Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αλλάζει ρότα ο Ομπάμα μετά την ήττα
Αλλάζει ρότα ο Ομπάμα μετά την ήττα Εκτύπωση E-mail
07.11.14

Αλλαγή ρότας μετά τη βαριά ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές και την επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και πλέον είναι θετικά διακείμενος σε μια στενότερη συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το κλειδί είναι να βρούμε τα σημεία στα οποία οι ατζέντες μας συμφωνούν και συμπληρώνουν η μία την άλλη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρότι παραδέχθηκε πως καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του δεν είχε ιδιαίτερα καλή συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τόνισε πως τώρα έχει έρθει η ώρα να «περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί» και υπογράμμισε πως τους πιστεύει όταν λένε ότι θέλουν να έχουν καλά αποτελέσματα στο νομοθετικό τους έργο.

Οπως ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αυτό που είναι το σημαντικότερο για τον αμερικανικό λαό σήμερα είναι να γίνουν αυτά που χρειάζονται να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσιάσουν κάποιες καλές ιδέες θα τις στηρίξει: «Κάθε μέρα ψάχνω να βρω πώς μπορούμε να κάνουμε αυτό που χρειαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό δεν θα σταματήσει. Κάθε εκλογική διαδικασία είναι μια στιγμή αναστοχασμού. Ολοι σε αυτόν τον Λευκό Οίκο θα κοιτάξουν προς τα πίσω και θα πουν "εντάξει, τώρα τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά;"».

Πιο συγκεκριμένα ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ως σημεία συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Κογκρέσου τις σχεδιαζόμενες εμπορικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, θέματα ανάπτυξης των υποδομών και των εξαγωγών καθώς και θέματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό και τη φορολογία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Ομπάμα παρουσιάστηκε ανοιχτός σε διάλογο με τους Ρεπουμπλικάνους για το θέμα της μάχης κατά του ISIS παρότι επανέλαβε πως για το θέμα υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθείται και η οποία περιορίζεται στην ενίσχυση των πιθανών συμμάχων και όχι σε μια προσπάθεια αλλαγής των δεδομένων σε ολόκληρη τη Συρία.

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει νέα έγκριση για τη χρήση στρατιωτικών μέσων κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία.

Ο Ομπάμα υπερασπίστηκε επίσης την πολιτική που έχει χαράξει στο θέμα του Ιράν και ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει μέσα «στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες» είναι σίγουρος πως θα πάρει τη συγκατάθεση του Κογκρέσου. Στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, που επίσης αποτελεί σημείο τριβής με τους Ρεπουμπλικάνους, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να περιμένει και ότι θα κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μη γίνει η κατάσταση χειρότερη.

Οσον αφορά το Obamacare ο πρόεδρος Ομπάμα, ξεκαθάρισε ότι θα δεχθεί μόνο υπεύθυνες βελτιώσεις αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον νόμο και απείλησε με βέτο. Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει ποσό 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του Εμπολα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η συγκατοίκηση Ρίγκαν και Κλίντον με τους... εχθρούς

Τις τελευταίες δεκαετίες η αναγκαστική «συγκατοίκηση» των δύο κομμάτων σε Κογκρέσο και Λευκό Οίκο είναι μάλλον ο κανόνας, παρά η εξαίρεση. Στο παρελθόν, ορισμένοι πρόεδροι όπως ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Μπιλ Κλίντον κατάφεραν να συνεργαστούν με επιτυχία με το «εχθρικό» Κογκρέσο, όχι λόγω νοοτροπίας, αλλά χάριν της λογικής.

Ο Μπιλ Κλίντον είχε εξ αρχής πολεμοχαρείς διαθέσεις απέναντι στο ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, με το οποίο εκλήθη να συγκυβερνήσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Οπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, «εάν οι Ρεπουμπλικάνοι μας χτυπήσουν κάτω από τη ζώνη, θα τους κόψουμε τα χέρια με μπαλτά». Οταν ανέλαβε εκπρόσωπος της πλειοψηφίας ο Νιουτ Γκίνγκριτς, τα μαχαίρια ακονίστηκαν και από τις δύο πλευρές και η χώρα βίωσε το «πάγωμα» των κυβερνητικών λειτουργιών επί 27 ημέρες (επί διακυβέρνησης Ομπάμα αυτό συνέβη για 16 ημέρες).

Επειδή ανάγκα και θεοί πείθονται, οι δύο άνδρες βρήκαν μια φόρμουλα συνεργασίας, η οποία κρίθηκε πολύ επιτυχημένη και οδήγησε στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Τη δεκαετία του 1980, ο Ρίγκαν εφάρμοσε τα λεγόμενα «ριγκανόμικς», με πολλές περικοπές δαπανών και μειώσεις στη φορολογία.

Το αποτέλεσμα ήταν αμφιλεγόμενο και η αμερικανική οικονομία πέρασε στην ύφεση. Με την προτροπή Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικάνων, ακόμη και συμβούλων στον Λευκό Οίκο, ο τότε πρόεδρος δέχτηκε να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ, ύψους 100 δις $.

Φημολογείται ότι συμφώνησαν με τους Δημοκρατικούς ότι για κάθε δολάριο αύξησης της φορολογίας, θα περικόπτονται 3 δολάρια από τις δημόσιες δαπάνες. Λίγους μήνες μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών, η οικονομία πήρε και πάλι μπροστά.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8994&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote