Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βενιζέλος: Λάθος η στάση μας το 2009 για τον Πρόεδρο
Βενιζέλος: Λάθος η στάση μας το 2009 για τον Πρόεδρο Εκτύπωση E-mail
08.07.14

Με την προαναγγελία της διενέργειας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με την έναρξη της συνεδρίασης επιχείρησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος να λύσει το γόρδιο δεσμό αν θα γίνει συνέδριο του «ΠΑΣΟΚ» πριν απ΄ αυτό της «Ελιάς» ή τίποτα. Όμως ο Βενιζέλος με την σημερινή του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου επιχείρησε να μετατοπίσει τη συζήτηση από την σημερινή εσωκομματική κατάσταση επικρίνοντας την πολιτική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να προκαλέσει πόλωση το 2009 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

« Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα δικής μας επαναξιολόγησης και αυτοκριτικής», τόνισε και συμπλήρωσε:  «Γιατί κι εμείς το 2009 προκαλέσαμε εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα είναι -για όλους εμάς που αγωνιστήκαμε για τη γραμμή αυτή, δε διαφοροποιώ κανέναν, ούτε τον αυτό μου. Λόγω των εκλογών που έγιναν το φθινόπωρο του 2009, το ΠΑΣΟΚ ν’ αναλάβει όλο το βάρος, το δυσανάλογα μεγάλο της διαχείρισης της κρίσης. Κάποιοι κρύφτηκαν με επιμέλεια πίσω από το γεγονός των πρόωρων εκλογών.

Άρα η ιστορία διδάσκει ότι κάθε φορά που υπήρξε θεσμικός εκβιασμός σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όποιον τον έκανε δε βγήκε κερδισμένος. Κάποτε η συντηρητική παράταξη αμφισβήτησε τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρνιόταν να τον νομιμοποιήσει. Μετάνιωσε γι’ αυτό. Και όσες φορές δε γίνεται αντιληπτός ο διακριτός ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως συμβόλου ενότητας και συνοχής και συναίνεσης, κάνει λάθος αυτός που τον αμφισβητεί το ρόλο αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος και την ειλικρίνεια ν’ αξιολογήσουμε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης και τις δικές μας συμπεριφορές στο ζήτημα αυτό.»
 
Απ΄ ότι κατάλαβαν οι παριστάμενοι στη συνεδρίαση, σε αντίθεση με ότι λέει η κυβέρνηση δημόσια, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γι αυτό και επιχειρεί να θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα από τον Σεπτέμβριο. Γι αυτό και επιχειρεί με την «συνθετική» και καλά πρόταση της Συνδιάσκεψης να συγκεράσει δύο αντιτιθέμενες απόψεις, ενώ προανήγγειλε ότι αποφάσεις για την οργανωτική πορεία του κόμματος θα πάρει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Συγκεκριμένα ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Βενιζέλου σε συγκέντρωση την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι της Εύης Χριστοφιλοπούλου συμφώνησαν ότι είναι περιττό ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αρκεί αυτό της Ελιάς για την σύγκλιση της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν πλήρως τόσο με την πορεία του κόμματος εντός της κυβέρνησης όσο και με τον τρόπο συγκρότησης της «Ελιάς».
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσδιόρισε την Συνδιάσκεψη στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου και ο στόχος είναι προφανής: να εκτονωθεί η ένταση και οι διαφωνίες σε ένα σώμα όπου δεν εκλέγονται σύνεδροι, οι συμμετέχοντες είναι απόλυτα ελεγχόμενο από την ηγετική ομάδα και δεν υπάρχει κίνδυνος ψηφοφοριών, αφού δεν προβλέπονται καν τέτοιες διαδικασίες.

Η Συνδιάσκεψη προφανώς θα εξελιχτεί σε ένα βήμα παράλληλων μονολόγων των στελεχών του κόμματος, όπου στο τέλος δια βοής ο Βενιζέλος θα αποκτήσει την έγκριση να συνεχίσει τις διαδικασίες για τον Κεντροαριστερό πόλο.
Στη  σημερινή του τοποθέτηση στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι  «παράγοντες της παράταξης υπονόμευσαν την προσπάθειά μας», ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξαν ενεργά στελέχη, αδρανή στελέχη και αναφέρθηκε σε στελέχη που ήταν ανοιχτά εχθρικά και άλλα που είχαν ύπουλο υπονομευτικό ρόλο. Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή «Ελιά», σημειώνοντας πως πρόκειται για «δήθεν αντίθεση που δεν υπάρχει», συμπληρώνοντας ότι η «Ελιά» είναι κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί τον κορμό της.
 
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν είναι εθνικά επιτρεπτό να πάρει η Χρυσή Αυγή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σημειώνοντας πως νέος εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, όποτε γίνουν οι εκλογές, είναι να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, να είναι δηλαδή το τρίτο κόμμα, για να πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Κατά τα λοιπά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση κατά το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» τονίζοντας ότι «η τακτική της εφόδου» για την καλλιέργεια πόλωσης στην κοινωνία συνεχίζεται.

topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8682&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote