Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βόμβα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας η κράτηση του Σαρκοζί
Βόμβα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας η κράτηση του Σαρκοζί Εκτύπωση E-mail
02.07.14

Σαν βόμβα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, έσκασε η είδηση της κράτησης του Νικολά Σαρκοζί στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας για άσκηση αθέμιτης επιρροής, μετά από μήνες παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών του συνομιλιών.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο για πρώην πρόεδρο και μάλιστα ο χρόνος στον οποίο σημειώνεται η εξέλιξη- λίγο πριν την αναμενόμενη επάνοδο του Σαρκοζί στην πολιτική- έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από συμμάχους του «Σαρκό» που καταγγέλλουν «συνωμοσία» εναντίον του. Οι πολέμιοί του από την άλλη, κάνουν λόγο για ένα ισχυρό σύστημα διαπλοκής.
Ο Νικολά Σαρκοζί έφθασε- άνευ δικηγόρου- γύρω στις 8.00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας της Ναντέρ προκειμένου να ανακριθεί στα πλαίσια της έρευνας που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου για άσκηση αθέμιτης επιρροής και παραβίαση του απορρήτου της δικαστικής έρευνας.
Ο Σαρκοζί τέθηκε υπό κράτηση, για διαδικαστικούς λόγους, καθώς η ανάκρισή του αναμενόταν να διαρκέσει πάνω από 4 ώρες. Η κράτηση επιτρέπει στις αρχές να τον ανακρίνουν έως και 24 ώρες, ανανεώνοντας τον χρόνο κράτησης άπαξ, για μία ακόμη μέρα.

Την προηγούμενη ημέρα, ο δικηγόρος του, Thierry Herzog, καθώς και δυο δικαστές που εμπλέκονται στην υπόθεση τέθηκαν επίσης υπό κράτηση.
Μένει να φανεί αν οι αστυνομικοί θα αναστείλλουν προσωρινά την κράτηση, επιτρέποντας στον κατηγορούμενο να περάσει το βράδυ στο σπίτι του, ή αν θα προχωρήσουν τόσο ώστε να τον υποβάλλουν στην ταπεινωτική διαδικασία του να...κοιμηθεί στην φυλακή.

Αν και η εξέλιξη είναι πρωτοφανής για πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ορισμένοι συνεργάτες του Σαρκοζί, υποστηρίζουν ότι περίμεναν την εξέλιξη, «αφού εδώ και δυο χρόνια δεν του έχουν χαριστεί σε τίποτα» όπως σημειώνουν με δηλώσεις τους σε γαλλικά μέσα. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Τον περασμένο Μάρτιο, η εφημερίδα Le Monde είχε αποκαλύψει ότι οι συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του Thierry Herzog παρακολουθούνταν μετά από αίτημα των δικαστών που ερευνούσαν την υπόθεση της φερόμενης παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007, από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Παρότι οι παρακολουθήσεις δεν έβγαλαν «λαβράκι» για το φερόμενο μαύρο χρήμα, οδήγησαν τους δικαστές σε άλλο δρόμο, αφού απ' ότι φαίνεται προέκυψε ότι ο πρώην πρόεδρος μάλλον λάμβανε «διακριτικά» πληροφόρηση για μια άλλη υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της εκστρατείας του από την ζάπλουτη κληρονόνομο της L' Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Αυτό που θέλουν τώρα να πιστοποιήσουν οι δικαστές είναι κατά πόσον ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πληροφορείται από τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ για την εξέλιξη της υπόθεσης Μπετανκούρ -από την οποία έχει απαλλαχθεί- με αντάλλαγμα την προσφορά τιμητικής θέσης στο Μονακό για τον εν λόγω δικαστή που βρίσκεται στη «δύση» της καριέρας του.

Οι δικαστές θέλουν επίσης να εξακριβώσουν αν ο Σαρκοζί είχε παρανόμως ενημερωθεί για τους «κοριούς» στο τηλέφωνό του.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, έχει φουντώσει ξανά στην Γαλλία η συζήτηση για το κατά πόσο οι νέες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός «συστήματος Σαρκοζί» με το οποίο περιγράφονται οι στενές σχέσεις του πρώην προέδρου με δικαστικούς και την αστυνομία, σε γενικές γραμμές ένα ευρύ σύστημα διαπλοκής.

Οι σύμμαχοί του από την άλλη, θέτουν πολλά ερωτηματικά για τον χρόνο κατά τον οποίο σημειώνεται αυτή η εξέλιξη, η οποία υπονομεύει την προσεκτικά σχεδιασμένη επάνοδο του Σαρκοζί στην γαλλική πολιτική σκηνή από την οποία είχε αποσυρθεί μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του δημάρχου της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί στο διαδίκτυο: «Ποτέ πρώην πρόεδρος δεν έχει υπάρξει το θύμα τέτοιας μεταχείρισης, ενός τέτοιου ξεσπάσματος μίσους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ πάντως, αρνήθηκε ότι ασκήθηκαν πολιτικές πιέσεις στους δικαστές προκειμένου να διωχθεί ο Σαρκοζί:

«Το δικαστικό σύστημα διεξάγει έρευνα και συνεχίζει μέχρι τέλους. Ο Νικολά Σαρκοζί θα έρθει αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη, όπως ο καθένας» δήλωσε ο Λε Φολ.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8667&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 02.07.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων