Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μόσχα: ΝΑΤΟ δούμε... Εκτύπωση E-mail
07.12.07
Από τη στάση του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας εξαρτά η Μόσχα το αν θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή, ενώ συνεχίζει να αντιδρά και στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, τα σχέδια για την ανάπτυξη της οποίας στην Ευρώπη θα συνεχιστούν, παρά την αλλαγή εκτίμησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του απερχόμενου Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι αφού η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, μπορεί να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα δυτικά σύνορά της. «Είναι πιθανό στο μέλλον, ουδείς το αποκλείει αν τα πράγματα εξελιχθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, να υπάρξει μια αναθεώρηση ορισμένων επιπέδων εξοπλισμών», είπε ο Κοζάτσιοφ.

Εκτός συνθήκης CFE

Ωστόσο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούτσκο δήλωσε ότι δεν θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη δυτική πλευρά της, αν και οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν αναπτύξουν τη δική τους στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον περασμένο μήνα νόμο που αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη CFE του 1990. Η συνθήκη περιόριζε τον αριθμό αρμάτων μάχης, βαρέων πυροβόλων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων που είναι αναπτυγμένα και αποθηκευμένα ανάμεσα στον Ατλαντικό και τα Ουράλια όρη. Τροποποιήθηκε το 1999, για να συμπεριλάβει τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Ωστόσο οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν επικύρωσαν την αναθεώρηση, προβάλλοντας το επιχείρημα της παραμονής των ρωσικών δυνάμεων στις αυτονομιστικές περιοχές της Γεωργίας και της Μολδαβίας. Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει τη συνθήκη, αν οι χώρες του ΝΑΤΟ «επικυρώσουν» την αναθεώρηση της συνθήκης και «αρχίσουν να την εφαρμόζουν οι ίδιες».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα μπορούν να βελτιωθούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις ρωσικές ανησυχίες. Εκανε τη δήλωση μία ημέρα μετά την κατηγορία του Ρώσου ομολόγου της ότι η Ουάσιγκτον υπαναχωρεί σε όσα έχει δηλώσει για την ασπίδα.
enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=904&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote