Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πυρά Δούρου κατά υπουργείου Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο για τα απορρίμματα
Πυρά Δούρου κατά υπουργείου Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο για τα απορρίμματα Εκτύπωση E-mail
21.11.14

Πυρά κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαπέλυσε η Ρένα Δούρου, με αφορμή νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ.
Η Ρένα Δούρου έβαλε στο στόχαστρο το άρθρο 17 του νομοσχεδίου του για «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων» και χαρακτήρισε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση «απόπειρα της κυβέρνησης να κηδεμονεύσει την αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων».

Με το σχετικό άρθρο η γνώμη του ΥΠΕΚΑ για το περιεχόμενο των ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) από συμβουλευτική γίνεται υποχρεωτική, προκειμένου να διασφαλισθεί η συμβατότητά τους με τον εθνικό σχεδιασμό. Το ΥΠΕΚΑ θα καταρτίζει «με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας ή μέρους αυτής, όπου θα προβλέπονται και οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του, έως ότου καταστούν λειτουργικές οι προβλέψεις το οικείου ΠΕΣΔΑ, λόγοι επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, σε περιπτώσεις υποθέσεων καταγγελίας παραβίασης νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα που εκδικάζονται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει των διαδικασιών του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως υποστήριξε η κ. Δούρου, με το επίμαχο άρθρο το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί «με διαδικασίες "εξπρές" ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων». Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Αττικής, στη συγκεκριμένη διάταξη γίνεται φανερή προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών καθώς προβλέπεται ο δεσμευτικός χαρακτήρας της γνώμης του ΥΠΕΚΑ για τους εκπονούμενους περιφερειακούς σχεδιασμούς (ΠΕΣΔΑ) και διότι «ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού οφείλει να προβεί, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις, στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ».

Επίσης, όπως είπε, δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης από το ΥΠΕΚΑ των Περιφερειών και των περιφερειακών φορέων διαχείρισης (όπως είναι ο ΕΔΣΝΑ), με την κατάρτιση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ειδικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας ή μέρους αυτής, «εφόσον συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος».

Η περιφερειάρχης Αττικής υποστηρίζει ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ισοδυναμούν με ουσιαστική αφαίρεση από τους φορείς διαχείρισης και τις Περιφέρειες της αρμοδιότητας να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τη διαχείριση των αποβλήτων».

Σημείωσε ότι η ρύθμιση επιχειρείται διότι η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής έχει διατυπώσει την «ανάγκη αλλαγής του σημερινού, αποτυχημένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και έχει δηλώσει δημόσια την πρόθεσή της να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, να προχωρήσει σε αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, στη λογική της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και να ζητήσει από τους δήμους να συμβάλλουν σε αυτό, καταρτίζοντας τοπικά σχέδια διαχείρισης».

newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9032&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote