Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σε δύο κράτη επιμένει ο Ερντογάν
Σε δύο κράτη επιμένει ο Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
06.09.14

Το «ντεμπούτο» του στη Δύση ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επιχειρώντας παράλληλα να «επιβάλει» τη σφραγίδα του κατά την ωριαία σχεδόν συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, παρεμβαίνοντας ανοιχτά, μία ακόμη φορά, σε εσωτερικής φύσης ζητήματα, όπως είναι η επικείμενη επικύρωση από τη Βουλή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Μετά τα χαμόγελα και τις χειραψίες ήρθαν οι απαιτήσεις της Αγκυρας Μετά τα χαμόγελα και τις χειραψίες ήρθαν οι απαιτήσεις της Αγκυρας Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και η στάση της Αγκυρας έναντι της Λευκωσίας βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της διμερούς συνομιλίας, στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα, με τις οποίες επιχείρησε να πολώσει το κλίμα, προεξοφλώντας κατά αυτό τον τρόπο ότι δεν πρόκειται επί του παρόντος να υπάρξει ουδεμία ουσιώδης εξέλιξη στο Κυπριακό.

Και τούτο παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν είναι να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες και η επίτευξη αποτελεσμάτων, καθώς στην πράξη η προοπτική αυτή διαψεύδεται.

Απόδειξη τούτου είναι πως ο κ. Ερντογάν χθες αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ξανά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στην ύπαρξη «δύο ανεξάρτητων κρατών» στην Κύπρο.

Στην τοποθέτηση του αυτή, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τον κ. Ερντογάν να ασκήσει την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στο Αιγαίο, επισήμανε ότι «η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και σημείωσε πως τελικά «κ. πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, ο κ. Ερντογάν μετέβη στη Βρετανία γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί υπό πίεση εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας και του τρόπου καταστολής τον οποίο υιοθέτησε για να αντιμετωπίσει τις εξεγέρσεις σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας του.

Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν αποθάρρυνε την Αγκυρα ώστε να μετριάσει τις απαιτήσεις της, αντιθέτως στην ατζέντα της περιλήφθηκε το αίτημά της προς τις ΗΠΑ για απέλαση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της στους εταίρους της για το γεγονός ότι χώρες της Ε.Ε. επέλεξαν να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους στο Ιράκ.

Οσον αφορά ειδικότερα στα καθ' ημάς, η Αγκυρα έχει προσθέσει στον κατάλογο των αιτιάσεών της προς την Αθήνα την παράλειψη αναφορών στη γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού από το υπό συζήτηση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή, αν και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι έχει υπάρξει αποδέκτης τέτοιων παρασκηνιακών πιέσεων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση πάντως με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία» του καθώς η ψήφισή του ενδεχομένως να αποτελέσει αφορμή οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να διαρραγούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά απάντησε ότι με την επικύρωση του εν λόγω νομοσχεδίου η Ελλάδα θα εναρμονιστεί στον τομέα αυτό με το διεθνές δίκαιο, εφαρμόζοντας ευρωπαϊκές αποφάσεις, και πως το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εμπίπτει στο πλαίσιο αυτό.

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8834&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 06.09.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote