Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ακόμα πιο ισχυρός ο Πούτιν εντός και εκτός Ρωσίας
Ακόμα πιο ισχυρός ο Πούτιν εντός και εκτός Ρωσίας Εκτύπωση E-mail
05.12.07

Το πραγματικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στη Ρωσία αναζητούν οι Ευρωπαίοι και τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα: Στο εσωτερικό, η «ηχηρή νίκη» του κόμματος Ενιαία Ρωσία, του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ενισχύει τις τάσεις συγκεντρωτισμού στο Κρεμλίνο και, σε διεθνές επίπεδο, καθιστά τη Μόσχα περισσότερο ανθεκτική στην κριτική.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συντονίσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ώστε να μην επικρατήσει η εικόνα του αδύναμου διχασμού», επισημαίνει ο Μάικλ Εμερσον, του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Κριτική
Βεβαίως, οι Ευρωπαίοι ήταν «ενωμένοι» χθες στην έντονη κριτική τους για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. «Δεν ήταν δίκαιες και δεν ανταποκρίθηκαν σε πολλά από τα πρότυπα του ΟΑΣΕ», ανακοίνωσε η αποστολή παρατηρητών του οργανισμού και οι περισσότεροι συμφώνησαν μαζί της.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Βάσει των δικών μας προτύπων, (σ.σ. οι εκλογές) δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες, ούτε δημοκρατικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Τομάς Στεγκ ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε τη Μόσχα να διερευνήσει τις καταγγελίες για παρατυπίες.

Σχετική έκκληση απηύθυναν τα υπουργεία Εξωτερικών της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, την ίδια ώρα πάντως που ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Πούτιν για να τον συγχαρεί.

Δριμύτατη κριτική άσκησε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ. «Οι εκλογές στη Ρωσία δεν προκάλεσαν έκπληξη. Με τη βοήθεια της προσπάθειας των «κατά παραγγελία τηλεοπτικών δικτύων» και των επονομαζόμενων «διοικητικών πόρων», το ευκταίο αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ εξασφαλισμένο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η προεκλογική εκστρατεία αποτυπώνει αυτό που κάποιες ιδεολογίες ονομάζουν κατευθυνόμενη δημοκρατία». Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την προεκλογική περίοδο, επισημαίνοντας την έλλειψη ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης.

Αντιδράσεις
Σοβαρές αντιδράσεις καταγράφηκαν και στο εσωτερικό. Ο Γκάρι Κασπάροφ, το κόμμα του οποίου δεν έλαβε μέρος στις εκλογές, χαρακτήρισε τη διαδικασία «την πλέον άδικη και βρόμικη στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας» ενώ ο Ανατόλι Τσουμπάις, της Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων, τις χαρακτήρισε «αηδιαστική επανάληψη των σοβιετικών πρακτικών».

«Ηταν οι πιο ανεύθυνες εκλογές και βρόμικες εκλογές στη μετα-σοβιετική Ρωσία», δήλωσε ο κομμουνιστής ηγέτης, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ενώ η Μαρίνα Λιτιβένκο επέκρινε την εκλογή του Αντρέι Λουγκοβόι, βασικού υπόπτου στη δολοφονία του συζύγου της Αλεξάντερ, επισημαίνοντας ότι «τώρα Πούτιν και Λουγκοβόι βρίσκονται δίπλα δίπλα ως έμβλημα της Ρωσίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, δέχθηκε απτόητος τα πυρά: «Φυσικά, πρόκειται για ένδειξη εμπιστοσύνης», δήλωσε.

imerisia
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=889&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote