Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πήρε το χρίσμα ο Γιουνκέρ
Πήρε το χρίσμα ο Γιουνκέρ Εκτύπωση E-mail
29.06.14

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Λευκός καπνός» βγήκε χθες το απόγευμα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς έπειτα από έναν περίπου μήνα από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι 26 από τους 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. αποφάσισαν ότι ο καταλληλότερος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι άλλος από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, παρά τις εντονότατες αντιρρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που επέμεινε μέχρι τέλους στην αντίθεσή του και θεωρείται ο μεγάλος χαμένος της Συνόδου.

Χθες το μεσημέρι οι 28 ηγέτες κάθισαν γύρω από το στρωμένο τραπέζι έτοιμοι για το καθιερωμένο γεύμα της Συνόδου που θα ακολουθούσε και εκεί το μενού περιείχε την εκλογή του ανθρώπου στη σημαντικότερη θέση της Ευρώπης, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είκοσι έξι από τους 28 ηγέτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ενώ αδιάλλακτοι στη θέση τους παρέμειναν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε μετά την επιλογή του Λουξεμβουργιανού πολιτικού ότι «αυτή είναι μία μαύρη μέρα για την Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι καθίστανται πιο δυσχερείς οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ελληνικής αντιπροσωπείας, που είναι σε θέση να γνωρίζει τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου, ο κ. Κάμερον ήταν αυτός που πήρε πρώτα τον λόγο και εξέθεσε την αντίρρησή του να δοθεί το χρίσμα στον κ. Γιουνκέρ, χωρίς όμως να του επιτεθεί σε προσωπικό επίπεδο. Εστίασε τις αντιρρήσεις του στη διαδικασία εκλογής, υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητα Γιουνκέρ ήταν αποτέλεσμα της «αρπαγής της εξουσίας των ηγετών των κρατών-μελών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και αυτό θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες στην Ε.Ε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται κάτω από πίεση καθώς το αντιευρωπαϊκό μέτωπο έχει αυξηθεί στη χώρα του, ενώ ο ίδιος έχει υποσχεθεί σε περίπτωση που επανεκλεγεί, δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Κάμερον δεν είχε διαπραγματευτεί κάποιο πακέτο με ανταλλάγματα που θα τον μετέπειθαν. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου πάντως προστέθηκε η αναφορά ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Βρετανίας για τη μελλοντική εξέλιξη της Ενωσης.

Μετά πήρε τον λόγο ο Ούγγρος πρωθυπουργός και είπε και αυτός ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Λουξεμβουργιανού πολιτικού.

Ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε μπροστά στους υπόλοιπους 27 ότι ο κ. Γιουνκέρ έχει βαθιά γνώση για την Ευρώπη και ότι ο ίδιος, που δούλεψε μαζί του όταν ήταν πρόεδρος του Eurogroup, μπορεί να πει ότι ο κ. Γιουνκέρ είναι «δίκαιος Ευρωπαίος ρεαλιστής αλλά και αυστηρός όταν χρειαζόταν». Η Νέα Δημοκρατία ήταν, άλλωστε, ένα από τα δύο κόμματα που στήριξαν αρχικά την υποψηφιότητα Γιουνκέρ σε όλη την Ευρώπη και η χώρα μας θεωρείται μία από τους πιο πιστούς συμμάχους του επόμενου προέδρου της Κομισιόν.

Στις 16 Ιουλίου το μεσημέρι ο Λουξεμβουργιανός πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποκτήσει επίσημα πια τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ίδιο απόγευμα έχει συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να αποφασίσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. τις επόμενες τρεις πιο σημαντικές θέσεις της Ευρώπης, του προέδρου του Eurogroup, του προέδρου του Συμβουλίου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας. Πριν αρχίσει αυτή η συζήτηση, ο κ. Γιουνκέρ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες αλλά και την κατεύθυνση που θα πάρει η Κομισιόν στα πέντε χρόνια της θητείας του.

kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8659&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote