Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εμπρακτη στήριξη στην Αθήνα από το Πεκίνο
Εμπρακτη στήριξη στην Αθήνα από το Πεκίνο Εκτύπωση E-mail
21.06.14

Ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης τόσο στις μακροπρόθεσμες όσο και στις άμεσες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έστειλε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Το κλίμα μετά τη συνάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον ομόλογό του, στο Μαξίμου, ήταν κλίμα ικανοποίησης για την ελληνική πλευρά. Και αυτό διότι το Πεκίνο όχι μόνον επιβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον του για επενδύσεις στον τομέα των υποδομών (λιμάνι Πειραιά, αεροδρόμιο Αθηνών, σιδηρόδρομος), των μεταφορών και της ενέργειας, αλλά προέβη και σε μία κίνηση - έκπληξη για την ελληνική πλευρά, καθώς ο «νούμερο 2» της Κίνας δήλωσε ότι θα αγοράσει ελληνικό χρέος στην επόμενη έκδοση ομολόγων της Ελλάδας.

«Συγχαρητήρια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, αυτό υποδηλώνει ότι ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία και τις ικανότητες να ξεπεράσει την κρίση», ανέφερε ο κ. Λι Κετσιάνγκ, ανακοινώνοντας πως η Κίνα είναι αποφασισμένη να αυξήσει την παρουσία της στα ελληνικά ομόλογα και «θα είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος υποστηρικτής».

«Στρατηγική συνεργασία»

Οι κ. Σαμαράς και Λι επέλεξαν, όχι τυχαία, θερμά λόγια για τη συνεργασία των δύο πλευρών. Στρατηγική τη χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς· ως αμοιβαία επωφελή, ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Στους ίδιους τόνους ήταν και οι αναφορές τους για τα πεδία συνεργασίας των δύο πλευρών, ειδικά δε για το λιμάνι του Πειραιά και τις εγκαταστάσεις της Cosco, την οποία οι δύο πρωθυπουργοί προγραμματίζεται να επισκεφθούν σήμερα. Ειδικά από τα λεγόμενα του Ελληνα πρωθυπουργού κατέστη σαφής η διάθεση της ελληνικής πλευράς να οικοδομήσει πάνω στην ήδη επιτυχημένη παρουσία της Cosco στο λιμάνι, το οποίο όπως είπε ο κ. Σαμαράς μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Μάλιστα, ενόψει και της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ο κ. Σαμαράς έστειλε, εμμέσως πλην σαφώς, μήνυμα και στις Βρυξέλλες, καθώς παραμένει ανοικτό το ζήτημα με την Επιτροπή για το εύρος συνεργασίας με την Cosco. «Η ίδια η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι φυσικός θαλάσσιος συνδετικός κρίκος μεταξύ Ανατολής και Ευρώπης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο, σε συνδυασμό με τη δημιουργία κέντρων εφοδιασμού, μπορούν να καταστήσουν το λιμάνι το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής.

Οι κ. Σαμαράς και Λι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση που διήρκεσε περί τα 50 λεπτά, όπου συζητήθηκαν όλα τα μείζονα θέματα. Αλλωστε, ήδη από την προ έτους επίσκεψη του κ. Σαμαράς στο Πεκίνο, η στρατηγική σχέση των δύο χωρών έχει βαθύνει. «Η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός και πιστός φίλος της Κίνας στην Ευρώπη», φέρεται ειπών ο κ. Λι κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και, προφανώς, δεν εννοούσε μόνο την άμεση ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς για την ασφαλή απομάκρυνση των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη αλλά και τη στάση που έχει τηρήσει η Αθήνα, εν γένει, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι των ζητημάτων που έχουν εγερθεί για τις σινοευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, όπως ενδεικτικά το ζήτημα της επιβολής αντισταθμιστικών τελών στα κινέζικα φωτοβολταϊκά.

Οι δύο πρωθυπουργοί δεν περιορίστηκαν, βέβαια, μόνο στις οικονομικές παραμέτρους της διμερούς σχέσης, που σίγουρα λειτουργούν ως ατμομηχανή για την εμβάθυνση της συνεργασίας. Αναφέρθηκαν και στο «ιστορικό αποτύπωμα» των δύο πολιτισμών ως εφαλτήριο και αιτιολογική βάση για την προνομιακή σχέση που επιδιώκουν.

«Ο κ. Σαμαράς είναι παλαιός φίλος»

Το εξαιρετικό κλίμα στις σχέσεις του... Mεσόγειου Αντώνη Σαμαρά και του Kινέζου Λι Κετσιάνγκ φάνηκε ήδη από την άφιξη του κινεζικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο. «Στην Ελλάδα νιώθω σαν στο σπίτι μου» σημείωσε ο Κινέζος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας τον Eλληνα πρωθυπουργό «παλαιό φίλο» και μνημονεύοντας την, προ έτους, επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Κίνα ως ιδιαιτέρως επιτυχημένη. Σε αντίστοιχους τόνους, έκλεισε τις κοινές δηλώσεις των δύο πλευρών και ο Αντώνης Σαμαράς: «Θέλω άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον φίλο πρωθυπουργό της Κίνας. Πρώτον γιατί κράτησε τον λόγο του και ένα χρόνο μετά βρίσκεται στην Αθήνα, μετά τη δικιά μου επίσκεψη στο Πεκίνο, δεύτερον γιατί εξασφαλίζουμε μια σχέση φιλίας, σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού».

Ο πρωθυπουργός της Κίνας έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν από τις 15.30, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τσενγκ Χονγκ, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη σύζυγό του Γεωργία. Χθες το βράδυ, το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της κινεζικής αντιπροσωπείας, στο Μουσείο Ακρόπολης, ενώ ακολούθησε ιδιωτική ξενάγηση.

Ο κ. Λι επέμεινε στις κοινές αφετηρίες των δύο αρχαίων πολιτισμών, Ελλάδας και Κίνας. «Αν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Ελληνα θα βρούμε έναν Κινέζο κι αν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Κινέζου θα βρούμε έναν Ελληνα» είπε χαρακτηριστικά προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ στο περιθώριο της διευρυμένης διμερούς συνάντησης, σημείωσε προς την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη: «Η συνεργασία Κίνας - Ελλάδας είναι μία χειραψία του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού».

Οι κ. Σαμαράς και Λι, πέραν της παρουσίας στην Cosco και των ομιλιών που θα απευθύνουν σήμερα στο ελληνοκινεζικό φόρουμ, θα παρακαθήσουν και σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του Κινέζου πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας. Την ίδια ώρα, οι κυρίες Γεωργία Σαμαρά και Τσενγκ Χονγκ θα ακολουθήσουν ιδιωτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη. Το πρωθυπουργικό ζεύγος της Κίνας θα μεταβεί στη συνέχεια στην Κρήτη, όπου αναμένεται να ξεναγηθούν σε σημεία πολιτιστικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από τον κ. Σαμαρά και τη σύζυγό του.

Επί τάπητος η ατζέντα των δύο πλευρών

Περαιτέρω εμπέδωση και εμβάθυνση του διμερούς διαλόγου, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών όσο και απευθείας των δύο ηγεσιών, συμφώνησαν οι κ. Σαμαράς και Λι, καθώς χθες τέθηκε επί της ουσίας η ατζέντα μεταξύ των δύο πλευρών. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης αρνούνταν να σχολιάσουν ή να εξειδικεύσουν τις πτυχές αυτής της ατζέντας, αλλά -ενδεικτικά- και το ύψος της τοποθέτησης κινεζικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, όποτε υπάρξει νέα έκδοση.

Ωστόσο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, με όσα είπε, ουσιαστικά «περιέγραψε» τους τομείς όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Πέραν του λιμανιού Πειραιά και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», η κινεζική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου, αλλά και για τη συμμετοχή της, μέσω των γαλλικών κοινοπραξιών, στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κινεζική παρουσία στον τομέα της ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αλλά και ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ), καθώς έκανε λόγο για τη δημιουργία «ενεργειακού κόμβου με ευρύτερη περιφερειακή αξία».

Από την πλευρά του, ο κ. Λι Κετσιάνγκ επέμεινε πως είναι η ώρα «να υλοποιήσουμε τις κοινές γνώμες που έχουμε καταλήξει», σημειώνοντας ότι η θέση του ταυτίζεται, εν πολλοίς, με αυτή του κ. Σαμαρά. «Θα προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τουρισμό και θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και τους Κινέζους καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, ώστε να προωθήσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Εχω πάντα μεγάλη πεποίθηση για το μέλλον μας...», κατέληξε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

KATHIMERINI

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8638&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote