Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρόβα για προεκλογικό μπαλκόνι
Πρόβα για προεκλογικό μπαλκόνι Εκτύπωση E-mail
10.10.14

Ασκήσεις πριν από προεκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να είναι τα όσα ακούστηκαν και με τον τρόπο που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, την τελευταία ημέρα της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή.

Υψηλοί τόνοι, αντιπαραθέσεις και φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισαν την τελική ευθεία μέχρι την ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα για την κυβέρνηση.

Με υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, χρέωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι συνιστώσες του "κάνουν παρεΐτσα με την τρομοκρατία" και χαρακτήρισε αφοριστικούς χαρακτηρισμούς και κοινοβουλευτική αθλιότητα τις αναφορές του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

"Εγώ παλεύω για την Ελλάδα και όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες", είπε ο πρωθυπουργός. Επίσης επανέλαβε ότι η ανεργία πέφτει και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. "Με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα φυσιολογική", είπε ο κ. Σαμαράς.

Ρυθμίσεις δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ειδικά των μικρομεσαίων, επιστροφή χρημάτων στους ένστολους και άλλα πολλά από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ακούστηκαν σε επανάληψη από το βήμα της Βουλής.

Επίσης κουκουλοφόροι, εμπρηστές, καταληψίες κτηρίων και γενικά θέματα ασφάλειας, αλλά και το success story στον τουρισμό, που έφερε τουρίστες και οι συνδικαλιστές που κατά τον πρωθυουργό αντιδρούσαν, ακούστηκαν και πάλι, για να χρεώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στηρίζει τις αντιδράσεις σττις μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι δεν έχει πρόγραμμα.

Tέλος, αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σταδιακά θα αποδώσει το έργο της κυβέρνησης, θα έρχονται "καλά νέα" και η κυβέρνηση  θα ωφεληθεί από αυτό.

 
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, ζητώντας προσφυγή στις κάλπες, είπε μεταξύ άλλων: "Άκουσα με προσοχή τις ομιλίες των υπουργών της κυβέρνησης. Άκουσα με προσοχή τον υπουργό υγείας, που παραδόξως επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό, αλλά μια πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, δεν έλαβα.

Προφανώς γιατί η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση καλεί εκτάκτως και ένα μόλις μήνα πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού, που ούτως ή άλλως αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, δεν είναι για να εκφωνείται. Διότι η πραγματική αιτία είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα τεράστια συσσωρευμένα αδιέξοδα.

Και μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Επί της ουσίας και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η πρόταση αυτή κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν στις θέσεις τους οι αμφισβητούμενοι πανταχόθεν συγκυβερνήτες.

Αυτό όμως που καταλαβαίνει ο κόσμος που παρακολουθεί τις ομιλίες των κυβερνητικών βουλευτών δεν είναι ότι καταθέσατε πρόταση εμπιστοσύνης στη κυβέρνησή σας, αλλά πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνατε τρείς μέρες πρόβα αντιπολίτευσης. Καλά τα πάτε στην αντιπολίτευση, ομολογώ.

Αλλά μετά από τρείς μέρες κινδυνεύετε να σας γυρίσει τελείως μπούμερανγκ η πρωτοβουλία συσπείρωσης. Την μετατρέψατε από μόνοι σας σε πρόταση μομφής εναντίον του εαυτού σας. Ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει. Και δεν καταπίνει πια την κινδυνολογία,που εξαπολύεται πότε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πότε από το καφενείο της Βουλής".

Aπό την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη μέχρι την προεδρική εκλογή με επτά βήματα:

1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια.

3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

4. Η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα με τη χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών της Ευρωζώνης.

5. Η συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, το οποίο προυποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.

6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών.

7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος χρέωσε στον κ. Τσίπρα ότι υπονομεύει το εθνικό συμφέρον επειδή χάνει το "παιχνιδάκι του, το μνημόνιο και την τρόικα", ενώ την ίδια ώρα έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες του κ. Λαφαζάνη.

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8925&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote