Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τρέχουν με 180 αλλά (ακόμη) δεν φτάνουν
Τρέχουν με 180 αλλά (ακόμη) δεν φτάνουν Εκτύπωση E-mail
03.11.14

Οσο παραμένει η αβεβαιότητα για την προεδρική εκλογή, στις αρχές του επόμενου έτους, τόσο φουντώνει το πολιτικό παρασκήνιο σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Γεύματα και ραντεβού δίνουν και παίρνουν, με το βλέμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες του επόμενου τριμήνου αλλά και στην επόμενη μέρα.

Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά και ένας σύντομος διάλογος προκειμένου ο Αντ. Σαμαράς να ζητήσει και να λάβει τη στήριξη του Κ. Καραμανλή στην προσπάθεια που καταβάλλει για τη συγκρότηση της προεδρικής πλειοψηφίας των 180, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.

Το ξαφνικό γεύμα των δύο ανδρών σε εστιατόριο του ξενοδοχείου Hilton, την προηγούμενη Τετάρτη, πέραν του συμβολισμού που θέλησε να εκπέμψει ο πρωθυπουργός για την ενότητα της ΝΔ στην κορυφή και κατά συνέπεια και στη βάση, είχε και πολιτική ουσία, η οποία επικεντρώθηκε ακριβώς στην προεδρική εκλογή.

Ο κ. Σαμαράς, χωρίς περιστροφές, ζήτησε από τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ τη συμβολή του έτσι ώστε να πειστούν στελέχη που προέρχονται από την Κεντροδεξιά, αλλά σήμερα βρίσκονται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας να στηρίξουν τη θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. «Πιστεύω ότι θα πάμε καλά», ξεκίνησε τη σχετική συζήτηση ο κ. Σαμαράς, εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας και για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για τη συγκρότηση της προεδρικής πλειοψηφίας. «Ισως όμως χρειαστεί να βοηθήσεις έτσι ώστε να φτάσουμε με ασφάλεια στους 180», προσέθεσε απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή. «Ξέρεις ότι εγώ κάνω πάντα ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την παράταξη και τη χώρα. Βάζω πάντα πλάτη», φέρεται να του απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, «κλείνοντας με απόλυτο και θετικό τρόπο τη συζήτηση. Ευφυείς πολιτικά και οι δύο, δεν χρειάστηκε να επεκταθούν σε ονόματα, καθώς είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής λόγω θέσης έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με πολλά στελέχη που προέρχονται από το κόμμα του (ορισμένα εξ αυτών τα είχε αξιοποιήσει μάλιστα και στις κυβερνήσεις του, την περίοδο 2004-2009), κάτι που δεν μπορεί να κάνει -επίσης λόγω θέσης- ο κ. Σαμαράς.

Στην ίδια συζήτηση, πάντως, ο κ. Καραμανλής δεν κρύφτηκε. Εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι το εγχείρημα της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας είναι δύσκολο, αλλά όπως διευκρίνισε «αξίζει να το παλέψει κανείς». Σταθερή άποψη του πρώην πρωθυπουργού είναι πως όλα θα εξαρτηθούν από το πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο, κάτι που επανέλαβε στον κ. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «πάμε πολύ καλύτερα» και πως «θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα σαφή δείγματα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει». «Θα το αντιληφθούν όλοι το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, εννοώντας προφανώς ότι και οι βουλευτές θα αντιληφθούν ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Σε αυτό το σημείο, η συζήτηση για την προεδρική εκλογή ολοκληρώθηκε, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Το επόμενο βήμα τώρα αναμένεται να γίνει από την πλευρά του κ. Καραμανλή, ο οποίος, αφού σταθμίσει πρόσωπα και συμπεριφορές, θα αναλάβει την πρωτοβουλία να μεταπείσει πρωτίστως τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροδεξιά και στη συνέχεια πρόσωπα που ανήκουν στον «κύκλο» των πολιτικών του φίλων, αλλά σήμερα ανήκουν σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Το σταυρόλεξο
Η αρχή, σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη της ΝΔ, θα μπορούσε να γίνει από τον Β. Πολύδωρα. Ο πρώην υπουργός, πάρα τις σαφείς διαφωνίες που έχει εκφράσει σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Καραμανλή, με τον οποίο συνεργάστηκε την κρίσιμη περίοδο 2006-2007 από τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Πολύδωρας, την ισχυρή παραταξιακή συνείδηση του οποίου επικαλούνται πολλοί, καταψήφισε μεν την κυβέρνηση στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει την ίδια στάση στην προεδρική εκλογή. Εάν ο κ. Πολύδωρας μεταβάλει στάση, τότε αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα και για άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως είναι π.χ. ο Γ. Κουράκος. Επίσης από το πλαίσιο των επαφών που πιθανώς να ξεκινήσει ο κ. Καραμανλής δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν βουλευτές των ΑΝΕΛ που προέρχονται από τη ΝΔ και διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος σε κάθε δημόσια παρέμβασή του πλέκει το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού και τον διαχωρίζει από τις σημερινές ηγεσίες των κομμάτων. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο -ακόμη και να υπάρξει παρέμβαση Καραμανλή- ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να αλλάξει στάση και να στηρίξει την προσπάθεια για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με δεδομένες τις διαδοχικές δηλώσεις του για την ανάγκη αποχώρησης της παρούσας κυβέρνησης από την εξουσία. Το ίδιο όμως πιθανόν να μην ισχύσει για ορισμένους εκ των βουλευτών του. Συγκεκριμένα, ο Τ. Μελάς, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί από τη «γραμμή» των ΑΝΕΛ, θα σταθμίσει την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Επίσης, ανάλογη στάση είναι πιθανόν να κρατήσει η εκλεγόμενη στις Σέρρες αντιπρόεδρος της Βουλής Μ. Κόλλια, η οποία διατηρεί σταθερούς δεσμούς με την κομματική βάση της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως εκτιμούν και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, και μόνον η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από τον κ. Καραμανλή μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή του κλίματος στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου και να πιστοποιήσει το μήνυμα της ενότητας της συντηρητικής παράταξης στην κορυφή. «Ακόμη και σε εκλογές να προχωρήσει η χώρα, το κλίμα θα είναι διαφορετικό», προσέθετε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας.

Τα μυστικά
Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση της προσπάθειας που θα καταβάλει και ο πρώην πρωθυπουργός, μετά το γεύμα των κ. Σαμαρά και Καραμανλή στο εστιατόριο «Μilos» είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις των δύο ενισχύονται σημαντικά. Δεν μπορεί να είναι τυχαία και η παρουσία Καραμανλή λίγες ημέρες αργότερα στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, ούτε επίσης η επιλογή του Κ. Σκρέκα, προσώπου που είχε και έχει ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού για τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής δεν ετέθησαν δύο ζητήματα τα οποία θεωρούνται λυμένα. Το πρώτο αφορά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι το οποίο είχε απορριφθεί από τον κ. Καραμανλή εδώ και καιρό και επίσης το θέμα της συμμετοχής του στις εκλογικές λίστες της ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη λίστα της Α' Θεσσαλονίκης, όπου και εκλέγεται συνεχώς από το 1989.

Ο πρωθυπουργός προφανώς δεν έχει καμιά ένσταση και ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θα έθετε καν ερώτημα την απάντηση στο οποίο γνωρίζει απόλυτα.

Οι δύο άνδρες στο τέλος του γεύματος που είχαν συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι σε δημόσιο χώρο.

Οπως και κατά το πρόσφατο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8982&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote