Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο Αλέξης, ο Αλέξιος και τα μυστικά του Αγίου Ορους
Ο Αλέξης, ο Αλέξιος και τα μυστικά του Αγίου Ορους Εκτύπωση E-mail
11.08.14

H διήμερη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Αγιον Ορος άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Εκκλησία.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με την επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ιεράς Κοινότητος που του είχε απευθυνθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, πραγματοποίησε μια κίνηση η οποία συμβολίζει το άνοιγμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αποστέλλοντας πολλαπλά μηνύματα τόσο προς την κοινωνία όσο και προς την Ιεραρχία της ελληνικής Εκκλησίας.

Η αποδοχή της πρόσκλησης και η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγιον Ορος ανταποκρινόταν και στην προσδοκία της Κουμουνδούρου να διαμορφώσουν οι ιερωμένοι μια εικόνα για την ηγεσία του κόμματος που διεκδικεί την εξουσία εκ του σύνεγγυς.

Το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε με την παρουσία του ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι αντιμετωπίζει με ειλικρινή σεβασμό τη χιλιόχρονη ιστορία και παράδοση της Αθωνικής Κοινότητας ενώ από την άλλη πλευρά κατέδειξε ότι η κοινότητα δεν πρέπει να αντιμετωπίσει με επιφυλάξεις ή φόβους μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, οι θετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τον μοναχισμό και την ανάδειξη στοιχείων όπως είναι η κοινοκτημοσύνη ή η ισότητα μεταξύ των μοναχών που ανταποκρίνονται στα συλλογικά οράματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ένα σήμα ισότητας και αλληλεγγύης που επιδιώκει να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία εν μέσω κρίσης.

Με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στον Αγιον Ορος, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε κυρίως σε συντηρητικά κοινωνικά στρώματα, που έχουν διαμορφώσει μια στρεβλή εικόνα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών του κόμματος.

Διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας
Η παρουσία ενός ηγέτη της Αριστεράς στο Αγιον Ορος αποτελεί από μόνη της πολιτικό και κοινωνικό γεγονός. Τη στιγμή μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο αλλά έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τη σύντροφό του, δεν έχει βαφτίσει τα παιδιά του σε εκκλησία και ένα σημαντικό τμήμα των βουλευτών του κόμματός του δεν ορκίζονται στο Ευαγγέλιο κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας στη Βουλή.

Με την επίσκεψη στο Αγιον Ορος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, δεν άλλαξε στάση ζωής ούτε προανήγγειλε δραματικές ανατροπές στην πολιτική του κόμματος, καθώς συνεχίζει να υποστηρίζει τους ξεχωριστούς ρόλους μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.

Σηματοδοτεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τις σχέσεις ειλικρινούς σεβασμού απέναντι στην προσφορά και την παράδοση της ελληνικής Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο δεύτερος ηγέτης της Αριστεράς 19 χρόνια μετά τον Χαρίλαο Φλωράκη που επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία, είχε συζήτηση με αγιορείτη μοναχό που ήταν παρών στην επίσκεψη του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ το 1995.


«Ο Χ. Φλωράκης μας είχε πει «εσείς πιστεύετε στη σωτηρία στον άλλον κόσμο, εμείς δεν πιστεύουμε στη σωτηρία σε αυτόν τον κόσμο, οπότε έχουμε κάτι κοινό»». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «οι κοσμοθεωρίες είναι παράλληλες πολλές φορές όμως τέμνονται στην αλληλεγγύη και στην ισότητα», για να συμπληρώσει με νόημα «σε κάθε περίπτωση εμείς πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτόν τον κόσμο».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τις καλές σχέσεις με τα προοδευτικά τμήματα της ιεροσύνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στο Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι όπου επικαλέστηκε τις αναφορές του μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου, «που είχε σημάνει συναγερμό στους πιστούς για τον ρόλο τη Χρυσής Αυγής», όπως είπε χαρακτηριστικά, πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα για να τον συλλυπηθεί για τον θάνατο του πατέρα του τον Οκτώβριο του 2012 και προς έκπληξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να πραγματοποιήσει ο ίδιος την εξόδιο ακολουθία, όπως και τελικά έγινε.

Οι εντυπώσεις
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε εντυπωσιασμένη από την οργάνωση της ζωής στον Αγιον Ορος, από τα μοναστήρια και την αρχιτεκτονική, τις βιβλιοθήκες, αλλά και από τους μοναχούς λόγω της μόρφωσής τους και των επιτευγμάτων που έχουν δημιουργήσει, όπως γεννήτριες για την αυτονομία των μοναστηριών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν ο ηγούμενος Αλέξιος της μονής Ξενοφώντος ο οποίος χάρισε στον συνονόματό του πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μια σκαλιστή εικόνα με τη μορφή του αγίου Αλεξίου σε ανάμνηση της επίσκεψης του στη μονή. Στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διηγήθηκε μια ιστορία από το Αγιον Ορος για να περιγράψει το μεγαλείο της συγχώρεσης.

Προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας είχε γίνει δεκτός στη μονή Σίμωνος Πέτρας από τον ηγούμενο Ελισαίο και τους μοναχούς. Επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη κι έμεινε εντυπωσιασμένος από τα σπάνια χειρόγραφα και βιβλία, ενώ απόλαυσε την εξαιρετική θέα του πελάγους από το μπαλκόνι του μοναστηριού.

Υπογράφοντας το βιβλίο των επισκεπτών είπε στον ηγούμενο Ελισαίο: «Γέροντα, τα βγάζετε τα γράμματά μου, γιατί είναι... ιατρικά». Ο ηγούμενος διάβασε το κείμενο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη και την ισότητα που διέκρινε στην Αθωνική Πολιτεία, και απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε οι θεολόγοι δεν θα τα έγραφαν καλύτερα». Στη διάρκεια των επισκέψεών του στα μοναστήρια ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλεί με τους μοναχούς επίσης και για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για τα προβλήματα των μοναχών στο Αγιον Ορος και την κατάσταση των κρατικών υπηρεσιών στην μοναστική πολιτεία κ.α.

Ο Αλέξης, ο Αλέξιος και τα μυστικά του Αγίου Ορους

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8768&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 11.08.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote