Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Η Καμεράτα έγινε η πρώτη ελληνική ορχήστρα που έπαιξε στο BBC
Η Καμεράτα έγινε η πρώτη ελληνική ορχήστρα που έπαιξε στο BBC Εκτύπωση E-mail
05.08.14

Μια βραδιά με ελληνικό χρώμα βίωσαν όσοι εξασφάλισαν θέση το βράδυ του Σαββάτου στο Κάντγκαν Χολ του Λονδίνου, έδρα της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βρετανίας. Η Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής με τον μαέστρο της Γιώργο Πέτρου, ύστερα από πρόσκληση του BBC, έλαβε μέρος στα Proms, τον ετήσιο θεσμό συναυλιών κλασικής μουσικής, όπου συμμετέχουν εκλεκτοί καλλιτέχνες και σύνολα.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού με την παγκόσμια αίγλη που ελληνικό ορχηστρικό σύνολο έλαβε μέρος στη σημαντική αυτή διοργάνωση. Μάλιστα, με το κοντσέρτο της Armonia Atenea, όπως ονομάζεται διεθνώς η Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, άνοιξε ο κύκλος των φετινών Proms (τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί δύο μήνες νωρίτερα).
Διθυραμβικές ήταν οι αναφορές του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού για τη συναυλία.

«Η ευέλικτη Armonia Atenea, παρουσιάζοντας το αφιέρωμα στο μπαρόκ με παραδοσιακά όργανα της εποχής, ένιωσε το ίδιο άνετα όπως αν έπαιζε σύγχρονη μουσική» περιέγραψε το BBC. «Αν και γνωστός στους φιλόμουσους ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας, από τις ηχογραφήσεις που έχει κάνει με διαφορετικά συμφωνικά σύνολα, αιφνιδίασε ευχάριστα τουλάχιστον επί βρετανικού εδάφους» σημειώνει, εξάλλου, ο διαδικτυακός ιστότοπος classicalsource.com.
Ο καταξιωμένος μαέστρος και η Καμεράτα παρουσίασαν ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο αναδύθηκε η επιρροή της ελληνικής μυθολογίας στη θεματολογία της μπαρόκ μουσικής και της όπερας, ένα είδος που απέκτησε υπόσταση κατά την Αναγέννηση.

Οι ελληνικοί μύθοι, λοιπόν, στάθηκαν ο μίτος του εκλεκτικού ακροατηρίου μέσα στον μπαρόκ λαβύρινθο, που αποτελούνταν από άριες και οβερτούρες γαλλικών, γερμανικών και ιταλικών έργων. Ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, αποσπάσματα από τον «Ορφέα» του Γκλουκ, την «Αριάδνη στην Κρήτη» του Χέντελ και τον «Φαέθοντα» του Λουλί. Οι Ερινύες οργίασαν, γιοι αψήφησαν τους πατέρες τους και ηρωίδες θρήνησαν την τύχη τους σε μια συναυλία με ισχυρή δόση δράματος. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη.
Τα λαγωνικά του BBC πρόσεξαν την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής τον περασμένο Ιανουάριο, στη συναυλία που έδωσε το συμφωνικό σύνολο στις Βρυξέλλες με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η Καμεράτα και ο μαέστρος της (έχει κρατήσει ζωντανή την Ορχήστρα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, χάρη στην αφοσίωση και των μουσικών του) ηχογράφησαν το πέμπτο άλμπουμ, αποτύπωση σε δίσκο ακτίνας του έργου «Σιρόης, ο βασιλιάς της Περσίας» του Γιόχαν Αντολφ Χάσε (η όπερα σε τρεις πράξεις παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο τέλος του περασμένου Ιουνίου), ενώ έχουν έτοιμες τις αποσκευές τους για περιοδεία στο εξωτερικό με ένα πρόγραμμα 15 συναυλιών, σε πόλεις μεταξύ των οποίων είναι η Μόσχα, η Καρλσρούη και η Κωνσταντινούπολη.

tanea.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8755&Itemid=30

Τελευταία ανανέωση ( 05.08.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote