Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κεντροδεξιές αγκαλιές στον ευρωνότο
Κεντροδεξιές αγκαλιές στον ευρωνότο Εκτύπωση E-mail
10.09.14

Για τέλος του μνημονίου και βιώσιμο χρέος έκανε λόγο για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, την ώρα που όλα δείχνουν ότι πάμε για νέο δάνειο και συνέχιση του μνημονίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτογενή πλεονάσματα, επιτυχή έξοδο στις αγορές και ανάκμψη. “Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στη χώρα μας έχει αρχίσει και μειώνεται και ότι η ανάκαμψη θα φανεί στη χρονιά που περνάμε. Επίσης, βελτιώσαμε τη θέση στην ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξούμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Θέλουμε να μπούμε στις πρώτες θέσεις της ανταγωνιστικότητας, διεθνώς. Σε λίγο, θα πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς ανάγκη για μνημόνια και νέα δανεικά, ανακουφίζοντας τον ελληνικό λαό από το πρόβλημα της ανεργίας και από την πίεση της φορολόγησης” είπε μεταξύ άλλων. Κοινώς ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μνημόνιο τελειώνει.

Την ίδια ώρα όμως ακόμη και φιλικά δημοσιεύματα για την κυβέρνηση, όπως το καλοκαιρινό αφιέρωμα των Financial Times για την Ελλάδα, ομολογεί ότι θα χρειαστεί δάνειο τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ μαζί με ένα νέο μνημονιακό κορσέ όρων και προϋποθέσεων.

Άλλωστε και η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει ότι η Ελλάδα είτε θα πρέπει να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας υπογράφοντας ακόμα ένα μνημόνιο μέτρων, είτε θα συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με μεγαλύτερο επιτόκιο εφαρμόζοντας από μόνη της ένα μόνιμο μνημόνιο.

Ενδεικτικό του κλίματος γύρω από ένα νέο δάνειο συνοδεία μνημονίου, και ενόψει της επόμενης αξιολόγησης αλλά και του άτυπου Eurogroup στο Μιλάνο, είναι άλλωστε και χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ανοιχτοί σε ένα αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή για ένα νέο πρόγραμμα της Ελλάδας εάν το ζητούσε η χώρα.

Ο πρωθυπουργός πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι “η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της”. Κατά τ’ άλλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός στις χώρες της Ευρωζώνης για την τόνωση της ανάπτυξης και για μια περισσότερο ενωμένη Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά γιατί όπως του είπε : “Εξασφαλίσατε μία σταθερή κυβέρνηση που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις”, προσθέτοντας ότι “είναι πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα για την ολοκλήρωση του προγράμματος.”

Ωστόσο σημείωσε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό: “Αν θέλετε να έχετε πλήρη επιστροφή στις αγορές, πρέπει να πείσετε τις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό θα γίνει αν προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.”

Άλλωστε, όπως είπε: “Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, αλλά μπορούμε πια να τον κάνουμε μόνοι μας. Είχα πει από την αρχή ότι το πρόγραμμα και τις αλλαγές τις κάνουμε όχι για την τρόικα αλλά για την Πορτογαλία”.

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8841&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote