Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κλείνει τα σύνορα η Τουρκία στο κύμα Κούρδων προσφύγων
Κλείνει τα σύνορα η Τουρκία στο κύμα Κούρδων προσφύγων Εκτύπωση E-mail
23.09.14

Τα σύνορά της κλείνει η Τουρκία λόγω του κύματος των Κούρδων προσφύγων από τη Συρία, με τους εκτοπισμένους να έχουν φτάσει τους 130.000 μόνο τις τελευταίες ημέρες.

Η Τουρκία είχε ανοίξει τα σύνορά της στους Κούρδους πρόσφυγες την περασμένη Παρασκευή για να διευκολύνει την είσοδό της στη χώρα, από τη Δευτέρα το πρωί ωστόσο, έχει αρχίσει να κλείνει τις διόδους στους πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την περιοχή του Άιν αλ-Αράμπ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, και ιδίως την Κομπανί, την πόλη που απειλείται από την προέλαση των τσιχαντιστών.

Η προέλαση αυτή προκάλεσε την έξοδο 100.000 ανθρώπων προς την Τουρκία, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Aξιωματούχος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σήμερα το πρωί ο ακριβής αριθμός των κούρδων προσφύγων ήταν 130.000 προσθέτοντας πως «τα σύνορα είναι ανοιχτά, αλλά μόνο σε ένα συνοριακό πέρασμα, στο Μουρσίτπιναρ, στην επαρχία Σανλιούρφα, για την καλύτερη οργάνωση της διέλευσης, καθώς συνεχίζεται η έξοδος».
Κλείνει τα σύνορα η Τουρκία στο κύμα Κούρδων προσφύγων

«Για την πραγματοποίηση ελέγχων ταυτοτήτων και την παροχή πρώτων βοηθειών, τον εμβολιασμό των ανθρώπων, αν είναι αναγκαίο, μόνο ένα συνοριακό πέρασμα είναι ανοικτό για τους σύρους πρόσφυγες», εξήγησε ο τούρκος αξιωματούχος.

Κάλεσμα PKK για πόλεμο με τους τζιχαντιστές
Εν τω μεταξύ, κάλεσμα προς τους Κούρδους της Τουρκίας να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στη Συρία απηύθυνε σήμερα τo Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

«Η ημέρα της νίκης και της τιμής έφθασε. Δεν υπάρχει κανένα όριο στην αντίσταση» γράφει το ένοπλο κουρδικό κίνημα της Τουρκίας σε ανακοίνωσή που κάνει λόγο για «επιστράτευση».

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει έκκληση προς την κουρδική νεολαία της Τουρκίας να πάει να πολεμήσει τους τζιχαντιστές και να εμποδίσει την προέλασή τους στην 'Αιν αλ-Αραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, που βρίσκεται στην τουρκική μεθόριο. «Καλούμε σύσσωμο τον λαό μας και τους φίλους μας να εντείνουν την αντίστασή τους στο Κουρδιστάν και το Κομπάνι», υπογραμμίζει το ΡΚΚ.

Σε δηλώσεις που έγιναν σε βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο, τις οποίες επικαλείται το Firat, ο Ντουρσούν Καλκάν, ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, κάλεσε «όλους του Κούρδους να ενώσουν τις δυνάμεις τους» στη μάχη κατά των εξτρεμιστών του ΙΚ που κατηγορούνται για ωμότητες.

«Η κουρδική νεολαία κυρίως, οι γυναίκες, πρέπει να εμποδίσουν τις επιθέσεις αυτές», δήλωσε ο Καλκάν που κατηγόρησε την Τουρκία για «συνεργασία» με το ΙΚ και για εδαφικές βλέψεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Η Τουρκία διαψεύδει κάθε υποστήριξη στους τζιχαντιστές, οι οποίοι κρατούσαν ομήρους 46 Τούρκους στο βόρειο Ιράκ επί τουλάχιστον τρεις μήνες, πριν τους απελευθερώσει το Σάββατο.

Διαδηλώσεις και δακρυγόνα
Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες κοντά στα σύνορα μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων νεαρών Κούρδων που διαδήλωναν υπέρ των προσφύγων.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές, στη συνέχεια έκλεισε τα περισσότερα σημεία διέλευσης στον τομέα αυτό, ένα μεταξύ αυτών χρησιμοποιείτο από τους Κούρδους μαχητές που μετέβαιναν στη Συρία.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επί του πεδίου μετέδωσε ότι χθες είδε τουλάχιστον δέκα νεαρούς Κούρδους της Τουρκίας να κατευθύνονται στη Συρία για να πολεμήσουν τους σουνίτες εξτρεμιστές.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8876&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote