Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σύσκεψη στο Μαξίμου
Σύσκεψη στο Μαξίμου Εκτύπωση E-mail
03.12.07
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , αφού ξεκινά ο νέος κύκλος επαφών του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη 1 το μεσημέρι θα συναντήσει στα Σκόπια την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας με στόχο μία συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, πριν έρθει, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, για διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

 Ενόψει της επίσκεψης του κ. Νίμιτς, το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξερχομένη του Μεγάρου Μάξιμου δήλωσε ότι συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς και για την επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν σήμερα στην Αθήνα.. Αναφερόμενη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει προτείνει συγκεκριμένη πολιτική προς όφελος και των δυο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσουν τα Σκόπια την αδιάλλακτη στάση τους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις της επί της δέσμης ιδεών παραμένοντας σταθερή στην άποψη ότι πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ οι βουλευτές Ιλεάνα Ρος-Λέιτινεν, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και Έλτον Γκάλεγκλι, επικεφαλής του κόμματος στην Υποεπιτροπή Ευρώπης της ίδιας Επιτροπής, με επιστολή τους παρότρυναν την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να ενθαρρύνει την ΠΓΔΜ να συμφωνήσει σε μια μελλοντική, επίσημη ονομασία, κοινά αποδεκτή από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσει την επίσκεψη του διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, ώστε να ανανεωθούν οι προσπάθειες της αμερικανικής Κυβέρνησης για την αναζήτηση διεξόδου σ’ αυτό το ζήτημα.


Ο κ. Νίμιτς θα έχει από κοινού συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 ώρα Ελλάδας, στο γραφείο του Προέδρου Τσερβενκόφσκι. Μετά τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξουν δηλώσεις στον Τύπο από τον κ. Νίμιτς και από τον κ. Ντιμιτρόφ.

Εξάλλου η συνάντηση του ειδικού εκπρόσωπου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ σήμερα στα Σκόπια, είναι από τα κυριότερα θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου των Σκοπίων.

Η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" έχει σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο " Με συναίνεση η ηγεσία της χώρας και τα πολιτικά κόμματα αναμένουν τον Νίμιτς

Η εφημερίδα γράφει ότι "η "Μακεδονία’’ απορρίπτει το επίμαχο σημείο της εισήγησης του Μάθιου Νίμιτς, να αποδεχθεί η χώρα ονομασία για διεθνή χρήση, διαφορετική από την συνταγματική της, την οποία έχουν ήδη αναγνωρίσει 120 χώρες-μέλη του ΟΗΕ".

Παρόμοιες είναι και οι αναφορές της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της χώρας "Ντνέβνικ", η οποία σημειώνει ακόμη ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ του Προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθορίσθηκε η θέση ότι το αναφερόμενο σημείο των εισηγήσεων του κ. Νίμιτς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα Σκόπια.

Ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων, ακόμη αναφέρει ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει αρχίσει διπλωματική εκστρατεία για να πείσει σημαντικά κέντρα της διεθνούς πολιτικής σκηνής σχετικά με την ορθότητα των επιχειρημάτων της για την εκκρεμότητα της ονομασίας και φαίνεται να έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το "βέτο" για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Εξάλλου η συνάντηση του ειδικού εκπρόσωπου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ σήμερα στα Σκόπια, είναι από τα κυριότερα θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου των Σκοπίων.

ert
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=878&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote