Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Βαγγέλη, το ΠΑΣΟΚ φεύγει»
«Βαγγέλη, το ΠΑΣΟΚ φεύγει» Εκτύπωση E-mail
11.10.14

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο δεύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, καθώς οι βουλευτές του στρέφονται στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά του Βενιζέλου με σκληρές εκφράσεις.

Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επισφαλή την τύχη της δικομματικής.

 

Η ένταση που προκλήθηκε στην ταραγμένη συνεδρίαση της Τετάρτης δεν εκτονώθηκε ούτε χθες, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνέχισε να συγκεντρώνει πυρά από βουλευτές του, δίνοντας για το μικρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης μια εικόνα βαθιάς εσωστρέφειας αλλά και απόλυτης ρευστότητας.

 

Αποφασισμένος να μη σιωπήσει δήλωσε ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι «κάποιοι γοητεύονται από την ιδέα της στρατηγικής συμμαχίας με τη Ν.Δ.» και τον ίδιο «δεν τον αφορά η πάση θυσία διατήρηση κανενός σε καμιά καρέκλα εξουσίας». Κριτική στη συγκυβέρνηση και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άσκησε και ο Νίκος Σηφουνάκης.

 

«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την αντίδραση Βενιζέλου στην Κ.Ο. ο Μιχάλης Κασσής, επιρρίπτοντας προσωπικές ευθύνες για την καθοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Προειδοποίησε δε ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό αν δεν αλλάξει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ. «Δεν ήταν ψύχραιμη η απάντηση Βενιζέλου», εκτίμησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.

 

Σηκώνει το γάντι ο Βενιζέλος

 

Την ίδια ώρα πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φανερώνοντας προσωπική ανασφάλεια για τις τελευταίες εξελίξεις, αναζωπύρωνε την εσωκομματική εστία αντιπαράθεσης και μέσω του Γραφείου Τύπου του κόμματος ανταπέδιδε τα βέλη που είχε δεχτεί με αντίστοιχο δηλητηριώδη τρόπο, φωτογραφίζοντας όσους τον αμφισβητούν.

 

«Δυστυχώς υπάρχουν μονίμως κάποιοι που δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία της προσπάθειας. Που δείχνουν να ενοχλούνται κάθε φορά που τα πράγματα σταθεροποιούνται. Που θέλουν να δημιουργούν κάθε λίγο ένα κλίμα μιζέριας και εσωστρέφειας», τόνιζε η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη και πρόσθετε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αντιδικεί με κανέναν, «αλλά δεν θα αφήσει και κανέναν να υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλης της Κ.Ο. και όλης της παράταξης».

 

Σφοδρή επίθεση

 

Σφοδρή επίθεση στους επικριτές του κ. Βενιζέλου -επιτείνοντας την πολεμική ατμόσφαιρα- εξαπέλυσαν οι στενοί συνεργάτες του, Παναγιώτης Ρήγας και Λεωνίδας Γρηγοράκος, επικεντρώνοντας στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κάνοντας λόγο για «οπλαρχηγούς», υποψήφιους αρχηγούς, «αρχηγίσκους και αρχηγόπουλα» που λειτουργούν υπονομευτικά.

 

Εκτός των τεταμένων σχέσεων της ηγεσίας με ένα σημαντικό μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μία επιπλέον παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη και ενδέχεται να περιπλέξει περισσότερο το θολό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ αφορά την πρόταση που διατύπωσε χθες ο «παπανδρεϊκός» Θάνος Μωραΐτης, με την οποία φέρεται να συμφωνεί και ο Νίκος Σηφουνάκης, για τη συγκρότηση μια νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, χωρίς να αποκλείεται η αλλαγή πρωθυπουργού, για να μπορέσει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Με δεδομένη την αρμονική κυβερνητική συνεργασία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά και τον διακηρυγμένο στόχο η συμπόρευση των δύο κομμάτων να συνεχιστεί με το ίδιο μοντέλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται βάσιμα ότι θα απέρριπτε μια τέτοια ιδέα, που συν τοις άλλοις θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στη δική του θέση μέσα στο σχήμα. Επιπροσθέτως, η παπανδρεϊκή προέλευση της εν λόγω πρότασης και η διάθεση του Γιώργου Παπανδρέου για επιστροφή στο προσκήνιο με περιοδείες ανά την Ελλάδα ενεργοποιούν αμυντικά τα αντανακλαστικά του κ. Βενιζέλου, όπως γίνεται αντιληπτό από τον ισχυρισμό του ότι το πρώτο μνημόνιο «είχε κενά» και «μας το υπαγόρευσαν».

 

Το γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας, παρά τη σπουδή των επιτελείων σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να κλείσουν τα σενάρια περί εκλογών, επέτειναν, τέλος, οι εκτιμήσεις του κ. Γρηγοράκου ότι «οι εκλογές είναι προ των πυλών» και του κ. Κασσή ότι είναι πολύ πιθανό να πάμε σε εκλογές Φεβρουάριο ή Μάρτιο.

 efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8926&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote