Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καύσωνας 30 ημερών στο Μαξίμου
Καύσωνας 30 ημερών στο Μαξίμου Εκτύπωση E-mail
30.06.14

Ο μήνας που εν πολλοίς θα καθορίσει την πορεία της χώρας προς τη μετα-μνημονιακή εποχή, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, θεωρείται ο Ιούλιος, καθώς μέσα σε αυτές τις τριάντα ημέρες ο πρωθυπουργός θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει η χώρα έναντι της τρόικας αλλά και -ταυτόχρονα- σχετικά με τη ρητή δήλωσή του για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκληθεί από τη «σκληρή» δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν μέσα σε ένα κλίμα από το οποίο δεν λείπει το προεκλογικό «άρωμα», καθώς το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στο φθινόπωρο εξαιτίας της ενδεχόμενης αδυναμίας συγκρότησης πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας παραμένει υπαρκτό.

Ο πρωθυπουργός μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα καλείται να λύσει μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση: από τη μια πλευρά θα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως τα 12 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από τον Μάιο, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και κυρίως γιατί μόνον έτσι θα έχει τη δυνατότητα το προσεχές διάστημα να ανοίξει τη δική του ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις στο επίπεδο της φορολογίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες που αιφνιδίως προκλήθηκαν εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων (βλ.: δικαστικούς, ενστόλους), να αντιμετωπίσει τον κυβερνητικό του εταίρο που θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης ακόμη και ήδη ψηφισμένων μέτρων και, τέλος, να προσπεράσει με τη μικρότερη δυνατή ζημιά τις ενστάσεις βουλευτών της ΝΔ που δηλώνουν ότι δεν θα συναινέσουν στη λήψη οιουδήποτε καινούργιου αντιλαϊκού μέτρου.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι ο πολιτικός χρόνος που διαθέτει ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν είναι άπλετος και πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα προκειμένου να χαραχτεί η πολιτική του στρατηγική και να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και γι' αυτό των πρόωρων εκλογών...

Ειδικότερα, τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλύσει άμεσα ο κ. Σαμαράς είναι τα εξής:

1 Τρόικα - Προαπαιτούμενα. Για να έχει τη δυνατότητα διεκδίκησης βελτιώσεων στο ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, αλλά και για να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για την αναδιάρθρωση του χρέους (συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες ανακοινώσεις των δανειστών), προϋπόθεση αποτελεί η υλοποίηση των 12 δράσεων που χαρακτηρίζονται ως προαπαιτούμενες ενέργειες. Κυρίαρχα ζητήματα είναι η κατάτμηση της ΔΕΗ, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μία περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει «περάσει» μόλις ένα νομοσχέδιο, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» προκειμένου να προλάβει τις ασφυκτικές, πλέον, προθεσμίες.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν ανακοινώσει ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα την 7η Ιουλίου, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα το πράξουν εάν η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τουλάχιστον τα προαπαιτούμενα του Μαΐου (6 ενέργειες). Για τον πρωθυπουργό είναι θέμα αξιοπιστίας να ολοκληρωθούν το ταχύτερο αυτές οι διαδικασίες και ήδη στις αλλεπάλληλες επαφές που έχει με τους εμπλεκόμενους υπουργούς τούς ζητεί να κερδίσουν το χαμένο έδαφος που υπήρξε εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης αλλά και της παρατεταμένης συζήτησης για τον ανασχηματισμό.

2 Κοινωνική ένταση. Οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνον, περί συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης ακόμη και αποφασισμένων πολιτικών έχει προκαλέσει νέα κοινωνική αναταραχή, καθώς άνοιξαν μέτωπα που θεωρούνταν μέχρι τώρα κλειστά.

Απολύτως ενδεικτική είναι η κατάσταση στα πανεπιστήμια, όπου μετά τη διατύπωση -και δημόσια- των ενστάσεων του κ. Λοβέρδου, οι διοικητικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ακολουθεί μέσα στην εβδομάδα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τις εξαγγελθείσες κυλιόμενες απεργίες, ενώ με το «όπλο παρά πόδα» είναι και οι φαρμακοποιοί που περιμένουν τις αποφάσεις του κ. Βορίδη για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους τους, προκειμένου να τοποθετηθούν.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8662&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 30.06.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote