Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Υψηλή (κοπτο)ραπτική στο Παρίσι
Υψηλή (κοπτο)ραπτική στο Παρίσι Εκτύπωση E-mail
04.09.14

Ημέρα«μαραθώνιος» για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου και σ΄εκείνα της τρόικας, είναι η Τετάρτη στο Παρίσι, μετά την πρώτη πράξη της συνάντησης με την τρόικα το χθεσινό βράδι.

Στη σέντρα οι καυτές πατάτες για την κυβερνητική συνοχή, όπως αλλαγές για τις απεργίες και τις ανταπεργίες, το καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τυχόν νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, φοροελαφρύνσεις με μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (50%) και του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης (20%).

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) και είναι άγνωστο πότε θα τερματιστούν.

Η κυβέρνηση επιδιώκει -εκτός της νέας αξιολόγησης της τρόικας- να τεθούν θέματα στα οποία επιμένει η τρόικα αλλά είναι επιζήμια για την κυβερνητική συνοχή όπως αλλαγές στις αποφάσεις για τις απεργίες και τις ανταπεργίες, το καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τυχόν νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα επιδιώκει φοροελαφρύνσεις με μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (50%) και του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης (20%).

O υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε για μια μαραθώνια διαδικασία λέγοντας: «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Συζητήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Από την πλευράς Κομισιόν ο Ντέκλαν Κοστέλο μίλησε για εποικοδομητικές συζητήσεις. Συνεχίζονται και σήμερα οι επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους δανειστές.

Παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συναντιούνται με την τρόικα διαδοχικά οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα αποδεικνύεται από το νεφελώδες τοπίο γύρω από το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού κενού, γράφει σε σχόλιό της η Neue Osnabrücker Zeitung με τίτλο...

«Η Ελλάδα και το χρέος: Χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων;»:

«Το πολύ 900 εκατομμύρια, ακούγεται δειλά από την Αθήνα. Περισσότερα από τα διπλά, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια, υπολογίζει η τρόικα. Ποιoν να πιστέψουμε, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα. Λογικά, την απάντηση θα πρέπει να την γνωρίζει η Αθήνα. Όμως η καχυποψία απέναντι στην Ελλάδα είναι δικαιολογημένη, μιας και στα οικονομικά υπάρχει μια, ας το πούμε, χαλαρή σχέση με την αλήθεια. (…)

«Εδώ και χρόνια η ΕΕ στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Παρά τις αντιδράσεις όμως οι μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καρπούς. Για πρώτη φορά καταγράφεται μια μικρή ανάπτυξη. Ακόμα και ο τουρισμός, ο οποίος συμβάλλει με περίπου 20% στο ΑΕΠ, πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά τώρα χαλάρωση της λιτότητας, ακόμα και κούρεμα. Μακάρι όμως η τρόικα να παραμείνει σταθερή στην πορεία της. Διότι η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεφύγει από την στήριξη των δανειστών της», καταλήγει η εφημερίδα του Osnabrück.

Αερ(ι)ολογίες

H εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. Αφορμή η κατάθεση πρότασης στην Kομισιόν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης στενότητας στην παροχή με φυσικό αέριο λόγω του ουκρανικού. Ο έλληνας υπουργός προτείνει στην ουσία στις χώρες της ΕΕ να βοηθήσουν η μια την άλλη και τονίζει:

«Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι τα πλεονάσματα σε φυσικό αέριο δεν θα εξαχθούν σε τρίτες χώρες, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ενδεχόμενες ανάγκες. Η Ελλάδα θα μπορούσε για παράδειγμα να προμηθεύσει με αέριο -από τις δικές μας δεξαμενές- τη Βουλγαρία. Η βασική ιδέα της πρότασης είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν από κοινού τα αποθέματα σε περίπτωση ανάγκης, τονίζει ο Γιάννης Μανιάτης.

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8830&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote