Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα θέλουν οι ΗΠΑ
Νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα θέλουν οι ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
28.07.14

Αίτημα για τη δημιουργία βάσης μιας νέας στρατιωτικής βάσης σε ελληνικό έδαφος, προκειμένου να μετασταθμεύσει σε αυτή στόλος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), φέρεται να έχει κατατεθεί από τις ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  «Βήμα της Κυριακής».
 

Η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται να ασκεί έντονες πιέσεις προκειμένου να υπάρξει ελληνική απόφαση για το αν γίνεται δεκτό ή όχι το αίτημα -καθώς δεν κατέστη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τον Ιούνιο, όπως επιδιωκόταν- αρχικά για μια περίοδο 6-12 μηνών. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν μονιμότερη παρουσία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
 
Το αμερικανικό αίτημα χρονολογείται από το 2013, και οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον αρκετά προχωρημένες -με πυκνή αλληλογραφία τους τελευταίους μήνες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και του Μ. Μαξίμου- επί ενός σχεδίου διμερούς συμφωνίας που έχουν συντάξει οι ΗΠΑ και έχουν επιδώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από τον Ιανουάριο.
 
Το ζήτημα αποτελεί σύνθετη εξίσωση για την ελληνική κυβέρνηση, με πολλαπλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους, καθώς αφενός το αμερικανικό αίτημα συνιστά αναγνώριση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας, αφετέρου εγείρονται πολιτικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι μια διμερής συμφωνία θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή, αλλά και η επιδίωξη, από ελληνικής πλευράς, για παροχή ανταλλαγμάτων.
 
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το αρχικό αίτημα των ΗΠΑ αφορούσε την εγκατάσταση των UAVs στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας. Κάτι τέτοιο όμως θα έδινε την εντύπωση ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ελληνική επικράτεια επεκτείνεται, κι έτσι ως επικρατέστερη λύση θεωρείται η χρήση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι της Κρήτης.
 
Άλλο βασικό ζήτημα αφορά το αν τα UAVs θα είναι οπλισμένα ή όχι. Η άποψη που προκρίνεται είναι, να αναφέρεται ρητώς στην «Τεχνική Συμφωνία» ότι δεν θα είναι οπλισμένα, εκτός αν υπάρχει προηγούμενη ειδική συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα για το ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία αυτής της συνεννόησης.

to pontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8736&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote