Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Το ταπεινό μισθολόγιο των ηγετών του κόσμου Εκτύπωση E-mail
01.12.07
«Θέλω οι συμπατριώτες μου να τα γνωρίζουν όλα». Μ’ αυτή τη φράση ανακοίνωσε ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας, την εξομοίωση του μισθού του με του πρωθυπουργού, που σήμαινε όμως και τον υπερδιπλασιασμό του.

Εφεξής ο Σαρκοζί, μετά την αύξηση των 12.000 ευρώ που έδωσε στον εαυτό του, θα αμείβεται με 19.000 ευρώ!

 Κάτι λιγότερο από 19.000 ευρώ μηνιαίως κερδίζει επίσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Γκόρντον Μπράουν της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, αντιθέτως, είχε αποφασίσει πέρσι τη μείωση του…   …μισθού του κατά 30%, ενόψει του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2007.

 Δεν παρέλειψε μάλιστα να προχωρήσει σε ανάλογη μείωση αποδοχών για όλα τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου. Ο μηνιαίος μισθός του ιταλού πρωθυπουργού ανέρχεται πλέον στα 10.900 ευρώ.

 Η ίδια αμοιβή, πριν από τη μείωση, είχε φανεί πενιχρή στον προκάτοχό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι – έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου –, που είχε παραιτηθεί, ίσως με μια δόση επίδειξης, της πρωθυπουργικής αποζημίωσης.

 Μείωση της αμοιβής του αποφάσισε και ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, που έκοψε τον μισθό του κατά 50%. Πλέον ο Μοράλες εισπράττει μόλις 3.500 ευρώ τον μήνα.  Αφορμή για διφορούμενα σχόλια έχει γίνει το εισόδημα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Υπολογίζεται ότι ο Πούτιν αμείβεται με το ποσό των 4.200 ευρώ μηνιαίως, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο σε σχέση με τον μέσο μηνιαίο μισθό στη Ρωσία (περί τα 360 ευρώ). Παρ’ όλα αυτά, ο μισθός του Πούτιν δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει το φετίχ του: λατρεύει τα πολυτελή ρολόγια.

 Προσφάτως μάλιστα εθεάθη να φοράει ένα ρολόι αξίας 50.000 ευρώ, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν επρόκειτο για δώρο – και με τι ανταλλάγματα. Η εφημερίδα «Independent», μάλιστα, αφιέρωσε ένα εκτενές άρθρο στην αδυναμία του ρώσου προέδρου για πολυτελή αγαθά. 

Όσον αφορά τον έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, η βουλευτική αποζημίωσή του ανέρχεται για όλο το 2006 στα 93.756,84 ευρώ. Λαμβανομένων υπόψη των δώρων και του επιδόματος αδείας, αυτό σημαίνει περί τα  6.700 ευρώ τον μήνα (ο βασικός μισθός είναι 572 ευρώ).

Στη γειτονική Τουρκία, ελλείψει ανάλογων θεσμών διαφάνειας, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε το 2006 να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Όλα; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος χωρίς αποδείξεις.

 Πάντως, με βάση τα στοιχεία που έδωσε υπολογίστηκε ότι αμείβεται περίπου με 5.000 ευρώ μηνιαίως.  Εφάμιλλος του πρωθυπουργικού μισθού της Γαλλίας (19.000 ευρώ) είναι αυτός του πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο οποίος στην πραγματικότητα πληρώνεται για δύο διαφορετικές εργασίες, από τον ίδιο όμως εργοδότη: τον έναν μισθό τον λαμβάνει ως Πρώτος Λόρδος του Δημοσίου Θησαυροφυλακίου και τον άλλο ως μέλος του Κοινοβουλίου.

 Πάντως, ο μισθός του Γκόρντον Μπράουν δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία αμείβεται για τις υπηρεσίες της με 11.000.000 ευρώ ετησίως (786.000 ευρώ τον μήνα)!

Η γαλαζοαίματη βασίλισσα πρόσφατα συγκαταλέχθηκε στη λίστα των πιο λαμπερών γυναικών, ενώ φιγουράρει μονίμως στις λίστες με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. 

Ο πιο ακριβοπληρωμένος πρόεδρος στον κόσμο δεν είναι άλλος από τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», oι υπηρεσίες του Μπους αμείβονται αδρά, αφού για τις πολύτιμες ικανότητές του κερδίζει γύρω στα 588.000 ευρώ ετησίως – ποσό στο οποίο, πάντως, συμπεριλαμβάνονται έξοδα παραστάσεως και άλλα. Σε μηνιαία βάση, λοιπόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εισπράττει 42.000 ευρώ, μετά τη γενναία αύξηση του 2001 που διπλασίασε τον μισθό του προέδρου. 

 Ο πιο κακοπληρωμένος αρχηγός κράτους είναι ο Φιντέλ Κάστρο. Σύμφωνα με το βιβλίο «Cien horas con Fidel» (100 ώρες με τον Fidel) του Ignacio Ramonet, διευθυντή της επιθεώρησης «Monde Diplomatique», ο κομαντάντε ισχυρίζεται ότι εισπράττει περί τα 44 ευρώ τον μήνα, την ώρα πάντως που οι μισθοί στην Κούβα δεν ξεπερνούν τα 17,5 ευρώ. 

(Ποντίκι )

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=872&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 01.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote