Αρχική arrow ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ arrow Η 70η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Αθηνών στην Νέα Υόρκη
Η 70η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Αθηνών στην Νέα Υόρκη Εκτύπωση E-mail
20.10.14

Νέα Υόρκη

Τις εντυπώσεις της από τις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις για την 70η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Αθηνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Νέα Υόρκη από τον σύλλογο Αθηναίων, μας απέστειλε η κ. Βάνα Κοντομέρκου .

 

To βράδυ της Κυριακής 12/10, παρευρέθηκα στην αίθουσα Πέτρος Πετρίδης του Πολιτιστικού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου εορτάστηκε με πατριωτικό ενθουσιασμό από τον Σύλλογο Αθηναίων της Νέας Υόρκης, η 70η Επέτειος της Απελευθέρωσης των Αθηνών, από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.

 

Κατόπιν των θερμών χαιρετισμών της ενάρξεως από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθηναίων και τον πρόξενο της Ελλάδος, την έδρα έλαβε η ομιλήτρια της βραδιάς, φιλόλογος εκπαιδευτικός κ. Ρίτα Συντήλα.

 

Η ομιλία της κ. Συντήλα υπήρξε περιεκτική και εμπεριστατωμένη. Με ενδιαφέρουσες περιγραφές από γραπτές και αυθεντικές πηγές, αναβίωσε τα ιστορικά πεπραγμένα της εποχής και μας μετέφερε ζωντανά στο κλίμα της τραγικής εκείνης περιόδου. Την ευχαριστούμε από καρδιάς γι αυτήν την εμπλούτιση.

 

Ακολούθησε ο τηλεφωνικός χαιρετισμός του Δημάρχου της Αθήνας κ. Καμίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ημέρας, και επιπλέον συνεχάρη τον Σύλλογο Αθηναίων για την απαράμιλλη ετήσια συμβολή του στην συνέχιση αυτής της τελετής.

 

 

Η συγκίνηση από την προβολή του ντοκιμαντέρ της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που ακολούθησε, κορυφώθηκε, όταν ακούστηκαν τα τραγούδια του ηρωικού Έπους του 40’ που ζωντάνεψαν την περήφανη ψυχή της αείμνηστης Σοφίας Βέμπο. Τα τραγούδια ερμήνευσαν με μπρίο η Ρένα Καπαρελιώτη και ο Κώστας Παλαιογιάννης. Στο ακορντεόν έπαιξε ο Γιώργος Κοντός.

 

Η συναισθηματική διέγερση όλων των παρευρισκομένων, προέδρων συλλόγων, μελών και κληρικών, οι οποίοι συνολικά ξεπερνούσαν τους 120, ήταν εμφανής. Όταν τελείωσε το πρόγραμμα, όσοι παρέμειναν, ενώθηκαν με τα μέλη της Χορωδίας « Οι Ελληνικές Φωνές του Λόγκ Αϊλαντ» και άρχισαν όλοι μαζί με μια ψυχή να τραγουδούν και να χορεύουν..

 

Η συγκινητική τους παρουσία και η αγάπη τους, ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής στην αιματοβαμμένη γη μας. Ήταν όλοι μια αγκαλιά, από περήφανους πατριώτες μετανάστες, που η καρδιά τους δεν σταματάει ποτέ να χτυπάει Ελληνικά.

 

 

Έφυγα γεμάτη Ελλάδα. Η εκδήλωση, ήταν μία ακόμα επιτυχία του Συλλόγου Αθηναίων, που φέρνει την σφραγίδα της πολιτιστικής μας ταυτότητας με ζήλο πάντα και συνέπεια.

 

 

Βάνα Κοντομέρκου

Μέλος του Συλλόγου Αθηναίων

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8949&Itemid=32

Τελευταία ανανέωση ( 20.10.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote