Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ενοχλημένη η Μέρκελ με τις ΗΠΑ
Ενοχλημένη η Μέρκελ με τις ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
09.07.14

ΠΕΚΙΝΟ. «Αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί, η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Θα αποτελεί σαφή αντίδραση σε αυτό που εγώ θεωρώ σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και υπηρεσιών».

Με αυτήν τη λακωνική δήλωση, που έγινε μάλιστα από το Πεκίνο, σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τις αποκαλύψεις ότι ένας 31χρονος Γερμανός πράκτορας συνελήφθη επειδή είχε στρατολογηθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η υπόθεση απειλεί να οξύνει περαιτέρω τις ήδη τραυματισμένες σχέσεις Βερολίνου-Ουάσιγκτον μετά τον περσινό σάλο που προκλήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας διενεργούσε ευρείες παρακολουθήσεις στη Γερμανία, ακόμη και του κινητού της ίδιας της Μέρκελ. Η καγκελάριος έσπασε τη σιωπή της για την πολύκροτη υπόθεση στη διάρκεια του ταξιδιού της στην Κίνα, μιλώντας μάλιστα δίπλα στον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Στο Βερολίνο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ξεκαθάρισε, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel, ότι η χώρα της δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει με άλλη χώρα συμφωνία μη κατασκοπείας. «Ούτε μ’ εσάς ούτε με τη Βρετανία ούτε με τον Καναδά», ανέφερε η Κλίντον και πρόσθεσε: «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι δυο χώρες και οι μυστικές τους υπηρεσίες δεν θα έπρεπε να αποσαφηνίσουν τι θεωρούν θεμιτό και τι όχι».

Πάντως η Μέρκελ καταφέρθηκε και εναντίον της βιομηχανικής κατασκοπείας, μία κατηγορία που εκτοξεύεται συχνά κατά της Κίνας. «Η Γερμανία είναι εναντίον αυτού του είδους κατασκοπείας - ανεξάρτητα από πού προέρχεται. Εχουμε χρέος ως κράτος να προστατεύσουμε την οικονομία μας. Είμαστε υπέρ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα του δεν επιδίδεται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. «Η Κίνα και η Γερμανία είναι θύματα επιθέσεων από χάκερς. Η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται απόλυτα στις επιθέσεις αυτές καθώς και στη χρήση του Διαδικτύου για την υποκλοπή επιχειρηματικών μυστικών ή πνευματικής ιδιοκτησίας», είπε ο Λι και δεσμεύθηκε ότι το Πεκίνο θα εργαστεί για την ασφάλεια του Ιντερνετ.

Συμφωνίες πολλών εκατ.

Κατά τις συναντήσεις κορυφής Μέρκελ-Λι υπεγράφησαν και αναμένεται να υπογραφούν αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η Μέρκελ και ο Λι ήταν παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης στην οποία προχώρησε το Πεκίνο με την ευρωπαϊκή κατασκευαστική εταιρεία αεροσκαφών EADS για παραγγελία 100 ελικοπτέρων αξίας πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας κοινής προσπάθειας με την Air China. Η Μέρκελ ξεκίνησε το έβδομο από τότε που ανέλαβε την καγκελαρία ταξίδι της στην Κίνα από τη νότιο-δυτική επαρχία Σετσουάν με την επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο της Volkswagen όπου συναντήθηκε με τα παιδιά των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τριήμερη περιοδεία της στην αχανή ασιατική χώρα η καγκελάριος συνοδευόταν από στελέχη γερμανικών κολοσσών, ανάμεσά τους της Siemens, της Airbus, της Lufthansa και της Deutsche Bank.
 
kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8686&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote