Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τί αποφάσισε η Ε.Ε. για την καταπολέμηση του Έμπολα
Τί αποφάσισε η Ε.Ε. για την καταπολέμηση του Έμπολα Εκτύπωση E-mail
21.10.14

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξάλειψη της επιδημίας του ιού Έμπολα στις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Αποφάσισαν να προσφέρουν βοήθεια τουλάχιστον μισού εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η ανησυχητική κατάσταση στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η Νιγηρία διέφυγε από τον κίνδυνο του Έμπολα, αφού πέρασαν 42 ημέρες χωρίς να παρουσιαστεί νέο κρούσμα στη χώρα.

«Μια ενωμένη, συντονισμένη και αυξημένη προσπάθεια είναι απαραίτητη για να εξαλειφθεί η επιδημία και να προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια στις πληγείσες χώρες», τόνισαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, μετά τη λήξη της συνόδου στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.
 
Οι «28» προειδοποίησαν ότι η επιδημία που έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 4.500 ανθρώπων (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) «εξακολουθεί να εξαπλώνεται με εκπληκτικό τρόπο» σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα.
 
Στους ασθενείς συγκαταλέγονται και περισσότερα από 420 μέλη του ιατρικού προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσοκόμοι, σύμφωνα με απολογισμό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανθρωπιστική Βοήθεια. «Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό είναι εκτεθειμένο το ιατρικό προσωπικό, εξ ου και η σημασία να διασφαλίζεται η απομάκρυνσή του στην περίπτωση μόλυνσης», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.
 
Οι ευρωπαίοι υπουργοί δεσμεύτηκαν «να διασφαλίσουν την επαρκή φροντίδα» των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου «να λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται (…) στη χώρα» όπου εργάζονται, ή να μπορούν «να απομακρυνθούν» με ειδικά διαμορφωμένα εμπορικά αεροσκάφη ή με αεροσκάφη που θα προσφέρουν τα κράτη μέλη.
 
Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Κομισιόν και να συντονιστούν από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.
 
Ευρωπαίος συντονιστής
 
Η Ε.Ε. αναμένεται να διορίσει ως το τέλος της εβδομάδας έναν ευρωπαίο συντονιστή για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «συμφώνησαν ομόφωνα ότι η ιδέα ενός ευρωπαίου συντονιστή για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα είναι καλή», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς και συμπλήρωσε ότι το πρόσωπο που θα αναλάβει τη νέα θέση θα επιλεχθεί τις επόμενες ημέρες.
 
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι ηγέτες της Ε.Ε, οι οποίοι θα συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή, θα ανακοινώσουν το όνομα του προσώπου που επιλέχθηκε για τη θέση του συντονιστή.
 
«Είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί όλος ο κόσμος πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής επιδημίας αυτής», είπε ο κ. Φαμπιούς, σημειώνοντας:«Στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο - τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα - οι αριθμοί σημειώνουν σημαντική αύξηση».Όμως «υπάρχουν και άλλες χώρες που σταμάτησαν την εξάπλωση της επιδημίας», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη. «Στόχος είναι να αντιστραφεί η τάση» και γι’ αυτό «χρειάζονται κέντρα θεραπείας, εκπαίδευση» του ιατρικού προσωπικού, «έλεγχοι» των προσώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και «χρηματοδότηση», υπογράμμισε. «Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα» τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς.
 
«Ελεύθερη από τον ιό Έμπολα» η Νιγηρία
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη Νιγηρία «ελεύθερη από τον ιό Έμπολα», κάνοντας λόγο για εντυπωσιακό “ success story”, αφού δεν εκδηλώθηκε νέο κρούσμα τις τελευταίες έξι εβδομάδες.  Ο επικίνδυνος ιός είχε μεταφέρει στη χώρα από λιβεριανό διπλωμάτη που είχε μολυνθεί.

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8952&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote