Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Επετειακή εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο στην Νέα Υόρκη
Επετειακή εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο στην Νέα Υόρκη Εκτύπωση E-mail
20.11.14

Του Σάκη Σερέτη

Με ιδιαίτερο σεβασμό, ενωτικό πνεύμα και βασικό ζητούμενο την ιστορική διαιώνιση της εξέγερσης των φοιτητών, η οποία άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την πτώση της χούντας και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην γενέτειρα ,πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 16 Νοεμβρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης , η πανομογενειακού χαρακτήρα εκδήλωση μνήμης για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη στην κοινοτική αίθουσα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και οι περίπου 500 ομογενείς που έδωσαν το παρών, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για την οργανωτική ομάδα, η οποία πριν από τρία χρόνια επανέφερε στην επιφάνεια και καθιέρωσε την συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης σε Ομογενειακό επίπεδο.

“Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου είναι μια γιορτή Δημοκρατίας η οποία μας θυμίζει ότι έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε την Δημοκρατία μας” ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος , ενώ στην συνέχεια εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του τόνισε, “ εφέτος αποφασίσαμε στην γιορτή αυτή της Δημοκρατίας, να συμμετέχουμε πιο ενεργά από άλλες χρονιές, γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι η εκδήλωση αυτή αφορά όλο τον Ελληνισμό της περιοχής και όχι μόνο ένα μικρό μέρος που συμμετείχε άλλες χρονιές. Έτσι θέλω να πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο, απευθύναμε μια πρόσκληση συμμετοχής όλων των ομογενών στην φετεινή εκδήλωση”.

Όσον αφορά στο σύνθημα “ψωμί –παιδεία ελευθερία” ανέφερε, “πάντα θα είναι επίκαιρο
, καθώς η παιδεία, μας κάνει δημοκρατικούς και μας μαθαίνει την ανεκτικότητα απέναντι στους άλλους. Η ελευθερία είναι αυτό που κερδίζεται από την δημοκρατία και το ψωμί, βεβαίως, είναι βασικό στοιχείο της ελευθερίας του ανθρώπου”, ανέφερε ο γενικός πρόξενος , ενώ στην συνέχεια συνοψίζοντας, επεσήμανε ότι “χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να αποδεικνύουμε στον εαυτό μας και στους άλλους, ότι είμαστε μια ώριμη κοινωνία και μπορούμε να δεχθούμε την δημοκρατία” .

“Κάθε επέτειος ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος μας δίνει την ευκαιρία να αποτίσουμε τιμή και να μνημονεύσουμε το παρελθόν, να ανανεώσουμε την αντίληψη που έχουμε για το τι έγινε με τα πορίσματα των πιο πρόσφατων επιστημονικών μελετών, και, επιπλέον να αναλογισθούμε την σημασία που έχει το συγκεκριμένο γεγονός για το σήμερα”, ανέφερε στη ν εισαγωγή της ομιλίας του ο καθηγητής Δρ. Αλέξανδρος Κιτροέφ *.

“Ειδικότερα, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, που ξεκίνησαν την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 1973 με την κατάληψη του από φοιτητές, και διαμορφώθηκαν ως την μεγαλύτερη λαϊκή διαδήλωση κατά του δικτατορικού καθεστώτος της 21 Απριλίου 1967 και κατέληξαν με την αιματηρή καταστολή αυτής της εκδήλωσης κατά της χούντας έχουν γίνει το αντικείμενο μυθοπλασίας από πολλές πλευρές. Ειδικά ο αριθμός θυμάτων είτε έχει αόριστα μεγαλοποιηθεί είτε έχει αμφισβητηθεί, μέχρι σημείου, σκανδαλωδώς να έχει αμφισβητηθεί πως πράγματι υπήρξαν νεκροί και πάνω από χίλιοι τραυματίες την βραδιά της αιματηρής καταστολής, την 17η Νοεμβρίου λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

“Γνωρίζουμε, νομίζω όλοι την ρήση «Λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Και
ξέρουμε πολύ καλά τι αποκόμισε η Ελλάδα από την 7χρονη δικτατορία των συνταγματαρχών: κατάργηση της δημοκρατίας στην ίδια της γενέτειρας, στρεβλή οικονομική ανάπτυξη, πνευματική και καλλιτεχνική καθυστέρηση, διεθνής περίγελος και αποκλεισμός την εποχή που συγκροτείτο η ενοποίηση της Ευρώπης. Αλλά πάνω από όλα τις καταστρεπτικές συνέπειες της διαχείρισης της εξωτερικής μας πολιτικής από ιδεολογικά παθιασμένους και στρατηγικά αγράμματους γνωρίζει πολύ καλά η Κύπρος που συνεχίζει να ζει τα αποτελέσματα της τυχοδιωκτικής απόπειρας πραξικοπήματος, την Τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση του νησιού το 1974” τόνισε με νόημα ο ομιλητής.

Στην συνέχεια ο καθηγητής , προτρέποντας το κοινό να καταργήσει την παραπληροφόρηση και την ιδεολογική εκμετάλλευση της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανέφερε , ότι μετά την πάροδο 41 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου , υπάρχει μια αυξανόμενη δεξαμενή στοιχείων για αυτά τα γεγονότα, η οποία οφείλεται στις έρευνες δημοσιογράφων , κοινωνιολόγων και ιστορικών, των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών του Πολυτεχνείου και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

“Όλα αυτά δεν μας επιτρέπου να αγνοήσουμε, η να αμφισβητήσουμε την σημασία των γεγονότων του Πολυτεχνείου, είτε για λόγους πολιτικής εμπάθειας, είτε για λόγους πνευματικής αδράνειας και αμέλειας που οδηγεί στην ημιμάθεια” επεσήμανε ο καθηγητής Αλέξανδρος Κιτρόεφ.

Δίνοντας δε , έμφαση στα ιστορικά γεγονότα και ειδικότερα στον αριθμό των νεκρών και τραυματιών της εποχής των γεγονότων του Πολυτεχνείου, ανέφερε ότι “οι νεκροί των γεγονότων του Πολυτεχνείου σύμφωνα με εισαγγελικές( Τσεβάς, Φαφούτης, Ζαγκίνης), αστυνομικές (πόρισμα Σαμπάνη), και επιστημονικές (Καλλιβρετάκης) έρευνες είναι κατά πάσα πιθανότητα 24 (με υπό αίρεση άλλους 16 αγνώστου ταυτότητος). Ορισμένοι έπεσαν θύματα του εγκληματικού ζήλου οργάνων της χούντας, περισσότεροι από τους μισούς από αδέσποτα εκφοβιστικά πυρά και δακρυγόνα. Υπήρξαν τουλάχιστον 1.100 τραυματίες, οι 83 από σφαίρες. Οι αριθμοί δεν είναι αμελητέοι και μιλούν για τον αγώνα που δόθηκε τότε, συχνά σώμα προς σώμα. Όμως θα μπορούσαν να ήσαν πολύ μεγαλύτεροι αν ληφθεί υπ’ όψιν η κλίμακα των συγκρούσεων”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο καθηγητής , επεσήμανε με νόημα “ δεν οφείλουμε μοναχά τιμή σε όσους αψήφησαν τις σφαίρες και τις συνέπειες της καταστολής εκείνο το βράδυ. Οφείλουμε να θυμόμαστε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως εκδήλωση των δημοκρατικών αισθημάτων του ελληνικού λαού και της θέλησης του να ενεργοποιηθεί και να συμβάλλει στο μέλλον της χώρας, ορθώνοντας το ανάστημα του απέναντι σε όλους όσους θέλουν να υπομονεύσουν τη δημοκρατία. Και η καλύτερη συμβολή στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου είναι η ενεργή συμμετοχή στον αγώνα για την δημοκρατία και την πρόοδο”.

Στην συνέχεια την σκυτάλη παρέλαβαν οι μουσικοί , Τέρη Βακιρτζόγλου (τραγούδι), Νανά Σιμόπουλου τραγούδι μπουζούκι , κιθάρα), Γλαύκος Κοντεμενιώτης (πλήκτρα) και Γιώργος Κωστόπουλος (Μπάσο) , οι οποίοι με την προσθήκη του τραγουδιστή Χριστόφορου Ζησούλη, ερμήνευσαν μια σειρά επιλεγμένα τραγούδια που μετέδωσαν στο κοινό το κλίμα της εποχής εκείνης.

Η φετεινή επετειακή εκδήλωση μνήμης για το πολυτεχνείο οργανώθηκε από την Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, την Ιόνιο πολιτιστική Ομοσπονδία , την Χιακή Ομοσπονδία , την Ομοσπονδία Κεφαλλήνιων και Ιθακήσιων “Οδυσσεύς”, το Κέντρο Ελληνικού πολιτισμού , τον σύλλογο Αθηναίων Νέας Υόρκης , τον σύλλογο Μαγνητών “Αργοναύτες”, τον σύλλογο Θεσσαλών “Ασκληπιός” , την Παν-Ικαριακή Αδελφότητα “Πανδίκη”, τον σύλλογο Αρκάδων “Γέρος του Μωριά” και τον σύλλογο Ερικουσίων “Ερίκουσα”.

Τους δυο ομιλητές της εκδήλωσης παρουσίασε ο Νίκος Παπαγιανάκης , ενώ σε μια μεγάλη οθόνη που είχε αναρτηθεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης, προβάλλονταν συνεχώς διαφάνειες και φωτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης,


*Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ είναι καθηγητής Ιστορίας στο Haverford College στην Πενσυλβάνια και ειδικεύεται στη μελέτη της ελληνικής ταυτότητας στην Ελλάδα και την διασπορά. Είναι εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9030&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 20.11.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote