Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τούρκικη πρόκληση για την Κύπρο και στο ΝΑΤΟ
Τούρκικη πρόκληση για την Κύπρο και στο ΝΑΤΟ Εκτύπωση E-mail
05.11.14

«Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. «Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα», η απάντηση του Τούρκου βουλευτή Οσμάν Ασκίν Μπακ.

Τον προβληματισμό του σχετικά με την τουρκική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. «Μας προβληματίζουν οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου", είπε, χαρακτηρίζοντας τη δραστηριότητα αυτή ως "κατάφωρη παραβίαση διεθνούς δικαίου», ενώ προσέθεσε ότι η στάση της Άγκυρας «δημιουργεί μια κρίση σε μια ήδη ασταθή περιοχή».

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ Οσμάν Ασκίν Μπακ απάντησε ότι, «όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους. Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία, και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να υπάρξει μέσω του ΟΗΕ, μια σύγκλιση που ξεκινά από το 2008 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις».

Άμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ανέφερε ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και τη δημιουργία προβλημάτων και άνοιγμα ζητημάτων, που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία».

Εξήγησε δε, ότι «δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με την επίλυση του Κυπριακού που επιμένουμε να διευθετηθεί» ενώ προσέθεσε ότι «είναι ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ. Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή».

Ενώ ο κ. Μπακ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο» και ότι «τα προβλήματα γεννώνται μόνο στο πολιτικό επίπεδο». «Δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε και διερωτήθηκε για ποιο λόγο γιατί δεν καταργείται η χορήγηση ταξιδιωτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες την ώρα που η Τουρκία έχει καταργήσει την βίζα για τους Έλληνες.

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8990&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote