Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αντί για «κούρεμα», ψυγείο
Αντί για «κούρεμα», ψυγείο Εκτύπωση E-mail
30.09.14

«Απόσυρση» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αντί για «κούρεμα», προτείνει ο Γ. Δραγασάκης. Επικαλούμενος προτάσεις οικονομολόγων και επιστημονικών ιδρυμάτων, ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι μπορούν να συζητηθούν η τακτική και οι τεχνικές για απομείωση ή απόσβεση του συσσωρευμένου χρέους.

«Ενα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί "παγωμένο" στα πλαίσια της ΕΚΤ», εξηγεί ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι «μια ριζική λύση μπορεί να διεκδικηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Επισημαίνει, δε, ότι ο στρατηγικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεδομένος. «Η εξίσωση επιβίωσης του ελληνικού λαού, αλλά και συνολικά του ευρωπαϊκού Νότου δεν επιλύεται αν δεν περιέχει τρία καθοριστικά στοιχεία: διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο, εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπολοίπου, προκειμένου η μείωση του χρέους να γίνεται μέσω της μεγέθυνσης της οικονομίας και όχι από την άντληση του όποιου εσωτερικού πλεονάσματος, και ειδική αναπτυξιακή χρηματοδότηση, που θα κατευθυνθεί για επενδύσεις», εξηγεί («Real news»).

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Π. Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει «μια μεγάλη πρωτοβουλία αγώνα για τη διαγραφή, χωρίς όρους, του μεγαλύτερου τουλάχιστον μέρους του χρέους». Οπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του, «το δημόσιο χρέος πνίγει την Ελλάδα, όπως και η ιδιωτική υπερχρέωση έχει οδηγήσει σε ουσιαστική πτώχευση τα ελληνικά νοικοκυριά. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος δεν αντιμετωπίζεται με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής του» («Χωνί»).

Ο ίδιος τονίζει ότι «κάθε άλλο παρά έχουμε ξεχάσει την άμεση ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, από μια κυβέρνηση της Αριστεράς» («Ελ. Τύπος»). Σημείωνει, δε, ότι «η ορολογία των μονομερών ενεργειών, την οποία τα τελευταία χρόνια εισήγαγαν, ως δήθεν επικίνδυνη κίνηση, οι μνημονιακοί κύκλοι, είναι μια ορολογία της θεσμοποιημένης υποτέλειας. Κάθε κυρίαρχο κράτος δεν παίρνει άδεια από κανέναν κηδεμόνα για να λάβει τις αποφάσεις που αφορούν την πορεία του». Και εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα απομακρύνει άμεσα την τρόικα και θα ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, ενώ θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση επί του χρέους, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, όπως ορίζει το πρόγραμμά μας».

Για τρόικα

«Η νέα επίσκεψη της τρόικας έρχεται να ισοπεδώσει τις όποιες προσδοκίες προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση περί δήθεν εξόδου από τα μνημόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει ότι οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν είναι αρκετές και δεν ανατρέπουν το υφιστάμενο μνημονιακό πλαίσιο αλλά, αντιθέτως, το διαιωνίζουν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι, υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία την παράταση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, προετοιμάζοντας, όμως, παράλληλα την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στην υλοποίηση του Μνημονίου με κάθε κόστος και πλέον αδυνατεί να πείσει ότι είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια ουσιαστική παρέκκλιση από αυτό.

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8895&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 30.09.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote