Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Γαλλική δίνη στροβιλίζει την ευρωζώνη
Γαλλική δίνη στροβιλίζει την ευρωζώνη Εκτύπωση E-mail
26.08.14

Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης έδωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, μετά την κριτική που άσκησαν ο υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούργκ και ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

Διχασμένοι για τη λιτότητα. Η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί κι από την περιφέρεια απλώνεται στον πυρήνα του ευρώ (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) οξύνοντας την πολιτική αστάθεια. Με την ελληνική κυβέρνηση εγκλωβισμένη και αμήχανη, μπροστά στα αδιέξοδα, στη συνάντηση του Παρισιού με την τρόικα 2 Σεπτεμβρίου.

 Ο Μανουέλ Βαλς παρουσίασε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του, η οποία έγινε δεκτή από τον Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια ο γάλλος πρόεδρος έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Βαλς "η οποία θα συμπλέει με τις κατευθύνσεις που ο ίδιος o Πρόεδρος έχει καθορίσει για τη Γαλλία" όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Τρίτη. Η κίνηση Βαλς έρχεται μόλις μία μέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και εξέφρασε έντονες ενστάσεις για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε "εμμονή της Γερμανίας" με την δημοσιονομική λιτότητα.

Η κυβερνητική κρίση προκλήθηκε από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα και έδειξαν ότι η γαλλική οικονομία παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο, ενώ η ανεργία συνέχισε να αυξάνει.

Ο Ολάντ επέμενε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα αλλάξει πολιτική, αλλά ο Μοντεμπούργκ και άλλοι πολιτικοί της λεγόμενης “αριστερής πτέρυγας” άρχισαν γρήγορα να απαιτούν κινήσεις που θα τονώσουν τη ζήτηση, αλλά και να εγκαταλειφθεί η δέσμευση της Γαλλίας στη μείωση των ελλειμμάτων που προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζει η εφημερίδα Financail Times.

Η δημοτικότητα του Φρ. Ολάντ παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την πολιτική στροφή. Δημοσκόπηση του Ifop αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι η αποδοχή του από τους Γάλλους πολίτες μειώθηκε μία ποσοστιαία μονάδα σε έναν μήνα, σε μόλις 17%, ενώ του Βαλς κατρακύλησε εννέα μονάδες στο 36%.

Η κυβέρνηση ήδη πιέζει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για περισσότερη χαλάρωση αναφορικά με τον ήδη (εις διπλούν) καθυστερημένο στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως τον επόμενο χρόνο.

Αλλά ο Ολάντ έχει σταθερά επιμείνει σε μια πολιτική που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο γνωστή ως πακέτο ευθύνης, που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της παραγωγής, σε μια προσπάθεια να τονώσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να προωθήσει το μεγάλο ζητούμενο της αύξησης της απασχόλησης.

Το Βερολίνο αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας πως αφορά εσωτερικό γαλλικό ζήτημα. Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υπερασπίστηκαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις επικρίσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα, την πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας από όπου κατάγεται ο Ραχόι και όπου οι δύο συντηρητικοί ηγέτες είχαν συνομιλίες τις τελευταίες δύο ημέρες..

Διεύρυνση της αστάθειας

"Η ευρωζώνη απειλείται από μια μακροχρόνια ύφεση, που μπροστά της θα ωχριούν οι χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας", υποστήριξε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στην 5η Συνάντηση των νομπελιστών, στο Λιντάου της Γερμανίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ στη Deutsche Welle.

"Η μία χώρα μετά την άλλη ολισθαίνει στην κρίση και αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε αντιμέτωποι με συστημικά σφάλματα", αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι υποτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ανασταλτικές επιδράσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη. Με λίγα λόγια, ούτε "έξω πάμε καλά".

Διολισθαίνουν οι οικονομίες των τριών ισχυρότερων χωρών της ζώνης του ευρώ (Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία). Αντί η κρίση να αναχαιτίζεται και να βελτιώνεται το κλίμα, απλώνεται η αστάθεια και η αβεβαιαότητα οικονομικά και πολιτικά, από την περιφέρεια στον πυρήνα του ευρώ.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Δύο είναι οι κύριες εξελίξεις: Πρώτον, η παρατεταμένη πλέον μείωση των ποσοστών του πληθωρισμού, μακριά από το 2% που αποτελεί τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αποδειχθεί λανθασμένες τα τελευταία 1-2 χρόνια), αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη στη Ναυτεμπορική ο Guntram Wolff,  διευθυντής του Bruegel.

Δεύτερον, η αρνητική εξέλιξη της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, στις οποίες έχει μετριαστεί ιδιαίτερα η οικονομική μεγέθυνση, ενώ θεωρεί πως η ΕΚΤ βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις.

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι ανησυχίες για την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας διαχέονται μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

* Έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα επικρατεί στην αγορά συναλλάγματος , με το ευρώ να βρίσκεται στο επίκεντρο των συναλλαγών εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία. Στις 13:00, το ευρώ σημείωνε οριακή άνοδο κατά 0,05% στα 1,3203 δολάρια, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα του έτους, ενώ νωρίτερα, και όταν ανακοινώθηκε η πτώση της κυβέρνησης της Γαλλίας, είχε βρεθεί ακόμη και στα 1,3186 δολάρια.

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8806&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote