Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κέρι: Ηγεσία για όλους του Ιρακινούς επιθυμεί η Ουάσινγκτον
Κέρι: Ηγεσία για όλους του Ιρακινούς επιθυμεί η Ουάσινγκτον Εκτύπωση E-mail
23.06.14

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα από το Κάιρο τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές τους διαμάχες, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υπεύθυνες για την κρίση που προκάλεσε η αστραπιαία επίθεση των τζιχαντιστών και ότι δεν επιδιώκουν να "επιλέξουν" έναν ηγέτη για το Ιράκ, αλλά επιθυμούν ο ιρακινός λαός να βρει μία ηγεσία που θα είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει όλους τους Ιρακινούς.

Αν και δεν έχει ζητήσει επισήμως την παραίτηση του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, η Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της εισβολής στο Ιράκ το 2003 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, κατηγορεί τον Ιρακινό πρωθυπουργό ότι διεύρυνε με την πολιτική του το χάσμα ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες.

"Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στην επιλογή ή στην προώθηση κανενός προσώπου ή προσώπων για την ηγεσία του Ιράκ. Αυτό είναι ζήτημα του ιρακινού λαού και το έχουμε καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή", δήλωσε ο Κέρι.

Ωστόσο, όπως είπε, οι ΗΠΑ παρατήρησαν δυσαρέσκεια προς την ηγεσία του αλ-Μάλικι από Κούρδους, Σουνίτες και κάποιους Σιίτες και θα ήθελαν οι Ιρακινοί να επιλέξουν μία ηγεσία "έτοιμη να εκπροσωπήσει όλους τους Ιρακινούς και να μοιραστεί την εξουσία".

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέν Σούκρι ο Κέρι υπερασπίστηκε την αμερικανική ανάμειξη στη Μέση Ανατολή όταν ρωτήθηκε αν η αμερικανική πολιτική προκάλεσε την πρόσφατη έξαρση βίας στο Ιράκ και στη Λιβύη.

"Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δεν συμβαίνει εξαιτίας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στην παρούσα κρίση. Οι ΗΠΑ έχυσαν αίμα και εργάστηκαν σκληρά επί χρόνια για να δώσουν στους Ιρακινούς την ευκαιρία να έχουν τις δικές τους κυβερνήσεις".

Ο Κέρι, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί σύντομα στο Ιράκ ύστερα από αίτημα του προέρου Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να έχει συζητήσεις σχετικά με τα προβλήματα στον πετρελαϊκό τομέα που προκύπτουν από την ιρακινή κρίση με τους πετρελαιοπαραγωγούς του Κόλπου αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο Ιράκ και είναι σημαντικό οι δύο χώρες και οι εταίροι τους στον Κόλπο να συντονιστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους", είπε ο Σούκρι.

Ο Κέρι έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στην αρχή της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ύστερα από συνομιλίες που είχε στο Κάιρο με τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι που επικεντρώθηκαν στις ανησυχίες της Δύσης για την καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τις αιγυπτιακές αρχές και τον αντίκτυπο της ιρακινής κρίσης.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής εκφράζουν ανησυχία για την ταχύτητα με την οποία προελαύνουν οι τζιχαντιστές σε μεγάλα τμήματα του βόρειου και του δυτικού Ιράκ και προς την πρωτεύουσα.

Οι ΗΠΑ στέλνουν 300 στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιχειρεί να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας.

Ο Κέρι είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Αίγυπτο ύστερα από την ανάληψη της προεδρίας στις εκλογές του Μαϊου από τον αλ Σίσι, τον πρώην επικεφαλής του στρατού που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι μετά τις μαζικές διαδηλώσεις τον περασμένο χρόνο.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται μία μέρα μετά την επικύρωση από αιγυπτιακό δικαστήριο της θανατικής ποινής εναντίον 183 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, περιλαμβανομένου του ηγέτη της οργάνωσης Μοχάμεντ Μπαντίε.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του αλ Σίσι αλλά εκφράζει ανησυχίες για τις ευρείες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

"Αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή μετάβασης για την Αίγυπτο με τεράστιες προκλήσεις. Υπάρχουν ζητήματα που εμπνέουν ανησυχία...αλλά ξέρουμε πως να τα επεξεργαστούμε", είπε ο Κέρι.

Από την πλευρά του ο Σούκρι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Αίγυπτο θα πρέπει να βασίζεται στον "αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα χωρίς ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8643&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote