Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η εντατικοποίηση, το μόνο νέο που έφερε ο Νίμιτς
Η εντατικοποίηση, το μόνο νέο που έφερε ο Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
07.12.07
 Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων ανακοίνωσε στην Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, καθώς πιέζουν οι εξελίξεις για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, αλλά και οι αποφάσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.  

Ο Μάθιου Νίμιτς χθες στο Μαξίμου με τον Κ. Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη Η ελληνική πλευρά, μετά τις συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών, επέμεινε ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι την ημέρα που η ΠΓΔΜ θα δεχθεί ενδεχομένως πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, υπονοώντας σαφώς ότι η Αθήνα θα θέσει βέτο, αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί κοινώς αποδεκτή ονομασία.

 Ο κ. Νίμιτς, όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν έφερε κανένα νέο από τις συναντήσεις του με την ηγεσία των Σκοπίων. Η κυβέρνηση τής ΠΓΔΜ επιμένει σε συμφωνία σε διμερές επίπεδο με την Ελλάδα, για μια ονομασία που θα χρησιμοποιεί η Αθήνα, ενώ τα Σκόπια θα χρησιμοποιούν διεθνώς μόνον τη συνταγματική ονομασία τους.

 «Απολύτως τίποτα» 

Η κ. Μπακογιάννη ήταν σαφής όταν δήλωνε ότι «προς στιγμήν δεν βλέπω ακόμα απολύτως τίποτα». Οι δύο πλευρές -παρά ταύτα- και αυτό το ανακοίνωσε ο κ. Νίμιτς στην Αθήνα, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν και να αναβαθμίσουν πολιτικά τη διαπραγμάτευση, θέτοντας αυτήν υπό την αιγίδα των δυο υπουργών Εξωτερικών. 

Ετσι μετά τα Χριστούγεννα, ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί εκ νέου στα Σκόπια, όπου θα συνεδριάσουν οι δύο αντιπροσωπείες υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Μιλοσόφσκι.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών. Μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Νίμιτς αρκέστηκε να αναφέρει ότι οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν την πρόταση να πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές η νέα συνάντηση με τη διαδικασία που πρότεινε υπό την αιγίδα των δύο υπουργών.

 «Οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Και άλλες χώρες ενδιαφέρονται να δοθεί λύση. Ελπίζω να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα που θα οδηγήσει σε λειτουργική λύση». 

ΚΚΕ: Τίποτα νέο

 «Τίποτα νέο στην κατεύθυνση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα του ονόματος της FYROM» δεν φέρνει η επίσκεψη Νίμιτς, επισημαίνει το ΚΚΕ. Υπενθυμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. με τις παρεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς τους δεν επιλύουν προβλήματα, αλλά τα δημιουργούν και τα οξύνουν, «επιδιώκοντας να επιβάλουν την κυριαρχία τους, διαμορφώνοντας ελεγχόμενα κράτη-προτεκτοράτα». 

ΣΥΝ: Χωρίς αλυτρωτισμούς 

Επιτακτική θεωρεί ο ΣΥΝ, με δηλώσεις του Πάνου Τριγάζη, την επίλυση της εκκρεμότητας γύρω από το όνομα και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔ Μακεδονίας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των συνόρων, της άρνησης των αλυτρωτισμών και της κοινής προσπάθειας για τη διαβαλκανική συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή.    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=897&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 07.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote