Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μόνο η Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα έναρξης του πολέμου με το «ΟΧΙ»
Μόνο η Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα έναρξης του πολέμου με το «ΟΧΙ» Εκτύπωση E-mail
28.10.14

Την αντίδραση των τοπικών αρχών αλλά και απλών πολιτών που παραβρέθηκαν χθες στη μεγάλη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της Τσιμισκή, ώστε το πλήθος να βρίσκεται μακριά από την εξέδρα των επισήμων.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας «δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με την ουσία του τριημέρου», είπε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Πρέπει να σταματήσουν οι παρελάσεις ή να κοπούν τα κάγκελα», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Ανάλογη άποψη εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης: «Εάν δεν έρθουν οι γονείς να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν, τι νόημα έχει μια μαθητική παρέλαση;».

Από την άλλη, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γιορτάζει την ημέρα έναρξης του πολέμου και όχι την απελευθέρωση από τον γερμανικό ζυγό, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον 31χρονο ιστορικό Βαλεντίν Σνάιντερ, που κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν. Αθηνών, στα ευρωπαϊκά κράτη οι εθνικές εορτές αφορούν την ανεξαρτησία του κράτους, την απελευθέρωσή του ή τη δημιουργία του. Η Ελλάδα την 25η Μαρτίου γιορτάζει τη δήλωση ανεξαρτησίας του έθνους από την οθωμανική αυτοκρατορία το 1821. Αλλά, αντίθετα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ως προς τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει ορίσει ως εθνική εορτή την 28η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία το 1940 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αρνήθηκε να δεχθεί τον ζυγό κατοχής από την Ιταλία, με αποτέλεσμα η Ιταλία να κηρύξει στην Ελλάδα τον πόλεμο.

Γενικά, εθνικές εορτές σχετικές με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν καθιερωθεί σε λίγες χώρες της Ευρώπης. Η Ιταλία γιορτάζει το τέλος του φασισμού και της γερμανικής κατοχής στις 25 Απριλίου ενώ η Ολλανδία γιορτάζει στις 5 Μαΐου το τέλος της γερμανικής κατοχής. Η Γαλλία γιορτάζει στις 8 Μαΐου τη νίκη εναντίον της Γερμανίας. Μάλιστα, ο Ντε Γκωλ, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων Γαλλίας - Γερμανίας, το 1959 σταμάτησε τον εορτασμό της 8ης Μαΐου, τον οποίο επανέφερε ο Μιτεράν το 1982. Αντίθετα, η Γαλλία τιμά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία στις 6η Ιουνίου.

Ο κ. Σνάιντερ αποδίδει την απόφαση εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στο ότι η Ελλάδα, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ήθελε να διατηρήσει την ουδετερότητά της. Το «Οχι» του Μεταξά ήταν μια άρνηση στην παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων στις ελληνικές υποθέσεις.

kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8968&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων