Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στη τελική ευθεία για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι
Στη τελική ευθεία για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι Εκτύπωση E-mail
02.09.14

Να ελέγξει τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ενόψει του κύκλου διερευνητικών επαφών με την τρόικα στο Παρίσι επιδιώκει η κυβέρνηση ενώ αντίστοιχα μηνύματα στέλνουν, λίγο πριν τα κρισιμα ραντεβού, και οι Βρυξέλλες.

«Έχει ανέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών», αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου, επιδιώκοντας παράλληλα να εξηγήσει ότι η συζήτηση θα είναι «τεχνικού» χαρακτήρα.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλλόμενοι... είναι στελέχη της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Αυτοί μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο... δεν μπορούν να μιλήσουν πολιτικά» επεσήμανε προς δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν βάζει «κόκκινες γραμμές». O υπουργός Οικονομικών  τόνισε πως οι επαφές που θα υπάρξουν θα αποτελέσουν πρόδρομο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και επεσήμανε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η αξιοπιστία της χώρας γιατί αν αυξήσουμε την αξιοπιστία μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

 Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η συζήτηση θα είναι τεχνική με την τρόικα ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει συζήτηση για τη μείωση φόρων είπε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει αυτό το θέμα στη συνάντηση, αν όμως τεθεί το θέμα από την τρόικα θα το συζητήσουμε. Τέλος ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως οι τροποποιήσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθούν την Παρασκευή στη Βουλή.

Στόχοι της αποστολής στο Παρίσι

Πρώτος στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Αθήνα με την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου. Ο αριθμός τους είναι τεράστιος, περίπου 600 και σε αυτή τη μακρά λίστα συνυπάρχουν σοβαρά θέματα, αλλά και ασήμαντα για τα οποία αναλώνεται χρόνος και πολιτικό κεφάλαιο, χωρίς λόγο. Σύμφωνα με την τρόικα, το ποσοστό υλοποίησης είναι κάτω από 30%, καθώς αν λείπει έστω και η παραμικρή λεπτομέρεια σε κάποια από τις 600 δράσεις, θεωρείται εκκρεμής. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το ποσοστό συμμόρφωσης είναι 75%, καθώς υπολογίζει στις υλοποιημένες δράσεις και αυτές που έχουν έναν υψηλό βαθμό ωρίμανσης και απλώς απομένουν τυπικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθούν. Η διαπραγματευτική ομάδα θα επιδιώξει να βγάλει από τη λίστα όσα θεωρεί η ίδια ασήμαντα (συχνά δεν έχει την ίδια άποψη η τρόικα ή κάποιο από τα μέλη της), αλλά κυρίως όσα προκαλούν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, η τρόικα ζητεί αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες και τη θεσμοθέτηση του λοκ άουτ, δηλαδή τη δυνατότητα του εργοδότη να κλείνει την επιχείρηση σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι κηρύσσουν απεργία. Επίσης, ζητάει αξιολόγηση του νέου νόμου για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και προσαρμογές με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Και στα δύο αυτά ζητήματα έχει θέσει βέτο το ΠΑΣΟΚ, και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης θα προσπαθήσει είτε να τα ακυρώσει είτε –πιο ρεαλιστικό- να κερδίσει χρόνο. Εάν συμφωνήσει στο Παρίσι να βγάλει από την εξεταστέα ύλη τα «περιττά» και κάποια από τα δύσκολα, η κυβέρνηση αυξάνει τις πιθανότητες να κλείσει γρήγορα, έως τα μέσα Οκτωβρίου, η κύρια φάση της αξιολόγησης, η οποία θα αρχίσει το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την αξιοπιστία της έναντι των πιστωτών, διεθνώς και στο εσωτερικό.

Δεύτερος στόχος της αποστολής είναι να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκταμιεύσει τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ, όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, και να μην εξαρτήσει την καταβολή της από το αποτέλεσμα των στρες τεστ των τραπεζών και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η κυβέρνηση θέλει να πάει στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης για το χρέος και τη μετά Μνημόνιο εποχή, έχοντας επαρκή ταμειακά αποθέματα. Από την άλλη, το ΔΝΤ εκ του καταστατικού του δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόση, εάν το πρόγραμμα δεν είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες και το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού, ο τρόπος κάλυψης και η διευθέτηση του χρέους θα συζητηθούν στην επόμενη φάση, υπό το φως των αποτελεσμάτων των στρες τεστ και του εάν οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τρίτος στόχος του υπουργικού κλιμακίου και κυρίως του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη είναι να πείσει την τρόικα ότι όχι μόνο δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2015, δηλαδή επιτυγχάνεται χωρίς νέα μέτρα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, αλλά επιπλέον υπάρχουν περιθώρια για φοροελαφρύνσεις. Η τρόικα στην προηγούμενη αξιολόγησή της υπολόγιζε το δημοσιονομικό κενό σε 2 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών το εκτιμούσε σε 900 εκατ. με την υπόθεση ότι καταργείται πλήρως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η «τρύπα» που δημιούργησαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών και των ενστόλων και ενδεχομένως όσες θα έρθουν στη συνέχεια. Επίσης, θα πρέπει να υπολογιστούν τυχόν επιπτώσεις από τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Και τέλος, σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος από το πακέτο φοροελαφρύνσεων:

• Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%.

• Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20%.

Κομισιόν: Η εξέταση της προόδου στόχος της συνάντησης

Στόχος της τριήμερης συνάντησης στο Παρίσι είναι η εξέταση της προόδου σε ορισμένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος των συζητήσεων στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές δεν είναι να εξεταστούν το πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2014 ή να εξεταστούν ζητήματα που άπτονται της βιωσιμότητας του χρέους. Τα θέματα αυτά, υπογράμμισε, θα εξεταστούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της αξιολόγησης μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί με τη δήλωση του Εurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.

kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8824&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote