Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι ΗΠΑ ρίχνουν τους τόνους
Οι ΗΠΑ ρίχνουν τους τόνους Εκτύπωση E-mail
05.12.07

Αφού η σκληρή στάση διά στόματος Μπερνς δεν έπιασε τόπο, τώρα οι ΗΠΑ υιοθετούν διαλλακτικότερη στάση στο Σκοπιανό.

Έτσι, ο νέος Αμερικάνος πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, δήλωσε την Τρίτη ότι στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Νίμιτς «θα καταφέρει να βοηθήσει να προχωρήσουμε σε μία λύση πριν το Βουκουρέστι (Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ)».

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελλάδας για την κατάσταση και εκτιμούμε τις προσπάθειες σας», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης μιλώντας στο 16ο ετήσιο διεθνές συμπόσιο που διοργανώνει η ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα «ΝΑΤΟ: Προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής, Βουκουρέστι 2008».

Όσον αφορά την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, ο κ. Σπέκχαρντ σημείωσε πως δεν είναι σίγουρο εάν θα απευθυνθεί πρόσκληση και συμπλήρωσε λέγοντας: «Ανάλογα με τις επιδόσεις της θα δούμε τι μπορεί να γίνει».

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Πλακιωτάκης, επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες των γειτονικών της κρατών να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές, «υπό την προϋπόθεση όμως, ότι πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια»

Και για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε: «Οι προσπάθειες μας εστιάζονται στην επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε αποδείξει την καλή μας θέληση και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να καλύψει την απόσταση που της αναλογεί».

«Στρατηγικοί σύμμαχοι»

Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ επανέλαβε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, καθώς όπως είπε, βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά - Δύσης.

Εξάλλου στην αναφορά για το Ιράκ, ο πρέσβης Σπέκχαρντ εκτίμησε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι μία λύση που εξασφαλίζει ομαλή εξέλιξη, ενώ αναφορικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν σχολίασε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμμετοχή της και επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα. Σε μία τέτοια προοπτική «θα καλωσορίζαμε επιπρόσθετους Έλληνες εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν», σημείωσε.

Για το Κόσσοβο ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση άμεσα και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα πριν από το τέλος της εντολής της 10ης Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο πρέσβης Σπέκχαρντ επανέλαβε ότι το πυραυλικό πρόγραμμα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δεν υποσκάπτει σε καμιά περίπτωση το πυραυλικό πρόγραμμα της Ρωσίας, αλλά υπηρετεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=888&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote