Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρώτο τεστ με τέσσερα ανοιχτά μέτωπα
Πρώτο τεστ με τέσσερα ανοιχτά μέτωπα Εκτύπωση E-mail
24.06.14

Στη «μάχη» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη θετική αξιολόγηση της τρόικας, μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση, προσπαθώντας να καλύψει το χαμένο έδαφος που υπήρξε εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης αλλά και της παραλυσίας που προκάλεσαν οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα «αγκάθια» που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης και θα πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή είναι τα εξής:

• Η κατάτμηση της ΔΕΗ. Με δεδομένες τις ενστάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το όλο ζήτημα τείνει να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Λύση θα επιχειρηθεί να δοθεί σήμερα σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη.

• Η υπουργική απόφαση για το θέμα των λαϊκών αγορών και τον καθορισμό των θέσεων που πρέπει να υπάρξει, βάσει ρύθμισης που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

• Η συγκρότηση της λίστας (από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα) για τους φόρους υπέρ τρίτων που καταργούνται.

• Η ψήφιση του νόμου για την ιατρική - φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Ειδικά το δεύτερο κεφάλαιο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που θα πρέπει να προετοιμάσει το υπουργείο Υγείας, αποτέλεσε την αιτία σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ των φαρμακοποιών και της κυβέρνησης και ήταν ένας από τους λόγους της απομάκρυνσης από το υπουργικό συμβούλιο του κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Η τρόικα
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος και μέσα στο Σαββατοκύριακο επικοινώνησε με υπουργούς, θέλει να «τρέξει» άμεσα τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης να έχουν δημοσιοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε και αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Κοινή είναι η πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι εφόσον υλοποιηθούν και οι δώδεκα δεσμεύσεις (έξι μέσα στον Ιούλιο και έξι μέσα στον Αύγουστο), εκτός του ότι θα απελευθερωθούν οι δόσεις των 2 δισ. ευρώ, θα διευκολυνθεί ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους επικεφαλής της τρόικας για την ανάγκη προώθησης διορθωτικών κινήσεων που θα αφορούν τόσο την αύξηση των δόσεων για την κάλυψη ληξιπροθέσμων οφειλών (Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), όσο και γενικότερα για το σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε ο κ. Σαμαράς στις επικοινωνίες του με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εκπέμπει μήνυμα πιστής τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί (βλ. διαθεσιμότητα, απολύσεις στο Δημόσιο) και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τους υπουργούς που έθεσαν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης ακόμη και συμφωνιών που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Οι συστάσεις του κ. Σαμαρά κρίθηκαν αναγκαίες διότι ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, με δεδομένο ότι εκκρεμεί για τον Αύγουστο το δεύτερο τμήμα των προαπαιτούμενων ενεργειών, στο οποίο ανήκουν ο νόμος για τα δάση αλλά και η νομοθεσία για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλων των επικουρικών ταμείων και για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/15 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

• Ορίστηκαν χθες με απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ: Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος για το α' θερινό τμήμα εργασιών της Βουλής θα είναι ο βουλευτής Β' Πειραιώς Αναστάσιος Νεράντζης, για το β' θερινό τμήμα ο κ. Κώστας Καραγκούνης και για το γ' θερινό τμήμα ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8647&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote