Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΕΕ και Ρωσία πληρώνουν τον λογαριασμό των κυρώσεων
ΕΕ και Ρωσία πληρώνουν τον λογαριασμό των κυρώσεων Εκτύπωση E-mail
19.10.14

Σε σύγκρουση αλληλοεξόντωσης οδηγούν την ΕΕ αλλά και τη Ρωσία οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. Εν όψει του χειμώνα η αγωνία κορυφώνεται, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου, ακόμη και για τις ανάγκες των νοικοκυριών...

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να δέχεται ένα ακόμη πλήγμα σε μια περίοδο που η κρίση στην Ευρωζώνη δείχνει και πάλι τα δόντια της, και τη ρωσική οικονομία να υφίσταται σοβαρότατες πιέσεις από την πολιτική των κυρώσεων, ο μοναδικός κερδισμένος δεν είναι άλλος από την αμερικανική οικονομία η οποία αξιοποιεί και την πτώση των τιμών του πετρελαίου που στερούν τεράστια ποσά από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν. Η προσπάθεια της Ανγκ. Μέρκελ να κρατήσει ζωντανή την επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν αντανακλά αυτήν ακριβώς την αγωνία για την ισορροπία που πρέπει να ανακτήσει η ΕΕ.

Ομως και την Παρασκευή το βράδυ στο Μιλάνο, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του Πούτιν με τη Μέρκελ και Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο, η συζήτηση παρέμενε ανοικτή: Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωνε ότι έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία για πληρωμή του φυσικού αερίου, τουλάχιστον για την περίοδο του χειμώνα, ενώ αντίθετα ο Ουκρανός ομόλογός του δήλωνε ότι συμφωνία αυτή δεν αρκεί.

Το ναυάγιο στη διαπραγμάτευση Μόσχας-Κιέβου, που αφορά την προπληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα προμηθευτεί από τη Ρωσία η Ουκρανία, θα οδηγούσε σε σοβαρή εμπλοκή, καθώς, σε περίπτωση που το Κίεβο επιχειρήσει, όπως στο παρελθόν, να παρακρατήσει για λογαριασμό του ποσότητες που κατευθύνονται σε πελάτες της Μόσχας στην Ευρώπη, τότε η τελευταία απειλεί ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ενδεχόμενο καταστροφικό για την Ευρώπη που το 1/3 των αναγκών της σε φυσικό αέριο καλύπτονται από τη Ρωσία και το 50% του εισαγόμενου στην ΕΕ φυσικού αερίου γίνεται μέσω της Ουκρανίας...

Ραντεβού στη Σύνοδο Κορυφής
Στην ΕΕ έχει συγκροτηθεί ένα ισχυρό μέτωπο χωρών που ζητούν την επανεξέταση και τη χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, προσπάθεια που προσκρούει στη σθεναρή αντιηρωική στάση των χωρών της Βαλτικής και της Βρετανίας, με την παρότρυνση φυσικά των ΗΠΑ. Ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν ότι στο Συμβούλιο Υπουργών, που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες, δεν θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων. Ομως η συζήτηση και η επανεξέταση των κυρώσεων θα βρεθούν, όπως όλα δείχνουν, στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Οκτωβρίου.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα στοιχίσουν στην ευρωπαϊκή οικονομία σχεδόν 40 δισ. δολάρια το 2014, απώλειες που θα φτάσουν τα 50 δισ. το 2015, εφόσον συνεχιστούν.

Μεγάλες οικονομικές συνέπειες όμως υφίσταται και η ίδια η Ρωσία, καθώς σημαντικές επιχειρήσεις της δεν μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ ασφυκτικοί είναι οι περιορισμοί που έχουν μπει σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Εν τω μεταξύ, 13 δισ. δολάρια υποχρεώθηκε να διαθέσει η Μόσχα, για να στηρίξει το ρούβλι, η ισοτιμία του οποίου έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση.

Μεγάλες ρωσικές εταιρείες αποκλείονται από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τη στιγμή που χρειάζονται για την αναχρηματοδότηση και εξυπηρέτηση του ξένου δανεισμού τους ποσά που φθάνουν τα 150 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2015.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και ο Ρώσος μεγιστάνας Αρκάντι Ρότενμπεργκ (φίλος και συναθλητής στο τζούντο του προέδρου Πούτιν) που βρεθήκαν στο στόχαστρο των κυρώσεων, προσφεύγουν, όπως αποκάλυψαν οι «Financial Times», στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι κυρώσεις έχουν πλήξει και τις ρωσικές τράπεζες Sberbank, VTB, VEB, Gazprom­bank (η τράπεζα της Gazprom) και Rosselkhozbank, την πετρελαϊκή εταιρεία Gazpromneft και την Trasneft, την κρατική εταιρεία που έχει το μονοπώλιο των αγωγών.

Η Γερμανία, αν και όχι τόσο θερμή αρχικά, τελικά προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων θέλοντας να παραμείνει μαζί με τις ΗΠΑ στην ηγεσία του ευρωατλαντικού μετώπου. Ομως το ίδιο το Βερολίνο είναι αυτό που πληρώνει βαρύ τίμημα από τις κυρώσεις και από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Και το πλήγμα στη γερμανική οικονομία συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη, που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση.

Ο γερμανικός βιομηχανικός κλάδος έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία. Η Volkswagen διαθέτει αρκετά εργοστάσια όλου του κύκλου παράγωγης αυτοκινήτων, τα οποία είναι τα πιο δημοφιλή για τη μεσαία τάξη στη Ρωσία, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη. Η Siemens έχει αναλάβει την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου - δυναμική παρουσία έχει και ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός Liebherr.

Η ύφεση προ των πυλών
Για τη Γερμανία όμως σημαντικό είναι το πλήγμα που έχουν δεχθεί και σχεδόν 6.000 μεσαίου μεγέθους γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και καλύπτουν σχεδόν 350.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Η κρίση με τη Ρωσία έχει αφήσει βαθιά σημάδια στη γερμανική οικονομία. Ενώ το Α΄τρίμηνο του 2014 η γερμανική οικονομία είχε ανάπτυξη 0,8%, στο Β΄τρίμηνο το ΑΕΠ της έπεσε 0,2%, ενώ τώρα η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Η βιομηχανική παράγωγη τον Αύγουστο έπεσε 4% και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,8%.

Αλλά και στη Γαλλία μπορεί να μην είναι οι βιομήχανοι που αγωνιούν για την πορεία των κυρώσεων, αλλά οι αγρότες αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερη ένταση το πρόβλημα όπως και αγρότες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Το 1/3 των φρούτων και λαχανικών που εξάγει η ΕΕ κατευθύνονται στη Ρωσία, όπως και το ? του εξαγώγιμου βοδινού κρέατος. Το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ οδηγεί σε ασφυξία τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που δεν είναι εύκολο να βρεθούν άμεσα νέες αγορές και η ζήτηση στην ίδια την Ευρώπη είναι μειωμένη λόγω της κρίσης.

Η Ρωσία, επιβάλλοντας το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά τρόφιμα, έχει αρχίσει προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών είτε με την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής είτε απευθυνόμενη σε άλλες παραγωγούς χώρες. Προσωρινά μάλιστα οι ανάγκες σε συγκεκριμένα προϊόντα καλύπτονται με εισαγωγές από την Τουρκία, τη Λατινική Αμερική αλλά και την Κίνα.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8947&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote