαίρως τις συγγενείς καρδιοπάθειες και τις εμβρυϊκές αρρυθμίες, και σώζουν έμβρυα τα οποία στην αντίθετη περίπτωση θα κατέληγαν ενδομητρίως ή θα πέθαιναν μετά τη γέννησή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η προηγμένη τεχνολογία όταν συνεργάζεται με ιατρική είναι η «κριτική στένωση της αορτής». Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα της εμβρυϊκής καρδιάς, το οποίο πλέον αποκαθίσταται ενδομητρίως με μια επαναστατική επεμβατική μέθοδο: τη βαλβιδοπλαστική με μπαλόνι, που πραγματοποιείται στον 6ο μήνα της κύησης με τη βοήθεια μιας βελόνας παρόμοιας με αυτήν της αμνιοπαρακέντησης. Η τεχνική εφαρμόζεται ήδη στο Hospital for Sick Children της Βοστόνης και σε νοσοκομεία της Ευρώπης, όχι όμως ακόμη στην Ελλάδα όπου πάντως υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό.

Η εμβρυϊκή καρδιολογία χειρίζεται ήδη με εξαιρετική επιτυχία το πρόβλημα συγκεκριμένων αρρυθμιών στο έμβρυο -μετά τη διάγνωσή τους- με τη χορήγηση αγωγής με αντιαρρυθμικά φάρμακα στην έγκυο. Η ίδια επιστήμη διαγιγνώσκει και τις συγγενείς καρδιοπάθειες, δηλαδή τις δομικές ή ανατομικές ανωμαλίες που συμβαίνουν στη διάρκεια της εμβρυογένεσης και της ανάπτυξης της καρδιάς. Υψηλού κινδύνου κυήσεις για την εμφάνισή τους θεωρούνται κατ’ αρχήν όσες προέρχονται από εξωσωματική γονιμοποίηση και οι δίδυμες. «Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Ελλάδα -που μάλιστα ξεπερνά κατά πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών- δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος», επισημαίνει ο μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος Λουκάς Κλέντζερης, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Sheffield της Αγγλίας.

Στους παράγοντες κινδύνου για τις συγγενείς καρδιοπάθειες περιλαμβάνονται επίσης το οικογενειακό ιστορικό, η αυξημένη αυχενική διαφάνεια, η προχωρημένη ηλικία της μητέρας και η προσβολή της από συγκεκριμένες λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, επιβαρυντικά στην ανάπτυξη της εμβρυϊκής καρδιάς δρα η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. αντιεπιληπτικά) κατά την κύηση, ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν και τα έμβρυα με μητέρα που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (αυτοάνοση ασθένεια) και φαινυλκετονουρία (εκ γενετής πάθηση). Η εμβρυϊκή καρδιοπάθεια συνδέεται συχνά με τη χρωμοσωμιακή ανωμαλία -που ανιχνεύεται με προγεννητικές εξετάσεις- καθώς και με την ύπαρξη αρρυθμιών
enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=905&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων