Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας Εκτύπωση E-mail
30.07.14

Νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση ανακοίνωσαν απόψε οι Ηνωμένες Πολιτείες, βάζοντας στη "μαύρη λίστα" τρεις τράπεζες και ένα ναυπηγείο. Οι κυρώσεις αυτές θα πλήξουν σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει νέος Ψυχρός Πόλεμος, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ουάσινγκτον απαγορεύει στο εξής στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, τη Bank of Moscow και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες. Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες τράπεζες στις οποίες το ρωσικό δημόσιο κατέχει άνω του 50% των μετοχών, εκτός από την Sberbank.

Επιπροσθέτως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Οι ΗΠΑ θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος ενώ απαγορεύουν και τις δοσοληψίες μαζί της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για το ρόλο που διαδραματίζει στην ουκρανική κρίση και τη στήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, τόνισε ότι οι κυρώσεις αυτές θα πλήξουν τους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της οικονομίας της Ρωσίας.

    «Εάν η Ρωσία συνεχίσει την πορεία αυτή, το κόστος για τη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αποδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη ρωσική οικονομία.

Παρά την επιβολή νέων κυρώσεων και τις πιέσεις που θα ασκηθούν στη Μόσχα με αυτόν τον τρόπο, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε επίσης τα παρόμοια μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μια σειρά κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία. «Βρισκόμαστε με την Ευρώπη σε μια διαδικασία εξέτασης νέων κυρώσεων», είπε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν.

Παρόλα αυτά, άφησε για μία ακόμη φορά ανοιχτή την πόρτα προς τον «(ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν να επιλέξει να πιέσει τους αυτονομιστές» αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης ο Κέρι κατηγόρησε «τους Ρώσους και τους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές τους ότι συνεχίζουν να στέλνουν όπλα, χρήματα και άνδρες στην άλλη πλευρά των συνόρων».

«Το βλέπουμε. Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις γι' αυτό», κατήγγειλε ο Κέρι επισημαίνοντας ότι είχε μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις των πρεσβευτών της ΕΕ για την επιβολή νέων, αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8738&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote